Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Eksamen. En enig opposition vil forhindre at eksamen i 9. klasse blot har symbolsk betydning.
Foto: JONAS PRYNER ANDERSEN (arkiv)

Eksamen. En enig opposition vil forhindre at eksamen i 9. klasse blot har symbolsk betydning.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgerlige kræver ny afgangsprøve

Elever, der dumper efter afgangsprøven i 9. klasse, skal ikke kunne fortsætte på en ungdomsuddannelse, mener Venstre.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Afgangsprøven i 9. klasse har i dag ingen reel betydning.

Det skal der laves om på, mener en enig opposition, der tager kravet med til forhandlingerne om den kommende skolereform, som børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) har indkaldt partierne til på torsdag.

Længst går Venstre, som nu gør ændringer af afgangseksamen til deres hovedkrav i forhandlingerne. Partiet mener blandt andet, at elever ikke skal kunne fortsætte i uddannelsessystemet, før de har bestået afgangsprøven i 9. klasse.

Hovedkrav
»Som situationen er i dag, er der for mange, der klarer de afsluttende prøver rigtig skidt og har store faglige problemer. Men det har ingen konsekvenser. Det skal ændres«, siger Venstres undervisningsordfører Karen Ellemann.

Hvis det står til Venstre, skal landets 9.-klasse-elever fremover bestå alle fag, der afholdes afgangsprøver i. Sker det ikke, skal de gøre grundskolen færdig i 10. klasse, inden de kan blive optaget på en ungdomsuddannelse.

»Det her er vores hovedkrav, og det vil vi stå stejlt på. Det er helt afgørende, for at vi kan tale om et fagligt løft af folkeskolen«, mener Ellemann, som støttes af DF:

LÆS OGSÅ »Vi mener bestemt, at afgangsprøven skal betyde noget. Som minimum bør man forlange, at eleverne består afgangsprøven, hvis de vil i gymnasiet. Det er helt rimeligt, at eleverne skal bestå alle de fag, der er prøver i«, siger partiets undervisningsordfører, Alex Ahrendtsen. Forslaget bliver positivt modtaget af skoleeleverne, som længe har kritiseret afgangsprøven. »Hensigten i forslaget er god, fordi afgangsprøven i dag er formålsløs. Allerede når eleverne går til mundtlige prøver i juni, ved de, om de er kommet ind på en ungdomsuddannelse«, siger Vera Rosenbeck, formand for Danske Skoleelever. Minister vil gerne drøfte prøven

Også skolelederne bifalder oppositionens ønske om at ændre prøverne. »Afgangsprøverne bør kunne bruges til noget. Det kan de ikke lige nu«, siger Anders Balle, formand for Skolelederforeningen. Han advarer dog imod at bruge for mange ressourcer på afgangsprøver: »Vi skal ikke lade, som om det er en embedseksamen, for det er noget pjat. Vi bruger for meget tid på prøver, som kunne bruges på gedigen undervisning«. Konservative og Liberal Alliance mener også, at afgangsprøven skal have mere betydning. Alligevel er Venstres forslag »lige lovlig hardcore«.

Det er helt afgørende, for at vi kan tale om et fagligt løft af folkeskolen

LÆS OGSÅ »Personligt ser jeg hellere et system, hvor de, der er på vippen, kan komme ind alligevel, hvis de får en god afgangsprøve. Men vi er enige i, at afgangsprøven skal have mere end en symbolsk betydning«, siger de konservatives undervisningsordfører, Mai Henriksen. Undervisningsminister Christine Antorini (S) erkender, at afgangsprøverne i dag ikke har den store betydning. »Vi skal have udviklet de sidste år i folkeskolen, så vi får alle med fagligt. Regeringen har ikke diskuteret, om man ligefrem skal kunne dumpe, og jeg vil gerne vente med at drøfte forslagene, til vi sidder ved forhandlingsbordet«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden