Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOKUS. Psykiatrisk Center Glostrup har fået meget kritik for at overmedicinere sine patienter.
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

FOKUS. Psykiatrisk Center Glostrup har fået meget kritik for at overmedicinere sine patienter.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Psykiatriformand garanterer: Det er slut med overmedicinering

Vi har totalt styr på medicineringen nu, siger Arly Eskildsen (SF).

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der foregår ikke længere overmedicinering af patienter på Psykiatrisk Center Glostrup, og det kommer der heller ikke til i fremtiden.

Det tør formanden for Region Hovedstadens Psykiatriudvalg Arly Eskildsen (SF) godt garantere på dagen, hvor sagen om overmedicering er kulmineret med fyringen af klinikchef Lars Søndergård.

»Vi har taget en lang række initiativer, som sikrer, at det her ikke sker igen«, siger Arly Eskildsen.

LÆS OGSÅ

Kan du garantere, at det ikke sker igen?

»Ja, det kan jeg godt. Vi har udviklet et meget avanceret system, hvor man i detaljer kan overvåge, hvor meget medicin hver enkelt patient får. Vi har allerede fået tal, som viser en klar reduktion i de doser, patienterne får. Andelen af patienter, der får doser over det maksimale, er faldet fra et højt niveau til ganske få tilfælde, hvor det er forsvarligt, fordi patienterne har det meget skidt og får de høje doser kortvarigt modsat tidligere«, siger Arly Eskildsen og fortsætter:

»Vi har totalt styr på medicineringen nu. Vi vil også tilbyde andre regioner, at de kan bruge det her system til overvågning«.

Tilfreds med fyring af overlæge
Arly Eskildsen har været en af de hårdeste kritikere af overmedicineringen og det faktum, at politikerne i regionen ikke fik klar besked om sagen med det samme, direktionen i Region Hovedstadens Psykiatri fik kendskab til den. Han erklærer sig tilfreds med fyringen af klinikchef Lars Søndergård, som han kalder »en logisk konsekvens af sagen«.

»Vejledninger er overtrådt, regler er brudt, og i det hele taget har den praksis med overmedicineringen været udtryk for at totalt vildskud i psykiatrien. Og den farlige medicinering af patienterne har ikke hjulpet dem. Vi kan se, at patienterne på Glostrup oftere bliver genindlagt end på andre psykiatriske centre i hovedstaden«, siger Arly Eskildsen.

Åben dialog er vejen frem

Foreningerne Sind og Bedre Psykiatri efterlyser en whistleblower-ordning, hvor medarbejdere i psykiatrien lettere kan angive kolleger, der er til fare for patienterne.

Forslaget kommer på baggrund af, at flere ansatte på Psykiatrisk Center Glostrup advarede overordnede om overmedicineringen, uden at der blev grebet ind.

LÆS OGSÅ

Arly Eskildsen erkender, at der var opbygget en skadelig kultur, hvor man ikke turde påpege problemer over for chefer, men han mener ikke, at en angiver-ordning er den rette løsning.

»Nej, vi skal i stedet arbejde stenhårdt for at sikre en åben dialog om de problemer, der måtte være. Og det er vi i fuld gang med«, siger formanden for psykiatriudvalget i Region Hovedstaden.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden