Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
ADRIAN JOACHIM
Foto: ADRIAN JOACHIM

Angrib. Danske F16 fly har deltaget i 245 missioner mod IS i Irak og Syrien og kastet 331 præcisionsbomber. Ifølge forsvaret har der ikke været nogen civile ofre for de danske bomber.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsvaret: Vi vil have adgang til USA's tophemmelige efterretninger i Syrien og Irak

Stribevis af menneskelige fejl var årsagen til et katastrofalt angreb i Syrien med dansk deltagelse. Op mod 100 Assad-loyale soldater blev dræbt, og kort efter brød en vigtig våbenhvile i landet sammen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsvaret kræver nu adgang til alle efterretningsoplysninger, når koalitionen planlægger angreb på IS i Syrien og Irak, som de danske F16 fly skal deltage i.

Der er tale om en betydelig skærpelse i forhold til de hidtidige procedure under krigen mod IS, men også i forhold til den danske deltagelse i luftkrigen i Libyen og tidligere i Afghanistan.

Hidtil har de danske officerer, der skal godkende danske flys deltagelse i hvert enkelt angreb, ikke altid haft adgang til alt materiale forud for et angreb, men har måtte holde sig til de oplysninger, som den amerikanske ledelse af operationen har valgt at give videre.

Fejl på fejl på fejl

Det var en stribe af eklatante menneskelige fejl og dårlige procedurer i forarbejdet, der førte til koalitionens forfejlede angreb den 17. september på Assad-loyale styrker. Det har nu fået Værnsfælles Forsvarskommando til at skærpe kravene til USA.

To danske F16 fly deltog i angrebet, hvor de ødelagde fire pansrede køretøjer. Ifølge forsvaret var de ubemandede på det tidspunkt, så der omkom ingen ved netop de danske angreb. Koalitionen har kun kunnet bekræfte 15 dræbte soldater, men uafhængige kilder har oplyst, at over 80 blev dræbt. Udover danske deltog fly fra USA, Storbritannien og Australien.

På et pressemøde i går gennemgik den amerikanske brigadegeneral Richard 'Tex' Coe dele af en 1.200 sider lang rapport om angrebet, der er klassificeret som hemmelig.

»Denne episode skyldes i sidste ende, at der blev begået utilsigtede og beklagelige fejl, der hovedsageligt bunder i menneskelige fejl i flere stadier af processen«, konkluderede general Coe.

Våbenhvile brød sammen

Koalitionen - og dermed også de danske fly - troede, at de angreb IS, men i virkeligheden var der tale om irregulære styrker på Assads side.

Koalitionen er ikke i krig med Assad, der støttes af Rusland og Iran, og angrebet var formentlig medvirkende til, at en ellers nogenlunde fungerende våbenhvile mellem Assad og russerne på den ene side og de syriske oprørere på den anden, brød sammen med katastrofale følger for civilbefolkningen.

Målområdet ved byen Deir ez Zor var blevet overvåget i to dage, da et køretøj, som fejlagtigt var identificeret som et IS-køretøj, kørte ind i en større lejr, som så også blev opfattet som IS-område. Kort efter angreb koalitionen med stor styrke. Tidligt i forløbet havde en efterretningsofficer sat spørgsmålstegn ved vurderingen af, at det var IS, men denne tvivl kom ikke videre i systemet og nåede derfor heller ikke de danske officerer, der godkender danske flys deltagelse i angreb.

Dansk krav om flere oplysninger

:

»Vi ønsker ikke at begå fejl, Det er konsekvenserne i militære operationer alt for alvorlige til. Det er derfor dybt beklageligt, at danske fly uforvarende har medvirket i et angreb, der med stor sandsynlighed har ramt de forkerte«, siger generalmajor Flemming Lentfer fra Værnsfælles Forsvarskommando (VFK).

»Retrospektivt kan vi se, at der blev begået en række fejl i forbindelse med opbygningen af efterretningsbilledet og identifikationen af styrkerne på jorden forud for angrebet, der ikke blev rettet undervejs i processen«.

På den baggrund har VFK besluttet, at den danske såkaldte Red Card Holder, der i koalitionshovedkvarteret står i spidsen for den danske godkendelse af bombemål, »skal have adgang til det fulde planlægningsgrundlag under større operationer – og ikke bare for de enkelte mål«, siger Flemming Lentfer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hidtil har der været en skarp opdeling i adgangen til informationer i koalitionen. Officerer fra det tophemmelige efterretningssamarbejde ’Five Eyes’ (USA, Storbritannien, Canada Australien og New Zealand) har fuld adgang til alle efterretninger, mens danskere og andre kun har haft adgang til ’filtrerede’ oplysninger.

Betyder det, at den danske repræsentant nu skal have adgang til oplysningerne indenfor ’Five Eyes Zonen’?

»Ja«, siger Flemming Lentfer.

Har I grund til at tro, at I får det?

»Ja det tror vi med udgangspunkt i undersøgelsens konklusioner om de processer, der er for planlægning af angreb. De processer skal deltagerne i selve angrebet selvfølgelig have fuld adgang til«.

Er det VFK, der har besluttet det, eller er det ministerielt og politisk godkendt?

»Det er en reaktion, som VFK har igangsat«.

Enhedslisten: Hvad med de civile tab?

Major Karsten Marrup fra Forsvarsakademiet kalder forsvarets nye krav »et positivt nyt skridt«. »Men det betyder ikke, at beslutninger om dansk deltagelse i tidligere angreb har været truffet på et ufuldstændigt grundlag«, siger han.

Den nyudnævnte forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) kommenterer ikke de skærpede krav. Men i en udtalelse siger han, at »Det er vigtigt, at vi er åbne omkring vores indsats og undersøger enhver troværdig mistanke om fejlangreb, som det er sket her«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tirsdag eftermiddag blev medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn og Forsvarsudvalget orienteret i Forsvarsministeriet om rapporten under såkaldt skærpet fortrolighed, hvor medlemmerne ikke måtte medbringe mobiltelefoner.

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, er glad for, at forsvaret skærper kravene. »Det er også det eneste ansvarlige at gøre. Men det sætter fokus på de civile tab, som koalitionens angreb har været skyld i, og som i alt for mange tilfælde ikke bliver undersøgt ordentligt«.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden