Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tre 16-årige får ubetinget fængsel for groft hjemmerøveri

Alle tre tiltalte i sagen idømmes ubetinget fængsel på mellem et år og ni måneder og to år og tre måneder. To af dem idømmes desuden betinget udvisning, indtil dommen er afsonet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hvor kynisk kan man være?«.

Det spørgsmål stiller anklager Søren Harbo i sin afsluttende procedure i dagens retssag, hvor tre 16-årige står tiltalt for groft hjemmerøveri.

Han kalder sagen »exceptionelt alvorlig«; de var tre om det, og det blev begået mod en 82-årig dement mand, der blev stukket i ansigtet med kniv.

Når man overfalder en 82-årig dement mand og binder ham til en stol, så er der en fælles forståelse om, at det her skal være voldsomt

Han argumenterer desuden for, at røveriet var planlagt:

»Det er unge drenge, der handler, som om de er voksne. Når man overfalder en 82-årig dement mand og binder ham til en stol, så er der en fælles forståelse om, at det her skal være voldsomt«.

Sagen drejer sig om en begivenhed, der fandt sted en forårsmorgen sidste år. 18. maj omkring klokken 9 bankede to 16-årige drenge på døren hos en 82-årig mand på Præstefælledvej i Kastrup på Amager. I et buskads i nærheden gemte en tredje dreng på 15 år sig. Da den 82-årige åbnede døren, bad drengene om et plaster. Og så trængte de ind i hans hus:

»F1 blev bundet til en stol, i hvilken forbindelse F1 blev slået eller stukket med en kniv i ansigtet med flere syningskrævende skader til følge«, lyder det i anklageskriftet, hvor drengene står tiltalt efter straffelovens §288 stk. 2 og §245 stk. 1, som handler om henholdsvis røveri og »legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter«.

Mens offeret sad bagbundet til en stol, undersøgte de tre drenge huset for værdier og spurgte den 82-årige, hvor han opbevarede kontanter og smykker og tvang ham til at give dem pinkoden til hans hævekort. Så gik de og efterlod offeret bundet til stolen. De tog blandt andet kontanter, smykker og et hævekort med sig, og senere på dagen hævede den ene af de tiltalte 2.000 kroner på kortet, lyder det i anklageskriftet.

Han har stadig svært ved at sove og vågner op af sine mareridt indimellem. Han gennemgår oplevelsen igen og igen og vågner med en frygt for, hvad der skal ske

Episoden har betydet, at den 82-årige ikke længere tør bo i det hus, der var hans trygge hjem i mange år inden røveriet:

»Han har ikke boet der siden. Han flyttede først hjem til sin søn, og siden er han flyttet på plejehjem. Retten kan roligt skrive, at offeret stadig er meget påvirket af sagen«, siger anklager Søren Harbo.

Offerets søn er til stede i retten blandt tilhørerne. Han bekræfter over for TV 2 anklagerens udsagn om, at hans far har mén:

»Han har stadig svært ved at sove og vågner op af sine mareridt indimellem. Han gennemgår oplevelsen igen og igen og vågner med en frygt for, hvad der skal ske«, siger han.

Usædvanligt høj straf

De tre tiltalte sidder stille og kigger på anklageren med armene over kors, lænet ind over bordet. De har alle anden etnisk baggrund end dansk. To af dem nægter sig skyldige, mens den tredje har erkendt, at han var til stede.

Bag de tiltalte står politibetjente på række, mens tre-fire andre betjente har placeret sig andre steder i retssalen. Drengene snakker og griner, lige da de tager plads. Men smilene bliver skiftet ud med alvorlige miner, mens anklageren er i gang med sin afsluttende procedure.

Udover ubetinget fængselsstraf ønsker anklageren også udvisning for bestandig til to af de tiltalte, der kommer fra henholdsvis Pakistan og Brasilien; de må aldrig nogensinde komme tilbage til Danmark.

Som udgangspunkt udløser et egentligt hjemmerøveri op til seks års fængsel. Men et egentlig hjemmerøveri forudsætter, at ingen af gerningsmændene kender offeret i forvejen, og i den her sag er netop dét tilfældet. I efteråret 2015 var en af de tiltaltes mor kærester med offeret. Den da 15-årige brasilianske dreng boede sammen med sin mor hjemme hos offeret i et par måneder, og herefter har han indimellem været forbi for at spise eller sove.

»Han vidste, at han var et nemt offer, der lider af hukommelsestab, og han udpegede ham for sine medgerningsmænd«, siger anklageren, der mener, at den 15-årige derfor bør straffes hårdest.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På det punkt får anklageren dog ikke sin vilje. Efter en pause og knap tre timers votering sidder de tre tiltalte drenge atter på anklagebænken klar til at modtage deres dom. Alle rejser sig, da dommeren træder ind og læser dommen op.

To års ubetinget fængsel og betinget udvisning, indtil dommen er afsonet. Sådan lyder straffen til første tiltalte, den 15-årige brasilianske dreng. Den anden tiltalte, der fra starten erkendte at have været til stede, får to år og tre måneders ubetinget fængsel og betinget udvisning. Og den tredje får et år og ni måneders fængsel. Da de første to domme afsiges, fortrækker drengene ikke en mine. Men da den tredje tiltalte får sin straf, som er lidt mildere end de andre, kigger hans to medgerningsmænd over på ham og smiler og nikker.

Anklageren er tilfreds. Især to ting er han »virkelig tilfreds med«:

»De blev alle sammen dømt. Og de fik ubetinget fængsel«.

Ifølge anklageren er det »meget usædvanligt«, at så unge drenge får ubetinget fængselsstraf i »den størrelsesorden«. De tre dømte har ikke taget stilling til, om de vil anke dommene.

Blandt beviserne i sagen er videoovervågning og telefonoplysninger.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden