Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Unges arbejdsløshed mere end fordoblet

Hver fjerde af alle ledige er ung. Minister vil ikke udelukke nye ungepakke.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arbejdsløsheden blandt de unge under 29 år er mere end fordoblet på tre år fra godt 15.000 i 2008 til 41.198 i juli i år.

Hver fjerde af alle ledige er ung, og med en arbejdsløshedsprocent på 6,4, er arbejdsløsheden blandt unge lidt over gennemsnittet.

Men det er kun toppen af problemet, de officielle arbejdsløshedstal afspejler, vurderer en arbejdsmarkedsforsker. Forskeren peger på, at tusindvis af unge, der reelt mangler et job, ikke tæller i arbejdsløshedsstatistikken.

LÆS OGSÅ »Mange unge har kun kendt til økonomisk fremgang og gode tider indtil for to-tre år siden. En del unge har ikke meldt sig i a-kasse, og nu kan de ikke få kontanthjælp, hvis de for eksempel ejer en andelslejlighed eller danner par med en, der har en typisk indkomst. De risikerer en social udstødning af arbejdsmarkedet, og der bliver lagt et stort pres på de familiers økonomi«, siger professor Flemming Ibsen, Aalborg Universitet.

Jeg vil bestemt ikke udelukke, at der kan komme endnu en ungepakke

Bredere definition
Professoren finder belæg i den såkaldte AKU-arbejdsløshedsstatistik, som Danmarks Statistik udarbejder. Det er en bredere definition af arbejdsløshed, som blandt andet bruges internationalt.

Her er arbejdsløsheden blandt unge under 29 år på 94.000 eller 12,8 procent. Statistikken er et forsøg på at tage højde for, at der er ledige, som ikke kan få hverken arbejdsløshedsunderstøttelse eller kontanthjælp. Statistikken rummer også folk under uddannelse, som gerne vil have et job til at supplere SU’en med, men ikke kan finde et arbejde.

»Det kan være alvorligt nok for studerende, at de ikke kan finde et job ved siden af studierne. Mange studerende er etablerede i familier og skal måske forsørge et barn eller to. Når indtægten udebliver, forsvinder også en del af forsørgelsesgrundlaget i familien«, siger Flemming Ibsen.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) kalder langtidsledigheden og ungdomsarbejdsløsheden for de alvorligste problemer under krisen. »Men det er misvisende at bruge AKU-tal, når vi taler ungdomsarbejdsløshed. Det giver ikke mening at tælle studerende med, som ikke kan finde et studiejob. Vi har for eksempel en af verdens højeste uddannelsesstøtter«, siger Inger Støjberg. Hun erkender, at det i de seneste år kan være blevet vanskeligere at finde et studiejob.

»Det kan være en god idé med et studiejob, så man skaffer sig et netværk på arbejdsmarkedet. Derfor har vi i flere omgange hævet beløbet, som studerende kan tjene ved siden af SU, men det er altså misvisende at tælle studerende uden arbejde med i statistikken«, siger hun.

LO: Mere jobrotation
Men afvisningen af AKU-tallene er Flemming Ibsen uforstående over for.

»Der er ikke tale om, at de studerende blot tjener lidt cafepenge og får mindre at fornøje sig for, hvis indtægten forsvinder. En tredjedel af vore kandidater er fyldt 30 år, når de bliver færdige«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I LO er arbejdsløsheden blandt unge et af de temaer, der bliver brugt mest tid på.

»Vi har en hel ungdomsårgang, som gerne ville være med, men der er ikke brug for dem«, siger næstformand Lizette Risgaard, LO.

»Vi er nødt til at sikre flere job til dem. Der kunne gøres mere for jobrotation, hvor unge varetager et job, mens en ældre medarbejder får efteruddannelse og bliver opkvalificeret til at klare fremtidens udfordringer på arbejdsmarkedet. Der vil blive stillet stadig større krav«, siger Lizette Risgaard. Hun frygter, at ungdomsarbejdsløsheden har bidt sig fast og vil stige de kommende måneder og år.»Vi risikerer at miste en hel ungdomsårgang. Hvorfor er vi så optagede at afskaffe efterlønnen, når der er behov for at skaffe plads til unge?«, spørger Lizette Risgaard.

Værst i Nordjylland
Hvad enten der måles efter bruttoarbejdsløshed eller AKU-arbejdsløshed, er arbejdsløsheden blandt de unge højst i Nordjylland og Sjælland uden for hovedstadsregionen. I Nordjylland er de to tal henholdsvis 8,0 og 15,1 procent, mens det på Sjælland 8,8 og 11,5 procent.

»Det er et kæmpe tab af human kapital, at de unge ikke kan finde arbejde, når de er færdige med studierne. Det gælder unge med videregående uddannelser, men også sygeplejersker, lærere og faglærte håndværkere. Vi har brug for deres kundskaber om få år, men risikerer, at det går ligesom 1980’erne«, siger Flemming Ibsen.

Den vurdering deler beskæftigelsesministeren.

»Risikoen for at blive arbejdsløs senere i livet stiger, hvis man har været ramt af arbejdsløshed som ung. De unge har i høj grad betalt prisen for krisen, men det var jo også derfor, at vi sammen med både de radikale og socialdemokraterne vedtog en ungdomspakke, der skal sætte ind mod ungdomsarbejdsløsheden«, siger Inger Støjberg, der er klar til at tage yderligere initiativer.

Ungepakke er ikke udelukket

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Spørgsmålet er nemlig, om arbejdsløsheden blandt unge er toppet. »Det er svært at sige, om ungdomsarbejdsløsheden stiger yderligere. Det er endnu ikke alle initiativer, som er begyndt at virke, men jeg vil bestemt ikke udelukke, at der kan komme endnu en ungepakke«, siger Inger Støjberg.

Beskæftigelsesministeren gør dog opmærksom på, at Danmark har klaret sig bedre gennem krisen end andre lande. »Det er selvfølgelig en ringe trøst for den enkelte, men vi har lavere ungdomsarbejdsløshed end i Sverige og ikke mindst de sydeuropæiske lande«, siger Inger Støjberg.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden