Den grønlandske undergrund gemmer på utallige mineraler, der kan bruges i elektronik. I dag er det dog for besværlig og dyrt at udvinde dem.
Foto: Finn Frandsen

Den grønlandske undergrund gemmer på utallige mineraler, der kan bruges i elektronik. I dag er det dog for besværlig og dyrt at udvinde dem.

Danmark

Interview: Drone kan gøre Europa mindre afhængig af kinesiske råstoffer

Den nye drone som DTU Space er ved at udvikle, kan gøre det lettere at finde de mange vigtige råstoffer, der er på Grønland. Det kan i dag ikke betale sig at udvinde dem.

Danmark

Karen Hanghøj er geolog og administrerende direktør for EIT RawMaterials, der er finansieret af European Institute of Innovation and Technology under EU-kommissionen. Hun mener, at det nye droneprojekt kan være et utrolig vigtigt skridt på vejen til at genstarte en uddøende europæisk minebranche – og derved hjælpe os til at blive mindre afhængige af import af mineraler.

»Vi er blevet utrolig forkælede i Europa. For 100 år siden var vi den største mineregion i verden, men i dag er det blandt andet Kina, der sidder tungt på produktionen«, siger Karen Hanhøj.

»Man snakker jo meget om cirkulær økonomi for tiden, og for mange er det udelukkende et spørgsmål om genbrug. Men realiteten er, at det også handler om såkaldte primærråstoffer som energiråstoffer, mineraler og vand. Og så længe vi har en vækstsituation i verden, hvor flere og flere uden for den vestlige verden også vil have eksempelvis elektronikvarer, så bliver adgangen til de nødvendige mineraler kun vigtigere«.

»Europa forbruger i dag 25-30 procent af de mineraler, men producerer kun en 3-5 procent. Det gør os meget importafhængige«.

Hvilke konsekvenser har det?

»Vi havde en situation omkring 2009-10, hvor Kina pludselig lagde loft på deres eksport af sjældne jordartsmineraler, som man blandt andet bruger i grøn teknologi og elektronik. Og da de sad på 97 procent af verdens produktion, så var der pludselig nogle store industrivirksomheder, der fik sved på panden, fordi mineralerne er så vigtige for deres arbejde«.

»Det gik op for Europa, hvilke konsekvenser det havde, at vi er så afhængige af at skulle importere råstoffer udefra, der er så essentielle for, at vores samfund kan køre rundt. Mineraler, der er i elbiler, computere, mobiltelefoner og lignende. I dag er Kinas andel af verdensproduktion af lige præcis disse mineraler nede under 90 procent, men EU har stadig som mål, at vi skal blive mere selvforsynende«.

Hvilke udfordringer står vi over for?

»Minebranchen er efterhånden ved at være en uddøende branche i Europa. Meget af den ekspertise, som vi tidligere havde, er næsten væk. Dog har vi jo rigtig mange råstoffer, blandt andet i Grønland. Problemet her er, at landet er meget øde og næsten ingen infrastruktur har. Derfor er det utrolig svært og dermed dyrt bare at lokalisere de her råstoffer«.

»I Grønland skal man i dag nærmest have en geolog ud at gå med rygsæk og en hammer i hånden for at finde frem til mineraler i landskabet. Det er en langsommelig og meget dyr proces«.

»Når metalpriserne tilmed er lave, er der derfor ikke mange, der vil investere i mineralefterforskning i Grønland. Men det er ironisk, fordi vi ved, at det er vigtigt for os at udvinde råstoffer. Så hvis vi kan mindske omkostningerne ved mineralefterforskning, så risikoen bliver mindre, kan vi tiltrække flere investorer«.

Hvordan kan droneprojektet afhjælpe det?

»Det er rigtig vigtigt, og det kan potentielt have en kæmpe indflydelse på, hvordan man de næste 10 år arbejder med råstoffer. Dronen kan overflyve store sværttilgængelige områder hurtigt og billigt. Hvis vi dermed kan mindske prisen på at finde råstofferne, så kan vi rent faktisk gøre det rentabelt for investorer at smide penge efter minedrift i Grønland«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce