Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Naturgasfeltet Tyra i Nordsøen.
Foto: Finn Frandsen

Naturgasfeltet Tyra i Nordsøen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kristian Jensen: Maersk må selv tage ansvar for deres egen deadline

Det er vigtigere med en grundig end hurtig aftale om olie- og gasaktiviteter i Nordsøen, siger finansminister Kristian Jensen (V).

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med skiftet fra Udenrigsministeriet til Finansministeriet rykker Kristian Jensen helt ind i kernen af det dramatiske opgør om fremtiden for det danske olie- og gaseventyr i Nordsøen, der handler om milliarder af kroner for statskassen.

I fuld offentlighed har Maersk Oil nemlig stillet den danske stat et opsigtsvækkende ultimatum: Giv os bedre rammevilkår i form af skattelettelser eller afskrivning af investeringer. Ellers lukker vi permanent ned for landets største gasfelt, Tyra.

Uden nye vilkår anser Maersk Oil det ikke for rentabelt at investere op mod 30 milliarder kroner i en genopbygning af feltet, der på grund af en række sikkerhedsmæssige udfordringer står over for en lukning i oktober 2018. Så sent som i sidste uge understregede administrerende direktør Gretchen Watkins fra Maersk Oil over for Jyllands-Posten, at selskabet til januar går i gang med planerne for at afvikle feltet. Og tilføjede: »Vi bluffer ikke«.

Til det svarer Kristian Jensen tørt, at han havde været mere overrasket, hvis Maersk Oil havde sagt det modsatte – at de bare bluffer.

Den nye finansminister mener, at det er i Danmarks interesse at hente mest muligt af olie- og gasressourcerne op fra bunden af Nordsøen. Men ikke for enhver pris.

»Det må Maersk jo tage ansvar for, hvis de mener, at der er en fast deadline. Jeg har en interesse i, at vi får lavet en forhandling, der er hurtig, fordi vi mener, at det er godt for alle parter, at det er afklaret. Men den skal være grundig. Og jeg sætter grundighed højere end hastighed på det her område«.

Er du uenig i, at der er en fast deadline ved nytår?

»Jeg vil ikke kommentere på, hvilket forhandlingsforløb der er i gang. Mærsk må selv forklare deres udtalelser«.

Hvad synes du om, at I som regering skal forhandle op mod sådan et ultimatum?

»Jeg synes, det er godt, at vi forhandler. Derfor har jeg ingen kommentarer – heller ikke til opspillet forud for forhandlingerne«.

Politisk er rammevilkårene for olie- og gasproduktionen i Nordsøen ømtålelige. Blandt andet har Enhedslisten forgæves forsøgt at få svar på, hvad Dansk Undergrunds Consortium har tjent de seneste år.

»Nu er vi i øjeblikket i et forhandlingsforløb. I sådan et forhandlingsforløb har jeg hverken nogen kommentarer til hidtidig indtjening, hvad vi snakker om, hvornår vi skal være færdig med at snakke om det, eller hvad jeg synes om de forhandlingspartnere, vi har«, siger Jensen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden