Højtidelighed. Årets første konfirmander springer snart ud.
Foto: THOMAS WILMANN (arkiv)

Højtidelighed. Årets første konfirmander springer snart ud.

Danmark

Stadig færre unge bliver konfirmeret

Andelen af unge, der bliver konfirmeret er faldet til 70 procent. Biskop foreslår undervisning af de voksne.

Danmark

Ganske snart udklækkes årets første konfirmander, men konfirmationen er ikke længere en selvfølgelighed hos den danske ungdom.

Kristeligt Dagblad skriver, at der sidste år var 1.100 færre unge, som valgte konfirmationen end året før. Tallet faldt fra 50.522 unge i 2009 til 49.366 i 2010, viser tal og beregninger fra Danmarks Statistik.

I løbet af de seneste fem år er andelen af konfirmerede unge faldet fra 73 procent af en ungdomsårgang til 70 procent.

Faldet vil fortsætte Søren Østergaard, leder af Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik, vurderer, at den negative udvikling vil fortsætte mange år endnu:

»Overordnet set er det et resultat af, at flere og flere mangler oplevelsen af at have et bånd til folkekirken. For de unge handler det om, at konfirmation er gået fra at være en fast tradition til nu at være et identitetsprojekt. Ved at vælge konfirmationen til eller fra skaber de sig en identitet og udtrykker dermed noget om, hvem de er«, siger han til Kristeligt Dagblad.

I bestræbelserne på at knække den nedadgående konfirmationskurve offentliggjorde landets biskopper i januar rapporten "Dåbsoplæring i folkekirken", som vejleder de danske præster i at undervise konfirmander.

Kristendommen er frivillig

I spidsen for biskoppernes arbejdsgruppe står Ribe-biskop Elisabeth Dons Christensen.

»Udviklingen med konfirmationen er udtryk for en sekularisering af samfundet, som kirken må tage alvorligt«, siger biskoppen til Kristeligt Dagblad.

»Vi skal hjælpe børnene med at finde sig til rette i kristendommen - uden at tvinge nogen«, siger hun og foreslår konfirmationsundervisning til voksne for at øge opmærksomheden omkring begivenheden.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce