Indsats. Politiet går både efter købere og sælgere af hash ved Christiania.
Foto: DITTE VALENTE /POLFOTO

Indsats. Politiet går både efter købere og sælgere af hash ved Christiania.

Danmark

530 taget med hash i lommerne ved Christiania

Politiets Task Force Pusherstreet vender lommer i området ved Christiania. Det ligner chikane, siger formanden for Christianiafonden.

Danmark

Hver tredje af de personer, som Københavns Politis Task Force Pusherstreet, (TFP), standser på eller i gaderne omkring Christiania bliver sigtet for besiddelse eller salg af hash.

Det viser en opgørelse over de 1.976 kontakter, som TFP har haft med folk i området, siden specialstyrken blev dannet og sat ind 1. september sidste år, og det er en forøgelse af sigtelserne på godt 23 procent i forhold til tidligere, siger vicepolitiinspektør Poul Kjeldsen, der er leder af TFP.

»Når vi kommer med en task force, som skal udføre en målrettet opgave, så vil det naturligvis give væsentlig flere sigtelser. Men jeg synes også, at folk skal vide, at der er en øget risiko for at blive taget for noget kriminelt, hvis man bevæger sig ud i gaderne omkring Christiania med hash på lommen«, siger han.

LÆS OGSÅ Resultatet er under alle omstændigheder et skridt på vejen mod målet om at standse den åbenlyse hashhandel i Pusher Street på Christiania, som politikerne i Folketinget pålagde Københavns Politi sidste år. »Vores strategi er at gå efter både køber, sælger og leverandør. Når vi går efter køberne, understøtter det også vores samlede mål, som er at ramme dem derinde, som tjener på hashen«, siger Poul Kjeldsen. Overdreven magtanvendelse Siden 1. september og frem til årsskiftet er 504 personer sigtet for besiddelse af hash, mens 26 personer, 530 i alt, er sigtet for salg. Ifølge politiets opgørelse er den typiske sigtede en mand – kun 14 var kvinder – der er mellem 18 og 30 år med dansk statsborgerskab og i de fleste tilfælde med bopæl uden for Københavns Kommune.

I hovedparten af sagerne om besiddelse havde de sigtede mindre end 10 gram hash på sig, hvilket i førstegangstilfælde typisk medfører en bøde på 2.000 kroner, fordi enhver besiddelse af hash er ulovlig i Danmark.

Hvis ikke de får tilladelse til at kigge i lommerne, så bliver du sigtet, og så gennemfører de visitationenVicepolitiinspektøren fremhæver, at en væsentlig del af TFP’s strategi ud over patruljeringen i området er dialog om politiets mål og metoder med både christianitter og almindelige beboere på Christianshavn.

Det foregår i Christianshavns Lokaludvalg og i et dialogforum, hvor blandt andet politiet, kommunen og Fonden Fristaden Christiania deltager. Men formanden for Christianiafonden, Joram Suszkewic, kritiserer, at politiets indsats i gaderne ikke ligner et forsøg på dialog.

»Folk føler en overdrevet magtanvendelse fra politiets side, som går ud på at skræmme vores gæster og chikanere dem. Det virker, som om de opsøger en bestemt personprofil på gaden i stedet for at handle ud fra en begrundet mistanke om hashbesiddelse, og det er vel det, som slår ud i statistikken på sigtelserne«.

En finger i jorden
Joram Suszkewic fortæller, at han selv er blevet kropsvisiteret fem gange uden at have hash på sig.

»Hvis ikke de får tilladelse til at kigge i lommerne, så bliver du sigtet, og så gennemfører de visitationen, og hvis man ikke har noget på sig, bliver sigtelsen frafaldet, men det kan man ikke få nogle papirer på«.

Poul Kjeldsen siger, at politiet har ret til at visitere personer, som er under mistanke for besiddelse af stoffer, og at det er en risiko, man må påregne.Men er der en grænse i det her? Visiterer I for mange?

»Der er vi ikke nu. Men jeg forventer, at mine folk er i stand til at stikke en finger i jorden, og at de er ekstra skarpe på, om de personer, vi sigter, er nogle, som har kriminelle hensigter. Vi ønsker ikke at komme i en situation, hvor der bliver modstand mod det, vi laver, i stedet for forståelse«.

TFP’s opgørelser viser, at enheden i det hele taget beslaglægger stadig større mængder. Således blev der alene i januar måned beslaglagt hash og hashprodukter for en samlet værdi af cirka 17 millioner kroner, hvilket kommer tæt på hele beslaglæggelsen i de forudgående fire måneder, der svarede til 22 millioner kroner.

Det har medført, at hashmarkedet er presset af politiets indsats.

»Vi ser en lavere tilstrømning af kunder, og i hashboderne i Pusher Street ligger der mindre mængder. Men ikke mindst har vi oplevet det i form af en stigende modstand mod os inden for den sidste måned eller halvanden, og der er etableret vagtkorps derude«, siger Poul Kjeldsen.

Interne reaktioner

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Politiet registrerer flere sager under våbenlovgivningen, og i januar blev der fundet fem pistoler med tilhørende ammunition. To af våbnene var skarpladte. Ifølge Politikens kilder har Christiania internt reageret med konsekvente sanktioner mod de personer, som havde gemt våben i en bebyggelse på fristaden uden for Pusher Street.

LÆS OGSÅ Joram Suszkewic fra Christianiafonden kan ikke bekræfte oplysningerne, men han siger, at problematikken har været behandlet på et fællesmøde, og at de pågældende lokaler nu er lukket.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce