Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Uffe Elbæk er den suverænt mindst aktive partileder. Men han bryder ingen regler.
Foto: Jens Dresling

Uffe Elbæk er den suverænt mindst aktive partileder. Men han bryder ingen regler.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så aktive er partilederne i Folketinget

Lederne i små og mellemstore partier plejer selv at kaste sig ind i det parlamentariske maskinrum. Her er Elbæks indsats minimal.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der findes hverken nedskrevne regler eller faste formler for partiformænds tilstedeværelse i Folketinget.

Kort efter Helle Thorning-Schmidts overtagelse af formandsposten i Socialdemokratiet tilbage i 2005 holdt daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) en tale, hvor han gjorde hende opmærksom på, at hun lige så godt kunne vænne sig til det.

Hvis hun rejste meget rundt omkring i landet, ville hun få kritik for ikke at være nok til stede, hvor det sker på Christiansborg. Og hvis hun i perioder var meget synlig og aktiv i det politiske maskinrum, ville hun få kritik for ikke at have føling med, hvad der foregik i det omgivende samfund.

Partiledere har en bunke aktiviteter uden for Christiansborg. Besøg i partiernes bagland og hos vælgere rundt omkring i landet. Bunkevis af pressehåndtering, ledelsesopgaver og en masse andet.

Som oppositionsleder fik Lars Løkke Rasmussen (V) med mellemrum kritik for ikke at være nok til stede i folketingssalen. Hvilket der ikke var noget usædvanligt i. Det sker ofte for partiledere i de store partier.

Der er heller ikke noget usædvanligt i, at den nuværende oppositionsleder, S-formand Mette Frederiksen, ikke har ordførerskaber og blot er medlem af Udenrigspolitisk Nævn. Socialdemokratiet har den største folketingsgruppe med masser af mandater til at besætte ordførerposterne.

Der er heller ikke noget usædvanligt i, at Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, beklæder fire ordførerskaber og sidder i en håndfuld af Folketingets udvalg. Eller at Skipper frem til 20. december havde stillet 93 udvalgsspørgsmål.

Det flugter med skik og brug i Enhedslisten, at også de mest centrale politikere har fingrene nede i suppen i det daglige arbejde. Det samme gælder SF’s partileder, Pia Olsen Dyhr, der foruden sine roller som partiformand og politisk ordfører fungerer som folkesocialistisk klima- og energiordfører.

Traditionelt påtager lederne af Folketingets mindste partier sig mange opgaver – ud over den overordnede ledelsesopgave.

Hvad der til gengæld er usædvanligt, er Alternativets partiformand Uffe Elbæks aktivitetsniveau i det klassiske politiske arbejde på Christiansborg.

Man kan påvirke ministre og gøre forskellige ting i udvalgene

Blandt partilederne er Uffe Elbæk den suverænt mindst aktive. Folketingets hjemmeside, ft.dk, registrerer samtlige folketingsmedlemmers gøren og laden på en række parametre.

Man kan se, hvor mange udvalg og ordførerposter hvert enkelt folketingsmedlem sidder i. Systemet følger med i, hvor mange spørgsmål, lovforslag, beslutningsforslag medlemmerne stiller.

Og hvor mange ordførertaler og korte bemærkninger de holder. På stort set alle disse parametre har indsatsen hos Alternativets partiformand været minimal – og betydelig mindre end de øvrige partiformænds.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Uffe Elbæk bryder ingen regler. Hverken partiformænd eller menige folketingsmedlemmer er forpligtet til at være politiker eller politisk leder på nogen bestemt måde. Professor i statskundskab, Kasper Møller Hansen, forklarer, at der er mange måder at deltage i det parlamentariske arbejde på.

»Selv om Uffe Elbæk på mange parametre er usynlig, er det muligt, at han sætter sig ind i politikken, deltager på partiets gruppemøder og blandt andet derigennem sørger for, at partiets folketingsmedlemmer fører politikken ud i livet«, siger professoren fra Københavns Universitet.

På samme universitet erklærer lektor Karina Kosiara-Pedersen med speciale i politiske partier sig enig i, at en partileder kan sende sine »soldater« i fronten. Hun fremhæver, at Søren Pape Poulsen (K) blev partiformand i september 2014 og først efter valget i juni 2015 kunne kalde sig mf.

Blandt politikerkolleger skaber den elbækske formandspraksis dog forundring. Det blev for nylig bemærket, at Elbæk var fraværende ved et møde i Statsministeriet, hvor Lars Løkke Rasmussen orienterede de øvrige partiledere om regeringens nylige løsning om Europol.

Uffe Elbæk bryder ingen regler. Hverken partiformænd eller menige folketingsmedlemmer er forpligtet til at være politiker eller politisk leder på nogen bestemt måde

Formænd fra en række partier var til stede. Alternativet sendte politisk ordfører Rasmus Nordqvist. Uffe Elbæk skrev samme aften på Facebook, at han sad i toget på vej hjem fra Aarhus:

»Det har været en super dag i Aarhus. Fra besøg på Frontløberne over møde med medlemmerne i den lokale Alternativet afdeling til Ræson-debatarrangement på DOKK1. Perfekt dag«.

Gruppeformand Peter Skaarup (DF) betegner det som »utrolig vigtigt« for politikere at komme rundt i landet og lytte til politiske græsrødder, deltage i debatmøder og så videre. Herunder at være til stede på sociale medier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men det kan bare ikke kun være det, og her er der en udfordring hos Uffe Elbæk. Skal man flytte noget, så er det vigtigt at være ude hos borgerne. Men de gode input, man får, skal ledes ind på Christansborg, hvor man reelt kan flytte noget. Der kan man være med til at ændre loven. Man kan påvirke ministre og gøre forskellige ting i udvalgene og i folketingssalen. Det er derfor, vi har politikere«, siger Peter Skaarup.

SF’s gruppeformand, Jacob Mark, vil ikke blande sig i, hvordan andre partiledere passer deres arbejde. Men han har været ked af, når Uffe Elbæk ved forskellige lejligheder har kritiseret de øvrige partier for ikke at inddrage deres medlemmer og komme rundt i landet.

»Jeg er ude hver mandag og Pia er ude hver onsdag. Men man skal også kunne lave politik og få det igennem parlamentarisk. Det er noget af det, som jeg er stolt over ved SF«, siger Jakob Mark.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden