FOKUS. Psykiatrisk Center Glostrup har fået meget kritik for at overmedicinere sine patienter.
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

FOKUS. Psykiatrisk Center Glostrup har fået meget kritik for at overmedicinere sine patienter.

Danmark

Psykiatriformand garanterer: Det er slut med overmedicinering

Vi har totalt styr på medicineringen nu, siger Arly Eskildsen (SF).

Danmark

Der foregår ikke længere overmedicinering af patienter på Psykiatrisk Center Glostrup, og det kommer der heller ikke til i fremtiden.

Det tør formanden for Region Hovedstadens Psykiatriudvalg Arly Eskildsen (SF) godt garantere på dagen, hvor sagen om overmedicering er kulmineret med fyringen af klinikchef Lars Søndergård.

»Vi har taget en lang række initiativer, som sikrer, at det her ikke sker igen«, siger Arly Eskildsen.

LÆS OGSÅ

Kan du garantere, at det ikke sker igen?

»Ja, det kan jeg godt. Vi har udviklet et meget avanceret system, hvor man i detaljer kan overvåge, hvor meget medicin hver enkelt patient får. Vi har allerede fået tal, som viser en klar reduktion i de doser, patienterne får. Andelen af patienter, der får doser over det maksimale, er faldet fra et højt niveau til ganske få tilfælde, hvor det er forsvarligt, fordi patienterne har det meget skidt og får de høje doser kortvarigt modsat tidligere«, siger Arly Eskildsen og fortsætter:

»Vi har totalt styr på medicineringen nu. Vi vil også tilbyde andre regioner, at de kan bruge det her system til overvågning«.

Tilfreds med fyring af overlæge
Arly Eskildsen har været en af de hårdeste kritikere af overmedicineringen og det faktum, at politikerne i regionen ikke fik klar besked om sagen med det samme, direktionen i Region Hovedstadens Psykiatri fik kendskab til den. Han erklærer sig tilfreds med fyringen af klinikchef Lars Søndergård, som han kalder »en logisk konsekvens af sagen«.

»Vejledninger er overtrådt, regler er brudt, og i det hele taget har den praksis med overmedicineringen været udtryk for at totalt vildskud i psykiatrien. Og den farlige medicinering af patienterne har ikke hjulpet dem. Vi kan se, at patienterne på Glostrup oftere bliver genindlagt end på andre psykiatriske centre i hovedstaden«, siger Arly Eskildsen.

Åben dialog er vejen frem

Foreningerne Sind og Bedre Psykiatri efterlyser en whistleblower-ordning, hvor medarbejdere i psykiatrien lettere kan angive kolleger, der er til fare for patienterne.

Forslaget kommer på baggrund af, at flere ansatte på Psykiatrisk Center Glostrup advarede overordnede om overmedicineringen, uden at der blev grebet ind.

LÆS OGSÅ

Arly Eskildsen erkender, at der var opbygget en skadelig kultur, hvor man ikke turde påpege problemer over for chefer, men han mener ikke, at en angiver-ordning er den rette løsning.

»Nej, vi skal i stedet arbejde stenhårdt for at sikre en åben dialog om de problemer, der måtte være. Og det er vi i fuld gang med«, siger formanden for psykiatriudvalget i Region Hovedstaden.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce