En skygge af Skatteminister Karsten Lauritzen (V). Foto: Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

En skygge af Skatteminister Karsten Lauritzen (V). Foto: Joachim Adrian

Danmark

Historisk tyveri af udbytteskatter skal tjekkes - igen

Politisk flertal bakker op om advokatundersøgelse, der - nok en gang - skal forsøge at placere et ansvar i skandalen om det store tyveri af udbytteskatter.

Danmark

Der var en, der var to, der var tre, der var fire. En femte kulegravning af danmarkshistoriens største skattetyveri er på vej.

Og det bliver efter alt at dømme et advokatfirma, og ikke en undersøgelseskommission, der skal finkæmme papirbunkerne og forsøge at placere et ansvar i den utrolige udbyttesag. Her lykkedes det udenlandske kriminelle over en femårig periode at lænse statskassen for mere end 12 milliarder kroner, uden at de danske skattemyndigheder anede, hvad der foregik.

Der er ikke nogen, der har et ansvar i så stor en skandale

Men endnu er ingen stillet til ansvar for skandalen. Tværtimod er flere af de skattechefer, der blev udråbt som ansvarlige for myndighedernes svigt, nu tilbage i Skat. Kammeradvokaten mente ikke, at der var grundlag for at føre tjenestemandssager mod dem.

»Selv om man kan sige, at denne sag har været undersøgt flere gange, så kan vi ikke leve med, at der stadig ikke er placeret et ansvar. Det her er så stor en skandale, at vi er nødt til at forstå, hvad der er gået galt, og hvordan vi undgår noget lignende i fremtiden«, siger René Christensen, finansordfører for Dansk Folkeparti, der nu bakker op om en advokatundersøgelse på linje med regeringspartierne og Socialdemokratiet.

»Vi havde helst set, at udbyttesagen blev undersøgt af en egentlig kommission, men vi er med på, at det i stedet bliver en advokatundersøgelse, der så til gengæld er en hurtigere undersøgelsesform«, siger han.

Socialdemokratiet håber og tror på, at den politiske aftale kan komme på plads inden jul, så selve undersøgelsen kan begynde allerede i januar, oplyser partiets skatteordfører Jesper Petersen:

»Som vi ser det, er målet med den nye undersøgelse både at få placeret et administrativt og et politisk ansvar i en sag, der er så alvorlig, at vi ikke bare kan slippe den, uden at vi har gjort et seriøst forsøg på at finde ud af, hvordan det kunne gå så galt«, sige han.

Siden afsløringen i 2015 er udbyttesagen ellers blev vendt og drejet. Først i en intern revisionsundersøgelse i Skat. Så af Rigsrevisionen og dernæst af Skats egen borger- og retssikkerhedschef. Så sent som i september i år kunne statens egen advokat, Kammeradvokaten, så aflevere en flere hundrede sider lang redegørelse i sagen.

Den ’frikendte’ de tre skattechefer, der ellers var blevet udpeget som hovedansvarlige for myndighedernes svigt – og sendt hjem i efteråret 2015. Ifølge kammeradvokaten var der ikke noget grundlag for at indlede tjenstlige forhør af de tre hjemsendte chefer, Jens Sørensen, Richard Hanlov og Dorthe Pannerup Madsen.

Som en konsekvens af ’frifindelsen’ er to af de tre skattechefer nu vendt tilbage til deres arbejde i Skat, mens den tredje er på vej tilbage.

Vi kan ikke leve med, at der stadig ikke er placeret et ansvar

Med udsigt til en ny advokatundersøgelse kan de tre skattechefer i teorien risikere at få en ny tur i vridemaskinen, men i praksis skal der dukke væsentlige nye oplysninger op i sagen, før de tre skattechefer på ny bliver sat på anklagebænken, vurderer flere eksperter: »Det anser jeg for ret usandsynligt, og jeg har svært ved at se, hvad der overhovedet skal komme ud af en undersøgelse mere.

Jeg tror ikke på, at der nogensinde bliver placeret et entydigt ansvar i denne sag, men jeg forstår så udmærket, at politikerne har brug for at prøve, for det er svært at forstå – også for befolkningen, tror jeg – at der ikke er nogen, der har et ansvar i så stor en skandale«, siger Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Samme analyse har juraprofessor Eva Smith: »Jeg kan godt forstå, at politikerne gerne vil vide, hvordan det kan gå til, at man kan stjæle 12 milliarder i statskassen, uden at nogen så, hvad der skete, men jeg tvivler også på, at der kommer det helt store ud af en undersøgelse mere. Det hele er jo ligesom tygget igennem«.

Men selv om udbytteskandalen er tygget godt igennem, håber flere eksperter og politikere, at en ny undersøgelse vil kaste lys over et hidtil hemmeligholdt kapitel i sagen. Der gik nemlig hele tre måneder, fra Skat blev tippet om, at milliarderne fossede ud af statskassen, til Skat stoppede udbetalingerne i sommeren 2015. Et forhold, der blandt andet er blevet påtalt af Rigsrevisionen.

Men med henvisning til den politimæssige efterforskning i sagen har skatteministeren hidtil afvist at forklare, hvordan det kunne gå til. »Man kan jo håbe på, at denne afgørende del af sagen kan blive belyst i den nye undersøgelse«, siger skatteadvokaten Torben Bagge.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteministeren, men han har sendt denne skriftlig kommentar: »Hvis vi skal have en hurtig undersøgelse af det her, så er det en advokatundersøgelse, der er svaret. Det drøfter jeg fortsat med Folketingets partier, så vi sammen kan finde en løsning, et bredt flertal bakker op om«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden