0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Trafiklys med nedtælling breder sig

Fodgængerne i København skal vænne sig til et ur, der tæller ned, når de skal over en fodgængerovergang med lyssignal. Et lille forsøg er nu blevet udvidet til at omfatte fem store, centrale kryds i København.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Borberg Thomas
Foto: Borberg Thomas

Københavnere på gå-ben vil nu støde på den nye type af lyssignaler med nedtælling. - Foto: Thomas Borberg

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Snart er det måske slut med at flå sig i håret over en rød mand, der aldrig bliver grøn.

Eller netop have taget det første skridt ud af fodgængerovergangen, når farven skfter til rød.

I hvert fald er der i fem store københavnske fodgængerovergange lavet nedtællingsure, der viser, hvor mange sekunder der er, til at lyssignalet skifter for fodgængere.

Mindre stress og utålmodighed
Hos Vej & Park i København, der står for forsøget, håber man, at nedtællingsurene vil få fodgængerne til i højere grad at respektere de røde lys.

»Så tænker de måske: herregud, der er jo kun 6 sekunder til der bliver grønt. Hvis der bare er rødt, aner man jo ikke, hvor længe man skal vente. Og så bliver man stresset og utålmodig«, siger Svend Andersen, der er sektionsleder i Vej & Park.

Det handler foreløbig om fem meget centrale kryds i København, heriblandt krydset mellem H.C. Andersens Boulevard og Vesterbrogade, krydset mellem Bernstorffsgade og Tietgensgade ved Hovedbanegården og et kryds ved Nørreport station.

Færre over for rødt
En evaluering fra de ene kryds, der indtil nu har haft nedtællingsur, viser, at færre går over for rødt lys.

Før nedtællingsuret blev installeret, trodsede 16 pct. af fodgængerne på Strøget det røde lys ved Gammeltorv og Nytorv. Nu er andelen af syndere faldet til 11 procent, oplyser Vej & Park.

Og en interviewundersøgelse med fodgængere har vist, at 87 pct. har fundet informationen om skiftet mellem rødt og grønt brugbar. Og mange har gerne set løsningen indført andre steder.

Spørgsmål om sikkerhed
Det er dog ikke kun for at gøre fodgængerne glade og mindre stressede, at forsøget er blevet udvidet.

»Dybest set er det jo et spørgsmål om sikkerhed. Og en logisk slutning er, at jo færre der går over for rødt lys, jo større er sikkerhed for fodgængerne. Derfor har vi ønsket at udvide førsøget«, siger Svend Andersen fra Vej & Park.

Såfremt det udvidede forsøg også viser sig som en succes, kan det blive udvidet til resten af landet. Men det kræver en tilladelse fra Trafikministeriet, der foreløbig har givet dispensation til forsøget.

Der kører et lignende forsøg med et enkelt nedtællingslyskryds i Odense.

Det koster ca. 100.000 kr. pr. fodgængerovergang, der skal have det nye nedtællingsur.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce