Helle Thorning-Schmidt, tidligere dansk Statsminister, nuværende CEO for Save the Children.  Fotograferet i London hos Save the Children.
Foto: Kristian Buus

Helle Thorning-Schmidt, tidligere dansk Statsminister, nuværende CEO for Save the Children. Fotograferet i London hos Save the Children.

Danmark

Helle Thorning-Schmidt: »Det er rigtig ærgerligt, at Danmark ikke længere tager kvoteflygtninge. Det må jeg sige«

Tidligere statsminister og nuværende direktør i Save the Children Helle Thorning-Schmidt langer ud efter den danske beslutning om at suspendere den faste praksis om at modtage 500 kvoteflygtninge årligt.

Danmark

For første gang siden sin tiltræden som direktør for Save the Children går tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i rette med den danske udlændingepolitik.

Thorning langer ud efter Venstre-regeringens beslutning om at stoppe en årtier lang dansk praksis for hvert år at tage 500 kvoteflygtninge fra FN-systemet. Beslutningen, der er blevet opretholdt af den nye VLAK-regering, har fået opbakning fra Thornings gamle partifæller i Socialdemokratiet.

»Det er rigtig ærgerligt, at Danmark ikke længere tager kvoteflygtninge. Det må jeg sige. Det var meget få mennesker, vi tog«, siger Helle Thorning-Schmidt.

Siden beslutningen om at stoppe for modtagelsen af kvoteflygtninge blev meldt ud af udlændingeminister Inger Støjberg (V) i august, har sagen givet betydelige dønninger i Socialdemokratiet.

Den nuværende ledelses accept af suspensionen var blandt de heftigst debatterede spørgsmål på partikongressen i september, hvor en lang række delegerede opfordrede partiledelsen til at ændre kurs.

I denne uge valgte Socialdemokratiet at stemme nej til et beslutningsforslag fra Enhedslisten om at pålægge regeringen at omgøre beslutningen om et stop for kvoteflygtninge.

På den internationale scene har Helle Thorning-Schmidt som Save the Children-direktør i den senere tid langet ud efter den måde, flygtningebørn bliver behandlet på under fængselslignende forhold på Lesbos. Men i den hjemlige debat om flygtninge og udlændingepolitik har Thorning holdt yderst lav profil. I et interview i dagens avis går hun imidlertid i rette med den danske beslutning om at suspendere ordningen om kvoteflygtninge, som har været en grundpille i dansk udlændingepolitik siden slutningen af 1980’erne.

Den tidligere statsminister mener, at Danmark spiller sig nogle kort af hænde i forhold til vores internationale forpligtelser, fordi argumentet tidligere var, at vi hellere ville hjælpe flygtninge fra lejrene, end dem, som mødte op ved grænsen.

»Det er underligt at miste den del af vores argumentation. Man skal også huske, at det er nogle af verdens dårligst stillede mennesker«, siger Helle Thorning-Schmidt, som ikke vil gå yderligere ind i den interne socialdemokratiske debat.

S forsvarer flygtningepolitik

Udlændingepolitikken har i årtier været ømtålelig i Socialdemokratiet, hvor Helle Thorning-Schmidts efterfølger, Mette Frederiksen, har opnået accept af en højredrejning af partiet, som på lange strækninger flugter med regeringens.

Den socialdemokratiske udlændingeordfører, Dan Jørgensen, står fast på sit partis tilslutning til regeringens suspension af modtagelse af kvoteflygtninge. De senere års høje antal asylansøgere nødvendiggør en opbremsning i antallet af kvoteflygtninge, mener partiet.

»Hvis du spørger, om der er truffet en forkert beslutning, er svaret nej. Men hvis du spørger, om det er ærgerligt, at vi har været nødt til at træffe den beslutning, er svaret ja. Vi ville hellere have, at situationen havde været anderledes«, siger Dan Jørgensen.

Han vil ikke afvise, at kvoteordningen på et tidspunkt kan blive genindført, og nævner, at partiets langsigtede målsætning i realiteten er at tage flere kvoteflygtninge og færre flygtninge, der har haft penge og ressourcer til at rejse til Danmark og søge asyl ved de danske grænser.

»De er også rigtige flygtninge, men det var bedre, hvis man kunne få en fordeling via flygtningelejre rundtomkring i verden ud fra et kvotefordelingssystem administreret af FN. Det er vores langsigtede vision, men den kan ikke udfoldes lige nu, fordi der kommer så mange spontan-asylansøgere«, siger Dan Jørgensen.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen erklærer sig »helt enig« med Helle Thorning-Schmidt.

Det var bedre, hvis man kunne få en fordeling via flygtningelejre rundt omkring i verden ud fra et kvotefordelingssystem administreret af FN. Det er vores langsigtede vision, men den kan ikke udfoldes lige nu

»Hun har fået nyt job, og det kommer naturligvis også til udtryk her. Hvis der er noget, internationale organisationer som Save the Children forsøger, så er det at skabe international koordinering omkring de mange mennesker, der er på flugt. Kvoteflygtningeordningen er en måde at komme uden om bagmændene på, samtidig med at vi sikrer, at det ikke kun er dem, der har økonomiske og fysiske ressourcer til at flygte, der kan opnå beskyttelse«, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Grundtonen i Thornings seneste melding adskiller sig fra, da den tidligere statsminister for halvandet år siden i valgkampens tv-dueller gentagne gange slog på tromme for SR-regeringens stramninger på blandt andet familiesammenføringsområdet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er nogle ret voldsomme stramninger, vi har lavet på asylområdet«, sagde Thorning-Schmidt i en valgduel mod den daværende oppositionsleder, Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen.

I SR-regeringen var der ofte uenighed mellem de to regeringspartier om, hvor stram udlændingepolitikken skulle være.

I dag erklærer Radikale Venstres gruppenæstformand, Sofie Carsten Nielsen (R), sig helt på linje med Helle Thorning-Schmidt anno 2016. At lukke ned for kvoteflygtninge er i radikal optik et »maskefald« for de partier, som traditionelt argumenterer for, at flygtninge skal hjælpes i nærområderne.

»At Danmark som et af de rigeste lande i verden så stopper det, sender et signal til resten af kvotelandene om, at det ansvar behøver man slet ikke at løfte«, siger Sofie Carsten Nielsen.

Kritikken fra den tidligere statsminister gør ikke det mindste indtryk på udlændingeminister Inger Støjberg (V), som ifølge eget udsagn »har travlt med at få styr på asyltilstrømningen og rydde op efter de talrige lempelser af udlændingepolitikken, der blev gennemført, da Thorning var ved magten«

»Vi kan ikke have et system, hvor der både kommer flygtninge ind ad fordøren og bagdøren. Derfor har vi sat modtagelsen af kvoteflygtninge på pause«, udtaler Inger Støjberg.

»1950’erne har ringet«

Helle Thorning-Schmidt forlod dansk politik i foråret efter en helt usædvanlig karriere. Som nyvalgt slog hun tilbage i 2005 partifællen Frank Jensen i et kampvalg om formandsposten, som var ledig efter Mogens Lykketofts valgnederlag.

Efter nok et socialdemokratisk valgnederlag til Anders Fogh Rasmussen (V) i 2007 lykkedes det partiet med Thorning-Schmidt i spidsen at erobre statsministerposten i et ustabilt regeringssamarbejde med Radikale Venstre og SF.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Helle Thorning-Schmidt forklarer i interviewet, at hun af princip ikke vil optræde som en af de »gamle, sure partiformænd«, hvorfor hun generelt ikke ønsker at kommentere Socialdemokratiets nuværende kurs.

Derimod vil Danmarks første kvindelige statsminister gerne kommentere den beskedne kvindelige andel af tunge ministerposter i den nye VLAK-regering:

»1950’erne har ringet. De vil have deres regering tilbage«, er hendes kommentar.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce