Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Utryghed. Her ses bandeforskere på rundvisning i Tingbjerg.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Utryghed. Her ses bandeforskere på rundvisning i Tingbjerg.

Danmark

Tryghed: Lys, kameraer og godt naboskab beroliger beboere

Kriminalitet overvurderes som årsag til utryghed i belastede områder, viser ny rapport om beboertrivsel.

Danmark

Indsatsen for at bekæmpe utrygheden i udsatte boligområder har været for ensidig, og beboernes utryghed skyldes hærværk, dårlig aftenbelysning og manglende overvågning snarere end egentlig kriminalitet.

Det er hovedkonklusionerne i en ny rapport om utryghed i udsatte boligområder, som Center for Boligsocial Udvikling (CFBU) offentliggør i dag.

Udsatte områder
Rapporten har kortlagt kilderne til beboerutryghed og kommer med en række anbefalinger, der skal styrke trygheden i udsatte boligområder på landsplan.

»Det er nyt at komme så bredt rundt om de forskellige tryghedsfaktorer, som denne undersøgelse gør. Der er en tendens til, at man kun fokuserer på enkelte parametre, og hvis ambitionen er at mindske utrygheden i de udsatte boligområder, skal der en bredere indsats til«, siger projektleder i CFBU, Nikolaj Avlund, der står bag rapporten.

Især peger rapporten på, at den oplevede utryghed blandt beboerne i udsatte boligområder som Tingbjerg i København og Vollsmose i Odense er væsentligt større end gennemsnittet.

LÆS OGSÅ

I Tingbjerg svarer mere end 35 procent af beboerne, at de er lidt eller meget utrygge efter mørkets frembrud – det er mere end dobbelt så mange som i København generelt og tre gange flere end på landsplan.

»Det er vores håb, at denne rapport får de udsatte boligområder til at sætte beboertryghed højt på dagsordenen. Det er en vigtig del af indsatsen for at forbedre vilkårene i de udsatte boligområder«, siger Nikolaj Avlund.

Ensidig mediedækning
Rapporten konkluderer, at beboertrygheden især påvirkes af nabolagsproblemer, fysiske rammer som eksempelvis aftenbelysningen og videoovervågning, kendskab til naboerne og den generelle beboersammensætning.

Især de fysiske rammer bør tænkes mere ind i tryghedsindsatsen, mener adjungeret professor ved CBS Jørgen Nue Møller, der stod i spidsen for den forrige regerings ghettokommission: »Trygheden blandt beboere i udsatte områder er et vigtigt spørgsmål. Jeg tror meget på velindrettet belysning og på, at man undgå mørke zoner«.

Utrygheden i Tingbjerg skyldes blandt andet mediernes ensidige dækning af de udsatte boligområder, mener han.

»Det er måske ikke de fysiske forhold, som er årsagen til beboerutryghed, men snarere, at mediedækningen meget hurtigt får en stemplende karakter med en kontinuerlig fortælling om, at der er farligt«, siger Jørgen Nue Møller og tilføjer, at der også skal »tages hånd om de utilpassede 12-18-årige drenge. Får man tøjlet dem, får man også dæmpet den generelle frygt i området«.

For folk bliver altså ikke boende i et område, hvis de ikke føler sig trygge – uanset hvad det så måtte skyldesDen analyse deles af Jesper Nygård, administrerende direktør for KAB, der administrerer godt halvdelen af boligerne i Tingbjerg: »Den oplevede tryghed er ofte vigtigere end den objektive tryghed. For folk bliver altså ikke boende i et område, hvis de ikke føler sig trygge – uanset hvad det så måtte skyldes. Derfor har vi styrket belysningen, videoovervågningen, og vi reagerer hurtigere på hærværk. Det har løftet området«, siger Jesper Nygård.

Tryghedsindsatsen skal være massiv

Boligminister Carsten Hansen (S) erkender, at nogle af tiltagene i forhold til de udsatte boligområder »ikke har haft den ønskede effekt«, fordi indsatsen dør ud, når pengene slipper op. »Derfor arbejder vi nu med indsatser, som er fremadrettede og har en blivende værdi«, siger han og roser blandt andet Københavns og Aarhus Kommuners arbejde med udsatte områder.

LÆS OGSÅ »Det er helt evident, at bruger man de værktøjer, vi har været med til at udvikle – en beskæftigelsesfremmende indsats, massiv tilstedeværelse af politi og en boligsocial indsats – så virker det«. »Vi tager beboertrygheden meget alvorligt, og når der er skyderier og bandeuroligheder steder som Tingbjerg og Vollsmose, kan vi se, at det rammer på trygheden. Derfor skal tryghedsindsatsen fortsat være massiv«.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce