Lars Werge, formand i Dansk Journalistforbund, håber ikke, at de to sigtede journalister bliver dømt i sagen. (Arkivfoto)
Foto: Finn Frandsen

Lars Werge, formand i Dansk Journalistforbund, håber ikke, at de to sigtede journalister bliver dømt i sagen. (Arkivfoto)

Danmark

Formand for DJ om sigtede journalister: Det er at skyde budbringeren

Mens DF'eren Finn Rudaizky er blevet tiltalt for at lække fortrolige oplysninger om terrorist Omar el-Hussein, bliver journalister fra BT og Berlingske sigtet for at videreformidle oplysningerne. Formand for Dansk Journalistforbund håber ikke, at de bliver dømt.

Danmark

Det er ikke kun DF'eren Finn Rudaizky, der er i politiets søgelys i sagen om at lække fortrolige oplysninger om Omar el-Hussein.

Det gælder også to journalister fra henholdsvis BT og Berlingske. De er begge blevet sigtet for at videregive de personfølsomme oplysninger, og ifølge Lars Werge, der er formand for Dansk Journalistforbund,  er det meget sjældent, »at vi ser noget som det her, hvor journalisterne også bliver sigtet«:

»Det er jo at skyde budbringeren, hvis journalister nu skal til at dømmes for det her«, siger han.

Lars Werge håber derfor ikke, at de to journalister ender med at blive dømt i sagen:

»Jeg håber hverken, at de bliver dømt, eller at det kommer til at betyde noget for journalisters måde at arbejde på. Men det er en klar understregelse af, hvor vigtigt det er, at man som journalist er omhyggelig og påpasselig i sådan nogle sager«, siger han.

Det havde offentlig interesse

Hos Berlingske er chefredaktør Tom Jensen overrasket over sigtelsen:

»Vi anser det for at være en helt særlig situation, hvor der er sket et terrorangreb i Danmark, og hvor de oplysninger, som vi frembragte, helt klart havde offentlighedens interesse«, siger han.

Tom Jensen mener derfor ikke, at de har gjort noget forkert:

»Formålet var selvfølgelig aldrig at vinkle på private oplysninger, men at fokusere på, hvad diverse myndigheder vidste og gjorde i forbindelse med forløbet op til terrorangrebet og i forbindelse med Omar el-Hussein. Men nu må vi imødese det her forløb og ultimativt, at en ret må afgøre det. Men vi mener ikke, at der fra vores side er begået noget strafbart. Det er helt indlysende, at det er i offentlighedens interesse at få de oplysninger frem, som vi har bragt«, siger Tom Jensen.

Tiltalt for at lække fortrolige oplysninger

Finn Rudaizky, der er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Dansk Folkeparti, er blevet tiltalt for at dele såkaldte personfølsomme oplysninger om terrorist Omar el-Hussein og hans familie.

Han skaffede oplysningerne i kraft af sin position i byrådet, fremgår det af anklageskriftet, og oplysningerne gav han videre til to journalister fra BT og Berlingske. 8. og 12. marts 2015 blev de personfølsomme oplysninger angiveligt gengivet i artikler i de to aviser. Journalisterne er derfor sigtet for at medvirke til den forbrydelse, Finn Rudaizky er tiltalt for.

Ifølge anklageskriftet stillede DF'eren spørgsmål til København Kommunes forvaltning om Omar el-Hussein efter anmodning fra journalisten fra BT.

18. og 29. april kunne man igen læse personfølsomme oplysninger om Omar el-Hussein og hans familie i BT og Berlingske. Det skete ifølge anklageskriftet efter, at Finn Rudaizky videregav »fortrolige politikersvar fra Københavns Kommunes forvaltning af 10. og 13. april 2016 indeholdende personfølsomme oplysninger, herunder af rent privat karakter om væsentlige sociale problemer og kriminelle forhold«.

18. januar indledes retssagen, der skal afgøre, om Finn Rudaizky skal dømmes for overtrædelse af §152 stk.1, som handler om uberettiget at videregive fortrolige oplysninger. Retssagen vil strække sig over fire retsmøder og finder sted i Københavns Byret.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce