MØDEPLIGT. Der er benhårdt tilsyn med, at den dømte faktisk møder op på og udfører sin samfundstjeneste. Går det galt for mange gange, er fængsel alternativet. Arkivfoto: Ditte Valente

MØDEPLIGT. Der er benhårdt tilsyn med, at den dømte faktisk møder op på og udfører sin samfundstjeneste. Går det galt for mange gange, er fængsel alternativet. Arkivfoto: Ditte Valente

Danmark

Efter Se og Hør-dommene: Er du klar til samfundstjeneste?

Fem af de dømte i ugebladsskandalen skal afvikle samfundstjeneste. Læs her, hvad det går ud på.

Danmark

200 timers samfundstjeneste til hver af de tidligere chefredaktører fra Se & Hør, 120 timer til den tidligere nyhedschef og 100 timer til hver af de to dømte journalister.

Hvad skal de ud og lave nu? Kan det ikke bare klares på et par uger? Og skulle det nu være en straf?

Lad os starte helt forfra med hjælp fra Lene Skov fra Kriminalforsorgen, der har arbejdet i systemet i 38 år, hvilket betyder, at hun har været med siden 1982, hvor man første gang indførte samfundstjeneste for mildere former for kriminalitet på forsøgsbasis.

1. Du gør noget dumt

... Og i dette tilfælde opdager samfundet det. Inden du skal for en dommer, bliver du undersøgt af Kriminalforsorgen, som skal vurdere, om du er egnet til samfundstjeneste.

»Langt de fleste vil være egnede til samfundstjeneste. Men er man psykisk syg, vil man i stedet kunne idømmes en behandlingsdom. Eller er man misbruger, kan Kriminalforsorgen vurdere, at personen ikke er i stand til at overholde sine forpligtelser«, siger Lene Skov, der er enhedsleder for alternative afsonelsesformer.

2. Du bliver idømt samfundstjeneste

Dommeren vil give dig mulighed for at komme på ret køl, mens du stadig kan holde fast i dit job, din familie og din bopæl. Du skal derfor, i stedet for at komme i fængsel, afvikle et antal timer i samfundets tjeneste (30-300 timer).

»Kun 18 procent af dem, der afvikler samfundstjeneste, ryger tilbage i kriminalitet. For dem, der afsoner fængsel, er tallet 35 procent. Så det giver god mening for både den dømte og samfundet«, fortæller Lene Skov.

3. Du skal til en samtale

En socialrådgiver hos Kriminalforsorgen sidder klar til at tale med dig om, hvornår du har fri fra arbejde og kan få det til at passe ind i dit liv.

Har du noget særligt at tilbyde, så kan det indgå i overvejelserne. Men du må ikke erstatte personale, og du skal altså være en ekstra hjælp på for eksempel plejehjemmet, medborgerhuset, kirken eller i fodboldklubben. Alle samfundstjenestesteder er offentlige eller offentligt støttede.

Man kan altid sige nej til samfundstjeneste og vælge at gå i fængsel«

»Vi har dygtige socialrådgivere, som kender de steder rigtig godt, så vi gør meget ud af at finde et godt match. Men i sidste ende er det jo Kriminalforsorgen, der bestemmer«, siger Lene Skov. Går det alligevel i hårdknude, kan Kriminalforsorgen sende sagen tilbage til dommeren. Der som regel vil veksle samfundstjeneste om til ubetinget fængsel.

4. Du skal passe dit nye job

Timerne kan ikke bare afvikles på et par ferieuger. Dommeren har fastlagt en periode, hvor du skal dukke op til aftalte timer, så det strækker sig over måneder. Og der vil være kontrolopringninger, uanmeldte kontrolbesøg og indberetninger fra stedet.

»Vi går meget op i, at enhver time skal afvikles. Ideen er, at du hver uge, når du udfører samfundstjeneste, skal tænke over, hvad du har gjort. Det er resocialiseringen og det pønale element«, forklarer Lene Skov.

5. Du skal til flere samtaler

Selv om du passer alle pligter perfekt, skal du stadig typisk en gang om måneden til en tilsynssamtale hos Kriminalforsorgen, hvor man hver gang gerne vil høre, hvordan du synes, det går med samfundstjenesten.

»Det er også for at kunne yde støtte og vejledning, hvis der er behov«, siger Lene Skov.

6. Livet bagefter

Bonus ved at lave samfundstjeneste i stedet for at skulle afsone fængsel er, at en dom med samfundstjeneste kun står på straffeattesten i tre år fra det tidspunkt, dommen bliver afsagt.

Hvorimod en fængselsdom først bliver slettet efter fem år. Regnet efter den dag, man forlader fængslet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce