Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ricky Vedsegaard (tv) hjælper to andre ildfugle med få gang i kompressoren. Medinstruktør Niels Oluf med de gule hørebøffer ser på. 

Øvelse på havnen i Roskilde.
Foto: Peter Hove Olesen

Ricky Vedsegaard (tv) hjælper to andre ildfugle med få gang i kompressoren. Medinstruktør Niels Oluf med de gule hørebøffer ser på. Øvelse på havnen i Roskilde.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forløb skal gøre unge uddannelsesklar: »Før var jeg en sur stodder fanget et mørkt sted«

De er blevet kategoriseret som uegnede til job eller uddannelse, men det vil Roskilde Brandstation lave om på 12 uger

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den blå og hvide Sundance båd i Roskilde Havn står i flammer.

På kajen i kedeldragter står Jeanne Jeppesen og Ricky Vedsegaard klar. ’Roskilde Brandvæsen’ er der trykt på det mørke stof med de selvlysende striber.

De har en overdimensioneret vandpistol i hænderne, der er koblet på en brandslange, som ligger en i lige linje henover kajen. Den ender ved deres holdkammerater, der er dækket i et røgslør fra en kompressor, som skal fylde slangen med havvand.

Pludseligt når vandet hele vejen gennem slangen. Det skubber Jeanne Jeppesen tilbage med så stor kraft, at hun ufrivilligt træder et par skridt bag ud mod Ricky Vedsegaard, som straks støtter hendes ryg, så hun ikke falder.

36 procent i job eller uddannelse

Branden er imaginær, og de eneste, som mærker effekten af den stærke vandstråle, er mågerne, der hurtigt forlader deres ellers fredfyldte spot på vandet i Roskilde Havn.

Jeanne Jeppesen og Ricki Vedsegaard er egentlig heller ikke brandmænd. Faktisk er de begge blevet erklæret uegnede til uddannelse eller job af kommunen, og det er derfor, at de her med brandslanger i hænderne.

De er en del af et projekt drevet af Roskilde Brandstation, der hedder Ildfuglene, hvis mål er at gøre unge mellem 18 og 30 år job eller uddannelsesparate.

Indtil nu har 37 unge gennemført forløbet.

»De er sårbare unge, som ofte har psykiske problemer, er tidligere misbrugere eller begge dele«, forklarer Helle Nielsen, der har skrevet en afhandling om projektet.

Det er fedt at tænke på, at jeg gør noget godt for nogen - hvis jeg ikke kommer ud til de gamle, så skulle de bare ligge der

Her konkluderer hun, at forløbet virker.

Evalueringen er blevet til på baggrund af de første fire hold på Team Ildfugle, hvor 25 unge gennemførte forløbet. Bagefter begyndte 9 på job eller i uddannelse. Det svarer til 36 procent.

Et kickstart

Ildfuglene skal være en »kickstarter for de unge«, siger Kenneth Johansen, der har været leder for ildfuglene siden projektet startede i starten af 2015. Men i virkeligheden handler ildfuglene om meget andet end det, mener han.

»De skal smile mere, og have noget livsglæde tilbage«, siger Kenneth Johansen.

Eleverne er på et tre måneders forløb, hvor de blandt andet skal lave et byggeprojekt, tage grunduddannelsen til at blive brandmænd og stable et arrangement på benene for en socialt udsat gruppe. Det her hold har bygget et redskabsskur i et udsat område og vil også lave et julearrangement for de ældre i en lignende bydel.

Øvelserne har flere formål. Men først og fremmest skal de lære eleverne om fællesskab, ansvar og give dem selvtillid, forklarer Kenneth Johansen.

»De skal forstå, at de har noget at bidrage med som individ og som en del af et hold«, siger brandmanden.

Jeanne skal være redder

»Wow, hvor var brandslangen bare tung«, siger Jeanne Jeppesen, da hun går tilbage mod generatoren.

»Ja, men næste gang kan vi prøve, at du tager slangen op på skulderen, og så kan jeg ned på knæ med brandslangen på min skulder bag ved dig - det hjælper«, svarer Ricky Vedsegaard.

23-årige Jeanne Jeppesen har været ildfugl de sidste to måneder.

»Jeg har fået meget mere selvtillid af at være her«, siger hun.

Holdets eneste pige har tidligere arbejdet seks år på et plejehjem, men har på grund af personlige årsager været ude af job i noget tid. Ildfuglene har givet hende nyt mod på at starte på en uddannelse

»Jeg har en grund til at stå op om morgenen nu, og den følelse vil jeg gerne blive ved med at have«, siger Jeanne Jeppesen, som begynder på en uddannelse som Falcks redder til januar.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sur stodder

På kajen er 26-årige Ricky Vedsegaard i gang med at hjælpe to andre ildfugle med at samle en slange.

»Ricky, du behøver ikke hjælpe endnu«, råber Kenneth Johansen til ham.

Ricky Vedsegaard er allerede færdiguddannet ildfugl. Han gennemførte på hold seks, men spurgte kommunen, om han ikke måtte være hjælper for det næste hold.

»Jeg var en sur stodder fanget et mørkt sted, men ildfuglene gjorde mig glad i låget. Det hjalp rigtigt meget at kunne tale med nogen, som forstod mig sådan rigtigt. Derfor ville jeg gerne blive lidt længere og møde det nye hold«.

Jeg var en sur stodder fanget et meget mørkt sted, men ildfuglene gjorde mig glad i låget

Dem er der kun fire af på kajen i dag, selvom der er syv på holdet. Og det er helt normalt, fortæller Kenneth Johansen, der uddyber, at det er også en læring for de unge, at skulle møde op til noget hver dag.

Hvis de unge ikke møder op, kan han finde på at fylde en af stationens biler med resten af holdet for at hente den udeblevne ildfugl.

Det har Ricky Vedsegaard prøvet.

»En morgen ringede jeg til Kenneth og sagde, »ej, jeg kan sgu ikke i dag«, men så var hele holdet pludseligt udenfor døren. Så tog jeg med, og det blev en okay dag alligevel«, siger Ricky Vedsegaard.

Han var begyndt at læse til håndværker, da han pludseligt faldt han ned i et mørkt hul.

»Jeg tænkte bare: Det hele kan jo være lige meget. Jeg var der kun for min søn. Ingen andre«, siger han.

Skal løfte gamle mennesker

Men sådan er det ikke længere. Til januar begynder Ricky Vedsegaard i lære som servicevagt på brandstationen i Roskilde, hvor han skal hjælpe med blandt andet at løfte gamle mennesker op, som er faldet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De skal smile mere, og have noget livsglæde tilbage

»Det er fedt at tænke på, at jeg gør noget godt for nogen - hvis jeg ikke kommer ud til de gamle, så skulle de bare ligge der«.

Ricky Vedsegaard drømmer om at tage hele brandmandsuddannelsen.

»Og det tror jeg godt, jeg kan. For hvorfor ikke?«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden