0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Voldsomme overskridelser af amternes budgetter

Massive stigninger i sundhedsudgifterne årsagen til, at amterne ventes at overskride budgetterne med 380 mio kr. Kritik af snævre økonomiske rammer på området.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skaaning Lars
Foto: Skaaning Lars

Det er især udgifterne til sundhedsudgifterne, som gør, at amterne kan ikke holde budgetterne. - Foto: Lars Skaaning

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Et stigende pres på sundhedsudgifterne er forklaringen på, at amterne forventes at overskride deres budgetter for 2004 med i alt 380 mio. kr.

Flere amter nævner ifølge Berlingske Tidende behandlingsgarantien, der tillader patienter at søge behandling uden for amtsgrænsen efter to måneders ventetid, som den væsentligste årsag til, at budgetterne i den grad er skredet.

Skattestoppet bremser
Eksempelvis kan Vejle Amt melde om ekstraudgifter på 73 mio. kr., og med en kassebeholdning på godt 300 mio. er der ikke meget at stå imod med, siger amtets økonomidirektør, Kaj Ewan Jensen.

»Vi er låst fast på grund af skattestoppet. Vi ligger et par hundrede millioner under, hvad vi burde have. Vi kan ikke uden videre rette op på det på grund af skattestoppet, og derfor må vi bede til, at vi får pengene fra staten«, fastslår han.

Professor: Økonomiske ramme er urealistisk
Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, skønner, at det vil presse udgiftsniveauet yderligere på sundhedsområdet, når amterne nedlægges fra 2007.

Professoren mener, at de økonomiske rammer for sundhedsområdet er urealistiske.

»Regeringens valgløfter efterlader ikke engang plads til en halv procents vækst om året, og det er uholdbart«, siger han.

Kjeld Møller Pedersen bakkes op af Thomas V. Pedersen, økonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, hvis beregninger viser, at de to mia. kr., som regeringen over fire år har øremærket til sundhedsvæsnet, er et lavt beløb.

»De penge kan dårligt dække det demografiske træk på udgifterne«, erklærer Thomas V. Pedersen.

/ritzau/