Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om FV19

Projektmager. Jørgen Rossen har tidligere stået bag et H.C. Andersen- museum i Nyhavn og City Arkaden på Strøget.
Foto: Privatfoto

Projektmager. Jørgen Rossen har tidligere stået bag et H.C. Andersen- museum i Nyhavn og City Arkaden på Strøget.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vision: En international studenterby er på vej til Ørestad

Nyt initiativ vil skabe en international by for studerende.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Velkommen til, og værsgo at sove på gaden.

Sådan lyder den velkomst, studerende fra udlandet får, hvis de vælger at læse i Danmark.

Her ved semesterstart står over 10.000 på venteliste til en studenterbolig i København. Flere tusinde er studerende fra udlandet, som har særlig svært ved at finde et sted at bo i en by, hvor boligmarkedet er kendetegnet ved at være hundedyrt og svært at trænge ind på, hvis man ikke har en onkel, der er bolighaj.

»Den velkomst skal være løgn«, siger Jørgen Rossen, som Politiken møder på 23. etage af Hotel Bella Sky på Amager.

»Vi kan ganske enkelt ikke være det bekendt. De boligforhold, vi i dag byder studerende fra udlandet, er så langt fra ambitionen om et internationalt studiemiljø, som tænkes kan«.

40 forskellige nationer Jørgen Rossen læste i danske aviser om studerendes problemer med at få tag over hovedet og fik ideen: Der skal bygges en international studenterby i København inspireret af Cité Internationale Universitaire de Paris, hvor han selv har boet i sin studietid. Visionen er, at der skal bygges cirka 40 forskellige nationers huse. Husene skal samlet rumme 5.000 boliger til studerende.

Husene skal bygges ved Sundby Metrostation i Ørestad. De 150.000 m{+2} jord skal købes af By&Havn A/S, der ejer store jordarealer omkring Københavns metrolinjer på Amager.

»Det geniale ved modellen fra Paris er, at landene selv finansierer og bygger til de studerende. På den måde skabes et internationalt miljø og en hel lille by af forskellige kollegiebyggerier«.

Det geniale ved modellen fra Paris er, at landene selv finansierer og bygger til de studerende. På den måde skabes et internationalt miljø og en hel lille by af forskellige kollegiebyggerier.Vil andre lande være klar til det?

»Ja, det er jeg sikker på. Nordmændene har for eksempel 3.200 studerende årlig i Danmark. Jeg vil tro, at de ser positivt på at få et hus i København«, siger han og konstaterer, at de første sonderinger tyder på stor interesse både blandt danske fonde og i andre lande.

Kulturelt fælleshus
Fra dansk side skal der først og fremmest skaffes penge til at bygge et stort fælleshus med teater- og koncertsal, foredragssale, biblioteker, sportsfaciliteter og cafeteria. Og selvfølgelig penge til at købe grunden.

Til den ende er der en velgørende fond under stiftelse med foreløbig syv stiftere, blandt andre den tidligere konservative minister Per Stig Møller og arkitekten Louis Becker fra Henning Larsens tegnestue.

Hvor mange penge skal I bruge?

»Omkring 800 millioner. Vi skal bruge penge til at købe grunden og til at bygge det store internationale samlingshus«.

Hvor skal pengene komme fra?

»I 1920’erne i Paris blev de første penge stillet til rådighed af blandt andre Rockefeller. Her i Danmark kan det tænkes finansieret af danske og internationale filantropiske fonde, privatpersoner eller internationale selskaber. Det kunne for eksempel være Realdaniafonden og A.P. Møller-fondene«.

Er det realistisk?

»Ja, for behovet er så stort. Vi har fået støtteerklæringer fra overborgmesteren, byens universiteter og studerende«.

Fælles interesse

Stiftelsens initiativtagere samarbejder med Københavns Kommune, med By&Havn A/S og med universiteterne i København.

Første etape af projektet er køb af grundstykke, samtidig med at der skal skabes interesse fra 5-6 nationer om deltagelse i projektet. »Først skal vi have tilsagn om grunden og om at få bygget det store internationale hus. Før kan vi ikke gå i gang«, siger Rossen, der venter, at første spadestik kan tages om halvandet år.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden