Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Da Sophie Løhde (V) blev minister for offentlig innovation, arvede hun et anstrengt forhold til de statsansatte fra tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V)

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statsansatte dropper samarbejde med ny minister

Statsansatte stopper samarbejde med Sophie Løhde (V) på dagen, hvor voldgift skal afgøre, om statsansatte mister fridage.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De statsansatte er nu i åben krig med den nye minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V).

»Vi oplever en arbejdsgiver, der går til stålet. Det tvinger os over i en rolle, hvor vi skal til at optræde som gammeldags fagforening. Det er vi ikke særligt glade for, men det er nødvendigt. Vi ville langt hellere gå samarbejdes vej«, siger topforhandler for de statsansatte Flemming Vinther, der også er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening.

Helt konkret trækker de 170.000 statsansatte sig fra samarbejdet om tre forskellige projekter, som blev aftalt i overenskomsterne i 2015 og 2013.

Det drejer sig om indsats for et godt psykisk arbejdsmiljø, et samarbejde om tillid og et bedre samarbejde centralt og lokalt.

»Det gør vi ikke, fordi vi synes, at det er sjovt, men vi oplever, at vi ikke få oplysninger før, vi skal til forhandlinger. Vi har skulle bruge en utrolig masse energi på at få en aftale om udflytning af statsansatte, og sådan er det hele vejen igennem.

Kamp om tre fridage

Krigserklæringen kommer samme dag som de statsansatte lønmodtagere og arbejdsgivere tørner sammen i en stærkt principiel voldgiftssag.

Den skal afgøre om de statslige arbejdsgivere har ret til at inddrage en række af de ansattes traditionelle fridage -  juleaftensdag, nytårsaftensdag og grundlovsdag - uden nogen form for lønkompensation.

Social- og Indenrigsministeriet og Skatteministeriet er to af de statslige arbejdspladser, der ifølge de statsansattes faglige organisationer har »hugget« medarbejdernes fridage, eller er er i fuld gang med at gøre det.

Selv om de tre fridage ikke er indskrevet i en overenskomst, har de sat sig så fast i kutymerne, at de ikke bare kan fjernes med et snuptag.

Det skal i givet fald ske i forbindelse med overenskomstforhandlingerne – ikke når det passer arbejdsgiverne, lyder meldingen fra en række af de forbund, der repræsenterer 170.000 ansatte på statens arbejdspladser.

»Vi har aldrig før haft så dårligt et samarbejde med de statslige arbejdsgivere. Og det er meldingen fra medarbejdere i alle hjørner af statsapparatet, at nu går den bare ikke længere«, sagde formanden for Akademikerne, Lars Qvistgaard, da Politiken beskrev konflikten i sidste måned.

Voldgiftssagen omfattet alene Skats medarbejdere, men den kan få stor betydning for alle statsansatte, hvis arbejdsgiverne får ret til at inddrage de tre fridage uden at betale for det, mener Lars Qvistgaard.

I en skriftlig kommentar til kritikken konstaterede Moderniseringsstyrelsen direktør Poul Taankvist sidste måned, at der, efter styrelsens opfattelse, eksisterer »en god og tillidsfuld dialog mellem ledelse og tillidsrepræsentanter med respekt for hinandens legitime interesser som henholdsvis arbejdsgiver og medarbejderrepræsentant«.

»De statslige institutioner er sat i verden for at servicere borgerne. Fokus for arbejdsgiverne, både lokalt og centralt, må derfor nødvendigvis være, hvordan vi yder meste mulig service inden for de givne økonomiske rammer - som i disse år er faldende«.

»Moderniseringsstyrelsen bakker selvfølgelig op om de lokale arbejdsgivere, når de bruger deres ledelsesrum inden for de aftalte rammer. Samtidig er det fagforeningernes legitime ret at være utilfredse, hvis de oplever, at medlemmernes vilkår forringes«, skrev direktøren.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men sagen er ikke befordrende for det gode samarbejde, fremhæver de statsansattes topforhandler

»Tror de virkelig, at det motiverer os, at vi får taget tre fridage. Er det det, der skal til, for at vi går gladere på arbejde«, siger Flemming Vinther.

Tirsdag holdt de statsansattes organisationer et møde med Sophie Løhde, hvor de appellerede til samarbejde.

»Efter mødt gik ministeren ud med en meddelelse om, at  hun bakker det op, »når de lokale arbejdsgivere tager ansvaret på sig og træffer nogle vanskelige beslutninger om, hvordan der skal prioriteres i deres organisationer«. Det betyder på arbejdsgiverdansk, at hun bakker den hårde linje op« siger Flemming Vinther.

I 2018 skal der forhandles nye overenskomster.

»Det kan blive nogle meget vanskelige forhandlinger«, siger Flemming Vinther.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden