Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skattelettelser. Regeringen forhandler i øjeblikket med A.P. Møller-Mærsk, som kræver skattelettelser, hvis ikke Tyra-feltet skal lukke. Billedet er fra Dongs boreplatform 'Siri' i Nordsøen.
Foto: Magnus Holm (arkiv)

Skattelettelser. Regeringen forhandler i øjeblikket med A.P. Møller-Mærsk, som kræver skattelettelser, hvis ikke Tyra-feltet skal lukke. Billedet er fra Dongs boreplatform 'Siri' i Nordsøen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen mørklægger nye tal om profitten på Nordsøolien

Tidligere Venstre-minister havde ingen problemer med at oplyse tallene. Det har de nye.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekstraordinært høje oliepriser fra 2010 til 2014 har gjort olie- og gasudvinding i Nordsøen til en særlig guldrandet forretning. Men regeringen vil ikke oplyse, hvor mange milliarder ekstra selskaberne i Dansk Undergrunds Consortium har fået ud af prisboomet, der fra 2011 til 2014 svingede mellem 109 og 99 dollar per tønde olie.

Daværende energiminister Lykke Friis (V) oplyste ellers i december 2010 de tilsvarende tal for perioden 2004 til 2010 som svar på spørgsmål fra Enhedslisten. Men i dag er situationen en anden, mener den siddende Venstreregering. Energiminister Lars Christian Lilleholt har sendt Enhedslistens seneste identiske spørgsmål om en opdatering af DUC’s samlede provenu videre til skatteministeriet, og i modsætning til 2010 stopper sporet her.

»Skatteministeriet kan på grund af tavshedspligt ikke offentliggøre skøn over den andel af statens indtægter, der hidrører fra DUC. Skatteministeriet kan heller ikke offentliggøre skøn over selskabernes indtjening«, hedder det i et svar til Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund.

Vigtige tal i skatteforhandlinger

Tallene er interessante, fordi DUC med Mærsk Olie som repræsentant i disse uger er ved at afslutte forhandlinger om nye skattelettelser for selskaberne i Nordsøen. Det sker blandt andet med henvisning til faldet i olieprisen fra over 100 dollar i 2014 til i dag omkring 50 dollar.

STORE PENGE

Hvis Mærsk ikke inden nytår får lovning på skattelettelser eller mere gunstige afskrivningsregler, så har selskabet på vegne af DUC meddelt, at det afgørende Tyrafelt bliver lukket. Kun mere favorable vilkår vil få DUC investerer op mod 30 milliarder i genopbygningen af feltet, der synker og er nedslidt og skal lukkes i oktober 2018 af sikkerhedsmæssige grunde.

Enhedslisten er utilfreds med de mørkelagt oplysninger..

»På grund af forhandlingerne om Tyra-platformen vil vi have det fulde billede af, hvor mange penge selskaberne i DUC herunder Mærsk rent faktisk har tjent. Vi kan allerede ser, at der er blevet tjent mange milliarder kroner mere end forudsat i perioden 2004-10, derfor vil vi gerne have en opdatering«, siger Rune Lund.

Enhedslisten: De tjener nok i forvejen

»En ting er, at man har en for olieselskaberne meget lukrativ aftale fra 2003 om energiudvindingen i Nordsøen, men hvis den aftale oven i købet bliver ved med at give milliarder af kroner ekstra i deres kasse, så er det et ekstra godt argument for, at skatteborgerne ikke skal betale med skattelettelser eller lempelige afskrivningsregler for, at Mærsk og DUC genopbygger Tyra«.

Staten har jo også tjent mere end forventet, på de høje priser?

SE DET STORE SPIL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der blev lavet en aftale i 2003, der byggede på en ventet middeloliepris på 22 dollar i 2003 stigende til 36 dollar i 2042, det var forudsætningen. Nu er forudsætningen skredet, og der kommer mange milliarder ekstra i selskabernes kasse«.

Men olieprisen er faldet siden 2014?

»Ja, men den er fortsat væsentligt højere end forudsat i aftalen fra 2003. Der er intet, der tyder på, at det ikke fortsat er meget lukrativt fortsat at hive olie op fra Nordsøen. Vores beregninger viser, at selv med oliepriser ned til 16 dollar er det en god forretning. Vi tror helt grundlæggende ikke på, at det ikke betaler sig for Mærsk og de andre at fortsætte i Nordsøen, hvilket den ekstraordinære store milliardindtægt de fik i perioden 2004-10 også allerede viser«, siger Rune Lund, der absolut ingen forståelse har for Mærsk’s ønske om skatterabatter.

Energiminister Lars Christian Lilleholt vil ikke udtale sig om løbende forhandlinger, men har tidligere peget på, at det er »helt afgørende at fastholde produktionen i Nordsøen«. Et bredt flertal i Folketinget står bag det styrende forlig fra 2003 om forlængelsen af DUC’s eneret til Nordsøen.

Dansk Folkeparti og de konservative udtrykker forståelse for behovet for bedre investeringsvilkår i Nordsøen, mens de radikale, SF og socialdemokraterne umiddelbart ikke ser et behov for mere gunstige skattevilkår. Partierne er dog endnu ikke blevet orienteret om forhandlingerne, der hvis skattereglerne ændres, kræver en politisk godkendelse.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden