0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danmark skal levere våben til USA

Forsvarsminister Søren Gade (V) har underskrevet en aftale med Donald Rumsfeld, der giver den danske industri adgang til det amerikanske forsvarsmarked, der uden sammenligning det største og vigtigste i verden.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Aftalen er indgået med chefen for det amerikanske forsvarsministerium, Donald Rumsfeld. - Foto: AP

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Forsvarsminister Søren Gade (V) har indgået en aftale, 'Declaration of Principles', med sin amerikanske kollega Donald Rumsfeld.

Erklæringen er blevet offentliggjort på et møde i Forsvars- og Aerospaceindustrien i Danmark.

Aftalen vil lukke Danmark ind i en snæver kreds af særligt betroede samarbejdslande.

Erklæringen er en slags aftale, der sikrer fælles principper for udveksling af forsvarsteknologier, som ofte er fortrolige, og hidtil er kun Australien, Italien, Norge, Spanien, Storbritannien og Sverige kommet med på den eksklusive liste.

Belønning for krigsdeltagelse
Danmark er et af de lande, der har bidraget mest til krigene i Afghanistan og Irak set i forhold til vores befolkningstal, og lige siden den første Golfkrig har vi markeret os som en værdig partner.

Og nu falder belønningen, som industrien i første omgang får gavn af, men siden hen også dansk universitetsforskning.

Gade: Godt for industrien
'Declaration of Principles' er ifølge Forsvarsministeriet resultat af et langt og kompliceret forhandlingsforløb. Der er tale om en hensigtserklæring, der supplerer eksisterende aftaler om samarbejde på området for materiel til militæret. Erklæringen kan danne ramme for underliggende aftaler på bestemte områder.

»Jeg er meget glad for, at denne aftale omsider er i hus. Selv om det ikke direkte vedrører forsvaret, men primært industrien, finder jeg, at det er min pligt at medvirke til at forbedre dansk industris vilkår når og hvor jeg kan«, siger Søren Gade i en pressemeddelelse.

Interessen for en erklæring har været stor i den danske forsvarsindustri, der har store forventninger til dens positive effekt på samarbejdet med amerikansk forsvarsindustri og eksporten til USA.

Danmark i superligaen
Formanden for Forsvars- og Aerospaceindustrien i Danmark, Systematic-direktør Michael Holm, vurderer, at aftalen sender Danmark op i en superliga, hvor man forhåbentlig får lettere vilkår i forbindelse med salg til USA.

Der er dog ikke umiddelbart tale om ordremuligheder i forbindelse med aftalen.

»På langt sigt kan den forhåbentlig være med til at nedbryde barrierer for os. Men foreløbig bliver der tale om arbejdsgrupper på otte områder, hvor man vil forsøge at optimere samarbejdet«, siger Michael Holm til Ritzau.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce