Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Studentermedhjælpere. Djøf mener at staten bør ansætte færre studerende.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Studentermedhjælpere. Djøf mener at staten bør ansætte færre studerende.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Studerende trækker et større læs i staten

Ministerierne har på fire år hyret 19 procent flere studentermedhjælpere. De spekulerer i billig arbejdskraft, mener Djøf.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der bliver stadig kortere mellem kontorpladser, som er besat af studentermedhjælpere i staten.

På fire år, fra 2008 til 2012, er antallet af studentermedhjælpere i ministerierne steget med 19 procent.

Den øgede efterspørgsel på studentermedhjælpere i staten falder sammen med, at der i de seneste år er gennemført store fyringsrunder af medarbejdere på de samme arbejdspladser.

LÆS OGSÅ Samlet set er antallet af faste medarbejdere kun steget med 4 procent i samme årrække. Det støder fagforeningen for jurister og økonomer, Djøf. »Det er jo en voldsom stigning i antallet af studiejob. Det, der er påfaldende, er, at det falder sammen med, at der samtidig har været store nedskæringer inden for staten«.

»Det kan godt give anledning til bekymring for, at der åbenbart er nogle arbejdsgivere, der spekulerer i at tage nogle studerende ind til en lavere pris frem for at prioritere de opgaver, som de vil have lavet. Og det er simpelthen helt forkert«, siger formanden for Djøf’s overenskomstforening, Lars Qvistgaard.

Studerende erstatter medarbejdere
Reelt lapper ministerierne huller efter de afskedigede medarbejdere med studerendes arbejdskraft, siger professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet. Studentermedhjælperne er ikke længere medhjælpere:

»Studentermedhjælperne erstatter så at sige medarbejdere i nogle kernefunktioner. Men det er uuddannet arbejdskraft, vi har med at gøre.

De kan ikke træffe de rigtige afgørelser, og det fører til dårligere service og sagsafgørelser og dårligere offentlige institutioner.

Jeg tror da, at de studerende sammen med mig vil glæde sig over, at der er flere studiejob i staten end tidligere

Derfor burde politikerne interessere sig for, om det er den rigtige måde at løse det offentliges problemer på«, siger han.Men politikerne ser ikke noget problem i de mange studiejob.

Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser, at de studerende skal kompensere for medarbejdere i staten, der primært blev afskediget i 2011 og 2012 som led i regeringens plan ’Effektiv administration’.

Mellem 2008 og 2009 var stigningen i studiejob på 82 årsværk, men fra 2011 til 2012 var den på 67.

»Jeg køber ikke jeres præmis. Der er intet belæg for at se en sammenhæng med ’Effektiv administration’. Og jeg vil gerne slå fast, at jeg som finansminister hverken kan eller vil blande mig i, hvordan man i det enkelte ministerium eller institution sammensætter sit personale«, siger finansministeren.

Kræver for mange arbejdstimer
Fagforeningen Djøf opfordrer studerende til højst at påtage sig studiejob i 15 timer om ugen, så de kan passe deres studie ordentligt. Men Djøf kontaktes ofte af studerende, der bliver mødt med krav om, at de kan arbejde 20 timer om ugen ved siden af studiet.

Det fraråder fagforeningen, at de studerende gør, både af hensyn til arbejdsmarkedet, men også af hensyn til de studerende selv.

»Når arbejdsgiverne forventer, at de kan arbejde 20 timer om ugen, hænger det slet ikke sammen med regeringens tanker om, at de studerende skal komme hurtigere gennem studiet og prioritere det«, siger Lars Qvistgaard.

Det, der er påfaldende, er, at det falder sammen med, at der samtidig har været store nedskæringer inden for statenRegeringen har for øjeblikket stort fokus på at speede de studerendes vej gennem studiet op.

I det forslag til en reform af SU-systemet, som uddannelsesminister Morten Østergaard (R) for nylig præsenterede, lægges der op til at begrænse mulighederne for at bruge længere end normeret tid på at gennemføre en uddannelse, blandt andet ved at kræve, at de studerende tager deres eksamener efter hvert semester.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

At staten så samtidig i stigende grad efterspørger de studerendes arbejdskraft er ifølge Henning Jørgensen »faktisk lidt dobbeltmoralsk«.

Staten bør gå forrest

Det afviser Morten Østergaard. »Jeg tror da, at de studerende sammen med mig vil glæde sig over, at der er flere studiejob i staten end tidligere. Det er jo ikke sådan, at studiejob i sig selv er hæmmende for studiefremdriften. Det afhænger selvfølgelig af, hvor meget man arbejder, men meget tyder på, at studiejob i moderat omfang sådan set kan være positivt for fremdriften«, siger han. Mange studerende fortæller, at de arbejder så meget, at de ikke kan gennemføre studiet på normeret tid. Vil du afvise, at det er et problem?»Først og fremmest er man på et fuldtidsstudie, og det skal man i sagens natur prioritere højest. Man skal ikke arbejde mere, end at man kan klare sine studier«. LÆS OGSÅMorten Østergaard afviser at indføre regler for, hvor mange timer om ugen studentermedhjælpere må arbejde for staten.

Men som arbejdsgiver burde staten gå forrest, mener professor Henning Jørgensen:

»Staten burde overveje, hvor mange timer man egentlig skal lade vores studerende have studiejob. Jeg taler ikke imod 5-10-15 timers arbejde, men det må ikke få større omfang, for så substituerer det den tid, de skulle bruge til at gøre sig færdige og blive kloge på«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden