0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tryghed: Lys, kameraer og godt naboskab beroliger beboere

Kriminalitet overvurderes som årsag til utryghed i belastede områder, viser ny rapport om beboertrivsel.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
 JOACHIM ADRIAN (arkiv)
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Utryghed. Her ses bandeforskere på rundvisning i Tingbjerg.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Indsatsen for at bekæmpe utrygheden i udsatte boligområder har været for ensidig, og beboernes utryghed skyldes hærværk, dårlig aftenbelysning og manglende overvågning snarere end egentlig kriminalitet.

Det er hovedkonklusionerne i en ny rapport om utryghed i udsatte boligområder, som Center for Boligsocial Udvikling (CFBU) offentliggør i dag.

Udsatte områder
Rapporten har kortlagt kilderne til beboerutryghed og kommer med en række anbefalinger, der skal styrke trygheden i udsatte boligområder på landsplan.

»Det er nyt at komme så bredt rundt om de forskellige tryghedsfaktorer, som denne undersøgelse gør. Der er en tendens til, at man kun fokuserer på enkelte parametre, og hvis ambitionen er at mindske utrygheden i de udsatte boligområder, skal der en bredere indsats til«, siger projektleder i CFBU, Nikolaj Avlund, der står bag rapporten.

Især peger rapporten på, at den oplevede utryghed blandt beboerne i udsatte boligområder som Tingbjerg i København og Vollsmose i Odense er væsentligt større end gennemsnittet.

I Tingbjerg svarer mere end 35 procent af beboerne, at de er lidt eller meget utrygge efter mørkets frembrud – det er mere end dobbelt så mange som i København generelt og tre gange flere end på landsplan.

»Det er vores håb, at denne rapport får de udsatte boligområder til at sætte beboertryghed højt på dagsordenen. Det er en vigtig del af indsatsen for at forbedre vilkårene i de udsatte boligområder«, siger Nikolaj Avlund.

Ensidig mediedækning
Rapporten konkluderer, at beboertrygheden især påvirkes af nabolagsproblemer, fysiske rammer som eksempelvis aftenbelysningen og videoovervågning, kendskab til naboerne og den generelle beboersammensætning.

Især de fysiske rammer bør tænkes mere ind i tryghedsindsatsen, mener adjungeret professor ved CBS Jørgen Nue Møller, der stod i spidsen for den forrige regerings ghettokommission: »Trygheden blandt beboere i udsatte områder er et vigtigt spørgsmål. Jeg tror meget på velindrettet belysning og på, at man undgå mørke zoner«.

Utrygheden i Tingbjerg skyldes blandt andet mediernes ensidige dækning af de udsatte boligområder, mener han.

»Det er måske ikke de fysiske forhold, som er årsagen til beboerutryghed, men snarere, at mediedækningen meget hurtigt får en stemplende karakter med en kontinuerlig fortælling om, at der er farligt«, siger Jørgen Nue Møller og tilføjer, at der også skal »tages hånd om de utilpassede 12-18-årige drenge. Får man tøjlet dem, får man også dæmpet den generelle frygt i området«.Den analyse deles af Jesper Nygård, administrerende direktør for KAB, der administrerer godt halvdelen af boligerne i Tingbjerg: »Den oplevede tryghed er ofte vigtigere end den objektive tryghed. For folk bliver altså ikke boende i et område, hvis de ikke føler sig trygge – uanset hvad det så måtte skyldes. Derfor har vi styrket belysningen, videoovervågningen, og vi reagerer hurtigere på hærværk. Det har løftet området«, siger Jesper Nygård.

Tryghedsindsatsen skal være massiv

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce