Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Jim Sørensen, indsatsdirektør i Skat, afviser en stor del af statsrevisorernes kritik af Skats kontrol med udbetalinger af negativ moms.
Foto: Finn Frandsen

Jim Sørensen, indsatsdirektør i Skat, afviser en stor del af statsrevisorernes kritik af Skats kontrol med udbetalinger af negativ moms.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skattedirektør afviser hård momskritik fra statsrevisorer

Den ansvarlige direktør i Skat er ikke enig i, at Skats kontrol med udbetaling af negativ moms er »helt utilstrækkelig«, sådan som statsrevisorerne hævder.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statsrevisorernes skarpe kritik af Skats kontrol med udbetaling af såkaldt negativ moms til virksomheder kommer bag på den ansvarlige chef, indsatsdirektør i Skat Jim Sørensen.

Han er uenig i kritikken på flere punkter og understreger, at de overordnede tal på ingen måde tyder på, at Danmark bliver udsat for massiv svindel på dette område.

Statsrevisorerne »påtaler« blandt andet, at Skat hvert år automatisk udbetaler over 150.000 angivelser af negativ moms uden forudgående kontrol. De mener heller ikke, at indsatsen er organiseret sådan, at Skat nødvendigvis udvælger de rigtige sager til kontrol.

Man kan altid diskutere, om der er brug for et større kontroltryk på de enkelte områder

Jim Sørensen afviser den del af kritikken.

»Vi udvælger helt klart efter væsentlighed og risiko. Halvdelen af sagerne er meget små angivelser på under 10.000 kroner. Rent beløbsmæssigt udgør de 0,2 procent. Vi går hele tiden efter at få fat i de sager, hvor der er potentiale for svindel eller større fejl«, siger han.

I 2015 udbetalte Skat 235 milliarder kroner i negativ moms. Beløbet var 68 procent højere end i 2009. Statsrevisorerne mener ikke, at Skatteministeriet »kan forklare årsagerne« til denne stigning i udbetalingerne.

Også her er Jim Sørensen uenig.

»90 procent af stigningen i perioden skyldes vækst i eksporten (det er fortrinsvis eksportvirksomheder, der får udbetalt negativ moms, red.) og nye regler på området, som betyder, at virksomhederne kan tage mere med over i den ordning«, siger han.

Til gengæld skal virksomhederne afregne den del af momsen senere i deres hovedvirksomhed.

»Vi overvåger selvfølgelig, at det også sker. Alene i 2015 drejede det sig om 160 milliarder kroner. Og langt størstedelen af det beløb vedrørte 55 virksomheder. Vi er ikke i tvivl om, at det kan forklare det meste af væksten på dette område«, siger Jim Sørensen.

Det samlede provenu fra momsen er i perioden steget med knap 20 milliarder kroner trods tilbagebetalingerne af negativ moms. Jim Sørensen forklarer, at Skat følger med i forholdet mellem momsprovenuet og bnp.

»Det er på den måde, vi overvåger, om vi bliver udsat for massiv svindel. Hvis det var tilfældet, ville de kurver bevæge sig anderledes, men de har været konstante i hele denne periode«.

Indsatsdirektøren understreger, at han ikke afviser Rigsrevisionens forslag om at skærpe kontrollen.

»Man kan altid diskutere, om der er brug for et større kontroltryk på de enkelte områder. Alle anbefalinger indgår i vores overvejelser om,  hvordan vi finder den balance, hvor man løber mindst mulig risiko, men stadig har et erhvervsliv, som kan fungere virkelig effektivt. For de skal jo trods alt tjene nogle penge, for at vi kan få noget skat«, slutter Jim Sørensen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden