PET-AGENT. 36-årige Morten Storm fortalte i går, at han har været aktiv for PET i en operation, som skulle dræbe topterroristen Anwar al-Awlaki. En dokumentarist, der skulle have lavet en dokumentar med Morten Storm i 2006, tegner  karakteristik af ham.
Foto: KÅRE VIEMOSE

PET-AGENT. 36-årige Morten Storm fortalte i går, at han har været aktiv for PET i en operation, som skulle dræbe topterroristen Anwar al-Awlaki. En dokumentarist, der skulle have lavet en dokumentar med Morten Storm i 2006, tegner karakteristik af ham.

Danmark

Mangeårig bekendt om PET-agent: »Han vendte på en tallerken«

Morten Storm gik fra islamist til tolerant dørmand, fortæller bekendt.

Danmark

Teatralsk. Impulsiv. Og yderligtgående islamist.

Sådan beskrives danske Morten Storm, der i går fortalte til Morgenavisen Jyllands-Posten, at han som PET-agent var aktiv i en operation, som skulle finde frem til og dræbe topterroristen og al-Qaeda-lederen Anwar al-Awlaki, der blev slået ihjel af et amerikansk droneangreb i 2011.

Karakteristikken kommer fra den danske journalist og dokumentarist, Nagieb Khaja, der har været i dialog med Morten Storm ad flere omgange i forsøg på at lave en dokumentarfilm om ham.

»Hvis du tager den mest konservative gren af islam, salafisterne, tilhører han yderpolen. Han var derude, hvor han mente, at man ikke kunne have kristne som venner«, forklarer Nagieb Khaja til politiken.dk

LÆS OGSÅ »Han var meget konspiratorisk omkring danske medier og sagde, at de generelt kun ville islam ondt. Blandt andet skrev han en mail, hvor han argumenterede, at jeg forbrød mig mod islam, fordi jeg var ansat i DR og dermed var venner med ikke-muslimer«, fortsætter Nagieb Khaja.

Han beskriver Morten Storm som en person, der - dengang han kendte ham - var meget impulsiv, teatralsk og ofte overdramatiserende - men også sprudlende, livsglad og meget afholdt.

Dokumentarrejse i 2006
Nagieb Khaja lærte Morten Storm at kende, da de begge færdedes i Avedøre i deres teenageår.

De kom for alvor tæt på hinanden i 2006, hvor Nagieb Khaja som journalist tog med Morten Storm til Yemen i fire uger for at lave en dokumentar om livet i en islamistisk træningslejr.

»Meningen var, at han (Morten Storm, red.) skulle skaffe mig adgang til islamistiske træningsslejre i Yemen. Vi mødte nogle Afghanistan-veteraner, men jeg brugte det meste af tiden på et hotelværelse uden at snakke med nogen. Han bad mig til sidst tage hjem«, forklarer Nagieb Khaja til politiken.dk

Kort før de to ankom til Yemen var træningslejrene blevet lukket af de yemenittiske myndigheder, og derfor satte Nagieb Khaja projektet sat på standby.

Senere i 2006 - efter sporadisk kontakt oven på rejsen - genoptog de to kontakten.

Ifølge Nagieb Khaja var Morten Storm nu »vendt på en tallerken«

»Han havde klart ændret sig siden starten af året. Da jeg så ham igen, gav han udtryk for, at hans tro var blevet svækket, og at han ikke længere praktiserede islam i lige så høj grad. For eksempel havde han fået arbejde som dørmand i England - et job, der både inkluderer alkohol, dans og kvinder, som jeg ikke kunne få til at stemme overens med hans tidligere livssyn«.

Efter kidnapning: Det er synd for dig, Nagieb
Mellem 2006 og 2009 var der begrænset kontakt mellem de to.

Først da Nagieb Khaja i 2009 blev kidnappet i Afghanistan i forbindelse med et tv-indslag om Taleban for TV2, kontaktede Morten Storm ham for at erklære, at han syntes, det var synd for Nagieb Khaja.

»Han sagde, at han havde ændret holdning til Taleban og ikke længere mente, at deres arbejde var godt«, forklarer Nagieb Khaja.

Samtidig tilbød Morten Storm at tage Nagieb Khaja med på en nye rejse til Mellemøsten for at lave en dokumentarfilm.

LÆS OGSÅ

Efter Nagieb Khaja havde købt flybilletter til dem begge og alt var arrangeret, sprang Morten Storm imidlertid fra af årsager, som Nagieb Khaja ikke forstod.

»Dengang kunne jeg ikke få det til at hænge sammen, men jeg har altid oplevet ham som en spontan person, der kunne sværge højt og helligt på, at han ville være med til projektet i den ene uge og den næste uge melde fra«, fortæller Nagieb Khaja.

Ingen frygt for repressalier

Morten Storm har tidligere i dag oplyst, at det er forbundet med stor risiko og muligvis livsfare, hvis hans venner og familie står frem og udtaler sig om ham. LÆS OGSÅ

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er uhyre vigtigt, at I ikke fortaeller dem noget, de kan maaske finde paa at bruge dig i nyhederne, og saa er dit liv i fare mht al-Qaeda. Sig ingen kommentar«, skriver Morten Storm på sin Facebook-profil.

Det frygter Nagieb Khaja dog ikke.

»Jeg tror, al-Qaeda har nok i deres kamp for at overleve i Yemen og Pakistan, hvor de næsten på daglig basis bliver angrebet af droner«, siger han til politiken.dk.

»I øvrigt vil jeg sige, at selvom han holdningsmæssigt tilhørte den mest ekstreme fløj, har han handlingsmæssigt aldrig kunnet finde på at begå en terrorhandling«.

LÆS

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden