Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Danske Max Bendtsen er handikappet efter en trafikulykke. Han er gift med ukrainske Iuliia Domina, men parret får ikke lov at bo sammen i Danmark, fordi Max Bendtsen ikke kan forsørge hende, har Højesteret i dag afgjort.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Principiel dom: Handikappet må ikke bo med sin ukrainske kone i Danmark

Hjerneskadede Max Bendtsen får ikke dispensation fra reglerne om familiesammenføring, fordi han er på kontanthjælp, afgør Højesteret.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var ikke diskrimination, da Udlændingenævnet gav 27-årige Max Bendtsen afslag på familiesammenføring.

Det har Højesteret i dag afgjort.

Dommen betyder, at den hjerneskadede mand ikke får lov at beholde sin ukrainske kone, Iuliia Domina, i landet. Parret har sammen en datter på halvandet år, og det er usikkert, hvad de nu vil gøre, fortæller en tydeligt berørt Max Bendtsen.

»Vi havde stablet et liv på benene her med hus, bil, arbejde og vores datter, men nu aner jeg ikke, hvad vi skal gøre. Jeg kan slet ikke tænke klart«, siger han.

Stram fortolkning af konvention

Sagens kerne var, om det er diskrimination at nægte handikappede familiesammenføring, fordi de på grund af deres handikap modtager kontanthjælp.

Udlændingenævnet havde givet parret afslag på familiesammenføring, fordi han ikke levede op til kravet om at kunne forsørge sig selv. I Østre Landsret fik parret medhold i, at det var diskriminerende, og dengang kaldte Institut for Menneskerettigheder afgørelsen for »historisk«:

»Det er første gang, vi ser en afgørelse fra en offentlig myndighed blive tilsidesat med henvisning til FN’s handikapkonvention. Det er helt enestående«, sagde ligebehandlingschef Maria Ventegodt Liisberg.

At dagens afgørelse i Højesteret var en anden, ærgrer Institut for Menneskerettigheders direktør, Jonas Christoffersen.

»Det er meget stram fortolkning af Handikapkonventionens betydning, som Højesteret lægger for dagen«, siger han.

»Man er i den udsædvanlige situation, at borgeren efter en trafikulykke afviser at komme på førtidspension. Han kæmper i stedet for at blive en aktiv borger. Han bliver først indstillet til et fleksjob seks år efter trafikulykken, og så finder han et fleksjob i oktober 2015. Højesteret mener, at han har haft en rimelig udsigt til at komme i fleksjob og derfor er stillet på samme måde som andre på kontanthjælp, men realiteten er, at han på grund af sit handicap ikke kan få familiesammenføring før i slutningen af 2018. Det er meget hårdt, synes vi«.

Kan blive i landet lidt endnu

Max Bendtsen og Iuliia Dominas advokat, Eddie O. R. Khawaja, er nu i gang med at undersøge, hvilke andre muligheder parret har nu. Højesteretsafgørelsen er endelig, men parret har stadig flere forskellige muligheder, som de skal have overblik over.

»Der er blandt andet nogle ændrede familieforhold – deres lille datter – som ikke var til stede, dengang nævnet traf afgørelse. Vi skal se nærmere på, om vi måske vil indgive en ny ansøgning på det grundlag, at Iuliia med henblik på Max’ hjerneskade skal kunne være til stede og tage vare på barnet«, sider Eddie O. R. Khawaja.

»Foreløbig kan Iuliia blive i landet, indtil udrejsefristen fra udlændingenævnet udløber. Den bliver forhåbentlig fastsat til januar, så familien får tid til at forberede alt«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ligestillet med personer uden handikap

Ud fra reglerne må man ikke have været på kontanthjælp i 3 år, inden man søger om familiesammenføring, og han har i årevis været på kontanthjælp gennem et langt udredningsforløb og flere omgange jobtræning.

Er man på førtidspension, bliver der dispenseret fra kravet om selvforsørgelse, men det søgte Max Bendtsen ikke om trods opfordring fra kommunen. Han ville hellere blive på kontanthjælp, fordi han håbede, at han på et tidspunkt ville kunne arbejde.

Det betød, at han ikke levede op til kravet om at kunne forsørge sig selv, og selv om det skyldes et handikap, gælder reglerne på samme måde for ham som for en person uden et handikap, har Højesteret altså afgjort med henvisning til FN's menneskerettighedskonvention.

»Da B (Max Bendtsen, red.) således var stillet på samme måde som personer uden handikap, som havde modtaget kontanthjælp, havde B ikke været udsat for forskelsbehandling i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 14, jf. artikel 8, eller FN’s Handicapkonvention«, hedder det i Højesterets afgørelse.

Udlændingeloven giver mulighed for dispensation, hvis man ellers overtræder FN's handikapkonvention eller menneskerettighedskonventionen, men det fandt Højesteret altså ikke, at der var grundlag for i denne sag.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden