Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om FV19

Portræt af Istedgade på Vesterbro i København. På få år er Istedgade forvandlet fra slum til en af byens mest eftertragtede adresser.
Foto: Martin Lehmann

Portræt af Istedgade på Vesterbro i København. På få år er Istedgade forvandlet fra slum til en af byens mest eftertragtede adresser.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ngo: Lov om rufferi øger prostitueredes risiko for overfald

Klubejer er blevet dømt for at tage entre fra prostituerede, der ifølge anklagen brugte klubbens kabiner til at have sex med kunder.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

60 dages betinget fængsel og et tilbagebetalingskrav på 225.000 kroner.

Sådan lyder en dom, der faldt mod en klubejer i dag, mandag 12. december. Og dommen får »afgørende betydning for tilstanden på Istedgade«.

Flere kvinder risikerer at blive overfaldet, røvet og voldtaget. De har brug for et sikkert sted at kunne tage hen, så de slipper for baggårde, lejligheder eller biler, der kører ud til øde områder.

Sådan lyder meldingen fra ngo’en Gadejuristen, der blandt andet hjælper kvinder, som sælger sex på gaden.

Klubben, der er tale om, er Club 18 på Istedgade. Her kommer prostituerede ind for at låne toilettet eller få en varm kop kaffe. Andre gange benytter de ifølge anklagen klubbens kabiner til at have sex med deres kunder. Uanset besøgets formål betaler de 60 kroner i entre ligesom alle andre af klubbens gæster.

Jeg fik af vide, at det var fuldstændig lovligt, så længe vi kun tog de 60 kr. i entre som for alle andre.

Det har ejeren af Club 18 ifølge anklageskriftet tjent 656.560 kroner på i perioden 27. november 2013 til 16. juni 2015. Og nu skal han betale 225.000 kroner af dem tilbage, samtidig med at han har fået en dom på 60 dages betinget fængsel. For ifølge straffelovens §233 stk. 3 er det forbudt, har Københavns Byret i dag vurderet. Paragraffen lyder:

»Stk. 3. Den, der udlejer værelse i hotel til brug for, at en anden erhvervsmæssigt mod betaling eller løfte om betaling har seksuelt forhold til en kunde, straffes med bøde eller fængsel indtil 1 år«.

Ifølge anklager Louise Pedersen er sagen ikke anderledes end sagen om en pornobiograf, hvor der i 2010 faldt dom for at udleje kabiner til prostituerede og deres kunder:

»Det er efter den bestemmelse, vi mener, at de sigtede i denne sag skal bedømmes«, siger Louise Pedersen.

Det er forsvareren uenig i:

»Bestemmelsen er ret firkantet, den siger nemlig ’hotel’ – og det må jo betyde, at man lejer værelser ud på time- eller dagsbasis, hvis man skal kunne kalde noget et hotel. Det er ikke det, der foregår her. Derudover, hvis det, der foregår, ikke kun er udlejning, skal det i det mindste være overvejende det, der foregår. Det er det heller ikke her«, siger forsvareren i sagen, Peter Secher Schmidt.

Grønt lys fra politiet

Ifølge ejeren selv handlede han i god tro, og før han begyndte at lade de prostituerede komme ind på klubben, spurgte han politiet, om det var rufferi, eller om det var lovligt. Og her fik han grønt lys:

»Jeg fik af vide, at det var fuldstændig lovligt, så længe vi kun tog de 60 kr. i entre som for alle andre. Betjenten nævnte, at jeg skulle være opmærksom på, at de nigerianske kvinder tit forbindes med lommetyveri, men at det ville være diskrimination ikke at lukke dem ind også. Ingen har sagt til mig, at det, jeg gør, er ulovligt«.

Det er altid en fordel for kvinderne at komme inden for i sikkerhed. Den sikkerhed bliver sat over styr pga. rufferibestemmelserne i straffeloven, og det er vi rigtig kede af

Siden sagen begyndte i juni 2015 har klubben ikke tilladt prostituerede adgang på Club 18, og ifølge ejeren har det resulteret i, at flere kvinder er blevet overfaldet på gaden. Han mener, at det er en langt mere usikker fremtid, kvinderne går i møde, nu hvor han er dømt i sagen. Og det er Gadejuristen enig i:

»Kvinderne har ikke råd til at betale 300 kroner for et hotelværelse. Her skal de kun betale 60 kroner og ikke mere. Der er en dørmand, og der er kameraovervågning i indgangen. Der er en form for sikkerhed. Og det er altid en fordel for kvinderne at komme inden for i sikkerhed. Den sikkerhed bliver sat over styr pga. rufferibestemmelserne i straffeloven, og det er vi rigtig kede af«, siger Maja Løvbjerg Hansen, der er jurist hos Gadejuristen.

Hun mener, at der er noget galt med lovgivningen på området, og at den er baseret på et misforstået hensyn:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Man tror, at man hjælper kvinderne. Det gør man ikke, tværtimod. Der skal ændres noget i loven om rufferi. Vi håber virkelig, at der bliver kigget på, hvad vi straffer for i dag«.

Michelle Mildwater, der er stifter for organisationen HopeNow, er enig i, at kvinderne har brug for et sikkert sted at tage hen:

»De kvinder, vi kender på gaden, er enormt sårbare, og mange af dem er handlet til prostitution. Vi bliver nødt til at acceptere, at dét er en faktor, en realitet, i forhold til, hvad der foregår. At de har et sted i Istedgade, hvor de kan tage hen uden at skulle blive kørt langt væk i bil eller taxa, der bliver vi nødt til at være pragmatiske og tænke, at det er meget bedre for kvindernes sikkerhed. Da klubben sidst var lukket for kvinderne, var der mange flere, der kom til mig med store sikkerhedsproblemer. Og samtidig blev området meget mere udsat, fordi de så havde sex på gaderne«, siger hun.

»De kunne jo bare have ringet«

Hos Reden International er forstander Kira West ikke enig i, at der skal laves noget om i loven om rufferi. Kvinderne skal beskyttes bedst muligt, men »hvis man åbner den dør, åbner man samtidig nogle andre«:

»Vi vil meget gerne være med til at skabe tryggere rammer for kvinderne, men jeg vil være bange for følgevirkningerne, hvis man gør rufferi lovligt. Der er et kæmpestort behov for mere tryghed og bedre vilkår for kvinderne, men samtidig skal vi passe på ikke at skabe bedre vilkår for bagmændene. Det skaber nogle dilemmaer«, siger Kira West.

Jeg fatter det slet ikke. Jeg fik ingen advarsel overhovedet. De kunne jo bare have ringet til mig og fortalt, at jeg havde misforstået det med at lukke kvinderne ind

Ejeren af Club 18 er overrasket over dommen. Han synes selv, at han har handlet medmenneskeligt og mener ikke, at han har udnyttet nogen. Han forstår ikke, hvorfor politiet ikke gjorde ham opmærksom på, at han gjorde noget forkert i stedet for at starte en sag mod ham:

»Jeg fatter det slet ikke. Jeg fik ingen advarsel overhovedet. De kunne jo bare have ringet til mig og fortalt, at jeg havde misforstået det med at lukke kvinderne ind«, siger ejeren af Club 18 og uddyber:

»Jeg synes, at det er en afsindig hård dom, for vi har jo hele tiden spurgt politiet for at være sikre på, at vi ikke gjorde noget forkert. Og vi har jo aldrig lejet kabiner ud«, siger han og tilføjer, at han tager dommen roligt og er mere ked af det på sexarbejdernes vegne end sine egne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kvinderne vil fortsat ikke blive lukket ind på klubben, nu hvor han har fået en dom, der siger, at det er ulovligt. Han afventer nu et opkald fra sin advokat, så de kan beslutte, om de vil anke sagen.

Udover ejeren er to af klubbens medarbejdere også blevet dømt i sagen. De er hver blevet dømt 20 dages betinget fængsel. De to medarbejdere er rumænere, og anklageren gik efter udvisning. Det blev det dog ikke til.

Københavns Byret havde endnu ikke offentliggjort på hvilke præmisser, ejeren af Club 18 og de to medarbejdere blev dømt, da Politiken var i kontakt med anklageren, som derfor ikke ville kommentere sagens udfald. Det har ikke været muligt at få en kommentar efterfølgende.

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden