0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stramninger over for østeuropæiske arbejdere

Det bliver nu mere kontrol med østeuropæisk arbejdskraft. Samtidig skal østeuropæsike vikarer fremover ansættes på danske arbejds- og lønvilkår. Det er resultaterne af en stramning af østaftalen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

På et møde mellem beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) og forligspartierne bag østaftalen blev der gennemført stramninger for østeuropæere, der gerne vil til Danmark og arbejde.

Østaftalen, der blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget, skal beskytte det danske arbejdsmarked mod billig illegal arbejdskraft fra de nye østeuropæiske EU-lande.

Bedre kontrol
Fremover skal udlændingene have en speciel EU-erklæring med sig fra hjemlandet, så de danske myndigheder har bedre mulighed for at kontrollere, om arbejdet sker på lovlig vis.

Erklæringen er et bevis for, at man som arbejdstager er omfattet af sit hjemlands sygesikrings- og sundhedsordninger.

Med den stramning skulle et af østaftalens største problemer - reglerne for udstationerede - være løst.

På danske vilkår
Samtidig vedtog forligskredsen i enighed en stramning, som betyder, at vikarer for fremtiden skal have opholds- og arbejdstilladelse, hvis de vil arbejde i Danmark.

Dermed kan de ikke slippe uden om reglerne om ansættelse på danske løn- og arbejdsvilkår.

De mange beslutninger betød, at en tilfreds og optimistisk beskæftigelsesminister efter næsten to timer kunne forlade mødet med forligspartierne og repræsentanter fra blandt andet politi, Rigsadvokaten og Udlændingestyrelsen.

»Vi har fået orientering om, at anmeldelser, sigtelser og retssager er stigende. Det vil sige, at politiet har godt fat i det her område. Opfindsomheden fra de mennesker, som prøver at omgå reglerne, er stor. Men jeg synes, at der er tjek på det«, siger Claus Hjort Frederiksen til Ritzau.

Konstruktivt møde
Tilfredshed var også at spore hos oppositionen.

»Regeringen er indstillet på at gribe ind, hvor der er huller, og vores møde har været konstruktivt. Der er kun en ting at gøre, og det er at fortsætte arbejdet. Vi har aftalt at holde de her møder lidt oftere, så vi kan gribe ind, når vi oplever problemerne«, siger SF's arbejdsmarkedsordfører, Ole Sohn, til Ritzau.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce