Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
SIMON FALS
Foto: SIMON FALS

AFGANG. Med i bagagen får romaerne 50 euro, så de kan klare sig i den første tid, efter de er ankommet til Serbien.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark har i dag sendt 53 romaer med fly hjem til Serbien

Hundredvis af afviste asylansøgere venter på at blive sendt til Serbien.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kort efter klokken 14.30 lettede et usædvanligt fly fra Roskilde Lufthavn.

Om bord på flyet er 53 børn og voksne, der alle har fået afslag på asyl i Danmark, og derfor nu fragtes i samlet flok til hjemlandet Serbien.

Det er den første chartrede flyvning til Serbien og skyldes det store antal serbere, som venter i danske asylcentre på at blive sendt tilbage til Balkan. Det er samtidig den første chartrede flyvning i flere år med en stor gruppe afviste asylansøgere.

Fik besked i fredags Politiken.dk var med, da asylansøgerne, der alle er romaer, blev sendt af sted.

I lufthavnen løb børnene rundt og legede, mens de voksne tjekkede kufferter, sorte sække og papkasser ind på flyet som ved enhver anden flyrejse.

Ventetiden blev fyldt ud med sandwiches, kaffe og sodavand til børnene, indtil flyet var klar til at tage imod de mange børn og voksne.

Claus Birkelyng, der er vicepolitiinspektør hos Nationalt Udlændinge Center (NUC), fortæller, at der har været en positiv stemning hos asylansøgerne.

»De har alle i fredags fået at vide, at de skulle være klar klokken 7 tirsdag morgen. Så de har haft mulighed for at pakke og sige farvel til venner og bekendte. Alle er udrejst frivilligt. Alle var tilstede i morges«, siger Claus Birkelyng.

»Det har forløbet i god ro og orden. Folk har haft tid til at indstille sig på det, og derfor har der været en positiv stemning«.

412 venter på at komme ud
Det bekræftes af Klavs Kinnerup Hede, en repræsentant fra Folketingets Ombudsmand, som er med for at tilse udsendelsen.

»Det er foregået i god ro og orden«, siger Klavs Kinnerup Hede.

LÆS MERE

Siden årsskiftet har serbiske romaer været den klart største gruppe af asylansøgere, selv om ansøgninger fra EU-kandidatlandet bliver behandlet som »åbenbart grundløse«.

Ifølge en opgørelse fra i går sidder der 412 personer i de danske asylcentre og venter på at blive fløjet til Serbien. Det er den største gruppe ud af de 1.946 personer, der samlet venter på at blive sendt ud af Danmark.

»Antallet af serbere i udsendelsespositition har været voldsomt stigende i de sidste par måneder, og derfor har vi planlagt at chartre et fly frem for at sende dem med almindelige rutefly«, siger Claus Birkelyng.

Får 50 euro

Penge er blevet nævnt som en af årsagerne til, at der er så mange serbere, der søger asyl i Danmark. I december indførte den danske regering en støtteordning, der sikrer afviste asylansøgere 20.000 kroner per voksen og 10.000 kroner per barn for at forlade landet.

Serberne har muligvis hørt falske rygter om, at ordningen også gælder for dem, har den serbiske konsul i Danmark tidligere sagt til politiken.dk.

Serberne rejser dog ikke tomhændede hjem. Med sig i hånden får de hver 50 euro, så de kan klare sig i den første tid, efter de er trådt ud af flyet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden