Indskydning. I forsommeren gjorde Jægerkorpset klar til missioner i både Irak og Mali.
Foto: Joachim Adrian

Indskydning. I forsommeren gjorde Jægerkorpset klar til missioner i både Irak og Mali.

Danmark

Danske soldater rykker nærmere fronten i Irak

Efter måneders træningsindsats i den relativt sikre Al Asad-lejr gør Jægerkorpset klar til en ny og farligere fase i kampen mod IS, når de skal følge med irakerne til fronten.

Danmark

Op til 60 danske jægersoldater skal nu tættere på fronten i krigen mod IS i Irak. Samtidig med beskeden til Udenrigspolitisk Nævn om den planlagte hjemtagelse af de danske F16-fly fra krigen orienterede forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) om de danske specialstyrkers nye opgaver.

Hidtil har jægersoldaterne opholdt sig på den relativt sikre Al Asad base i det centrale Irak, hvor de har trænet irakiske specialstyrker. Men nu er vurderingen, at den irakiske regering og koalitionen snart vil bede Jægerkorpset følge med ud tættere på frontlinjen.

Risikoen stiger for danskerne

Den nye opgave ligger indenfor det mandat, som folketinget godkendte i april, men nævnet skal orienteres, når jægersoldaternes opgaver skifter. Det er regeringsstyrkernes fremgang i krigen, der ifølge Claus Hjort Frederiksen ligger bag ændringerne i soldaternes opgaver.

»Jo mere man bevæger sig væk fra basen, jo mere bliver der behov for, at rådgivnings-specialtropper følger i fodsporene på de irakiske styrker. Der er missionen så, at hvis de irakiske styrker kommer i alvorlig kamp, kan man kalde på støtte fra fly eller eventuelt missiler på skibe i Middelhavet«.

Efter mødet blev det vurderet, at den nye opgave ikke umiddelbart bliver farligere for danskerne, men selv om det ikke er meningen, at de selv skal deltage i kampene, så kan der opstå uventede situationer med IS modangreb og baghold, ligesom det er kendt, at IS ofte efterlader store mængder lureminer og sprængladninger, når de er trængt ud af et område.

Chefen for de danske specialstyrker, der består af både Jægerkorpset og Frømandskorpset, generalmajor Jørgen Høll, understreger, at danskerne ikke skal opsøge de fjendtlige IS-styrker.

Alt andet lige stiger risikoen for dine soldater vel?

»Lige så snart du bevæger dig udenfor et sikret område, er der en risiko og i den sammenhæng har vi mulighed for at forsvare os selv, men som det ser ud på nuværende tidspunkt, skal vi ikke lave selvstændige offensive operationer«, siger Høll.

Irakerne bestemmer placeringen

Han har ikke den direkte kommando over de op til 60 udsendte soldater - det præcise antal vil man ikke oplyse - den opgave ligger hos Værnsfælles Forsvarskommando i Karup (VFK).

Her oplyser oberst Jens Lønborg, at det endnu ikke afgjort, hvornår danskerne skal på den første mission, eller hvor det kommer til at finde sted.

»Vi kan se, at behovet for, at specialstyrkerne rykker med ud kommer nu, og derfor har vi fået bemyndigelsen fra ministeren, og Udenrigspolitisk Nævn er blevet orienteret. Vi ved ikke, hvilken opgave vi får«, siger Jens Lønborg.

De irakiske specialstyrker udgør spydspidsen i offensiven mod storbyen Mosul, men det er bliver næppe i det område, de danske soldater sættes ind. Mosul ligger så langt fra al Asad basen, at det vil kræve en større flytning og give besvær med forsyningslinjerne fra den danske hovedlejr, det vil også gøre operationen betydeligt dyrere.

Derfor er det mest sandsynligt, at Jægerkorpsets folk bliver indsat i området tættere på Al Asad, blandt andet har IS 30-40 kilometer nord for basen fortsat kontrol over en række byer langs Eufrat floden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er almindeligt kendt, at hvis militær træning for alvor skal slå igennem, så er det vigtigt at trænerne på et tidspunkt, hvor de lokale styrker har nået et vist niveau, også tager med ud til fronten for at overvåge, hvordan træningen virker i praksis.

Prøvet det før i Helmand

Da Politiken i forsommeren besøgte Jægerkorpset i Aalborg forklarede korpsets chef, oberstløjtnant Kåre Jakobsen, hvordan soldaterne i denne fase opholder sig i et »relativt sikret område« tættere på fronten, hvor sikkerheden er irakisk ansvar.

»Opgaven bliver mere vanskelig, efterhånden som det bliver uden for koalitionens lejre. Der vil komme en del farlige situationer, når vi når derud. Vi kan sagtens være i en irakisk base, der så bliver angrebet«, vurderede Kåre Jakobsen.

I flere år udførte Jægerkorpset og Frømandskorpset en tilsvarende træningsopgave i Helmand i Afghanistan, hvor de i knap to år trænede enheder fra et særligt afghansk politikorps. På samme måde som i dag i Irak startede træningen i en militær lejr, men gradvist fulgte danskerne med deres afghanske kollegaer på operationer i Helmand, under sådan en mission blev René Brink Jakobsen dræbt af en skjul sprængladning på et tag. Det var første gang, Jægerkorpset mistede en soldat i kamp.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce