Søger.  I kapellet på Frederiksberg Hospital bruger Tom Nobel tid på at lede efter pårørende.  Men det indgår ikke i hans jobbeskrivelse.
Foto: Magnus Holm

Søger. I kapellet på Frederiksberg Hospital bruger Tom Nobel tid på at lede efter pårørende. Men det indgår ikke i hans jobbeskrivelse.

Danmark

De dødes detektiv: Han jagter de forsvundne pårørende

De pårørende bør få midler til at give en værdig afsked, mener kvartermester.

Danmark

Hvis man ikke var klar over det, ville man ikke vide, at kapellet også er et sorgens sted, hvor pårørende og venner ugentligt tager afsked med deres nærmeste.

I Frederiksberg Hospitals kapel er der en sirlig ro og nærmest behagelig stemning. Væggene prydes af billeder af blomsterfyldte marker og på midten af bordet i det lille venteværelse brænder et lys stilfærdigt mens radioen spiller for lav volumen inde fra kvartermesterens kontor.

LÆS OGSÅ

Her hører kvartermester Tom Nobel til. Og en af de opgaver, han varetager som kvartermester, er at lede efter familien til de afdøde, hvor de umiddelbart ikke er til at finde. Enten på grund af, at de afdøde ikke har nogen børn eller søskende, at man er blevet 'den sidste i rækken' eller hvis de har stødt de nærmeste fra sig.

Men det står slet ikke i hans jobbeskrivelse, at han skal lede efter de pårørende. Tom Nobel kan bare ikke lade være.

»Hvis det var mig selv, så ville jeg ønske, at nogen ville gøre det samme«, siger Tom Nobel.

31 pårørende til dato
Selve arbejdet med at finde pårørende kan strække sig ud over flere dage og sågar over Atlanten. For eksempel brugte Tom Nobel for er par år tilbage flere dage på at få kontakt til en afdød kvindes datter, som nu boede i USA. De to havde ikke været i kontakt i mange år, men kontakten til datteren fik hende til at rejse hjem til Danmark for at tage afsked med sin mor.

I år har der indtil videre været 31 afdøde uden pårørende forbi Frederiksberg Hospitals kapel. I alle tilfældene har Tom Nobel forsøgt at finde frem til dem. Og i flere tilfælde finder han frem til nogle, som ikke ønsker at have noget med begravelsen at gøre.

Men han får også fat i en del af de pårørende, der ikke har midler til at betale for begravelsen, og derfor må lade kommunen stå for det.

»Jeg har jo talt med folk, som virkelig ikke har nogle penge, og som er svært kede af det. Det kan være folk med psykiske problemer eller folk, som er på pension. Og det er jo synd«, siger Tom Nobel.

I en rundspørge, som Politiken Research har foretaget, har 50 kommuner svaret på spørgsmålet om, hvad de vurderer, er den primære årsag til, at de pårørende afviser at stå for bo og begravelse. Heraf vurderer halvdelen, at det primært skyldes dårlig økonomi.

Mange pårørende har ikke råd
Når regningen for en begravelse løber op i mange tusinde kroner, sker det derfor ofte, at pårørende bliver nødt til at overgive opgaven med at stå for begravelsen til kommunen. Ofte kan kommunen give begravelseshjælp op til 9.900 kroner, men selve begravelsen kan nemt blive op mod 10.000 kroner dyrere, hvis man vil have en bedre kiste eller et rigtigt gravsted med gravsten.

»10.000 kroner er meget for en bistandsklient. Så siger de: Det har jeg ikke råd til«, siger Tom Nobel. Han lægger et sagte tryk på de sidste ord for at markere, at disse folk er kede af det, når de ikke selv kan betale.

TV

84-årige Norma Sørensen ser ikke sine pårørende og frygter at blive begravet af kommunen.

Alle Normas bekendskaber er for længst døde, så hun mødes med andre ensomme ældre på værestedet 'Drys Ind' på Amager. Men når julen nærmer sig, er ensomheden stor.

Denne uge sætter politiken.dk fokus på kommunale begravelser under temaet: En Værdig Død.

Kilde: Politiken.tv

Netop derfor er det også ofte, at kommunen overtager begravelsen fra de mennesker, der ikke selv har midlerne eller ressourcerne til det.

Pengene bør findes
I Frederiksberg Kommune koster en kommunal begravelse omtrent 11.000 kroner. Det dækker et kirkekor, præsten, bedemanden, blomster, kremeringen samt en begravelse i de ukendtes gravsted, også kaldt askefællesgraven. Som regel begraves de ved Birkelunden, der ligger ved Roskildevej.

Når kommunen overtager selve begravelsen, foregår det som regel ved, at liget bliver brændt og ceremonien følger en skabelon.

»Ved de kommunale begravelser har du ingen indflydelse som pårørende. Så du kan ikke sige: Jeg vil gerne have min mor der og derhen. De bliver placeret i de ukendtes gravsted. For det er jo klart, at når det offentlige betaler for det, kan de ikke gå ud og bruge en hulens masse penge. For så ville det jo være nemt for alle at gøre det her og lade kommunen tage sig af det«, siger Tom Nobel.

Kunne betales af kirkeskatten

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tom Nobel kunne godt tænke sig, at give de pårørende, han finder frem til, mulighed for at få støtte til betalingen.

»Dem, du begraver får en ordentlig behandling uanset hvad. Men jeg tænker på det menneskelige. At dem, der står som søn eller datter til afdøde ikke har økonomiske ressourcer til at begrave de afdøde. Hvis det var mig selv, så ville jeg føle mig som et dårligt menneske, fordi jeg bliver skubbet væk«.

OVERBLIK

Han forestiller sig, at der for eksempel kunne oprettes en pulje til dem, der har mest brug for støtten til selv at arrangere disse begravelser, hvis de ikke har midlerne. Det kunne for eksempel være over kirkeskatten, argumenterer Tom Nobel:

»Kirken har netop den interesse, at man skal hjælpe de fattige og de svage. Derfor kunne en lille del for eksempel gå over kirkeskatten«, siger han, og fortsætter:

»Kunne man ikke finde de penge i budgettet, så de mennesker føler sig værdige og selv har været i stand til at sige farvel til deres far og mor?«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce