Skat selv har konstateret, at 10 procent eller 70.000 danske erhvervsdrivende og virksomheder bevidst snyder. Sådan lyder det i opråb til Skat.
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

Skat selv har konstateret, at 10 procent eller 70.000 danske erhvervsdrivende og virksomheder bevidst snyder. Sådan lyder det i opråb til Skat.

Danmark

Firmaer holder på de ansattes skattepenge

Når du får udbetalt din løn, skal din arbejdsgiver sørge for at sende din skat videre til staten. Men flere virksomheder beholder nu de ansattes skattepengene.

Danmark

Dårlig moral, bevidst snyd eller en nem måde at låne penge på.

Sådan forklarer brancheorganisation FSR Danske Revisorer en sand eksplosion i statens krav til virksomheder og arbejdsgivere, der har glemt at sende de ansattes skatter og arbejdsmarkedsbidrag videre til statskassen, sådan som reglerne ellers foreskriver.

Fra december 2013 og frem til den seneste opgørelse i juni sidste år er statskassens tilgodehavende hos virksomheder, der ikke har sendt skattepenge og bidrag videre, steget fra 3,1 til 7,4 milliarder kroner.

Det bliver jo grotesk tydeligt, at kontrollen halter

Alene de sidste seks opgjorte måneder fra december 2015 til juni 2016 er denne gæld steget med 1,2 milliarder kroner, viser en ny opgørelse fra FSR baseret på tal fra Skatteministeriet.

Udviklingen er dybt bekymrende, fordi den ikke alene kan forklares med virksomhedernes anstrengte økonomi.

»Vi er kommet igennem krisen, virksomhederne har fået en stærkere økonomi, og antallet af konkurser i de aktive selskaber har været faldende«, siger Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk direktør i FSR.

Her bliver udviklingen i stedet knyttet tæt sammen med det store kollaps i Skats digitale inddrivelsessystem EFI – og ikke mindst en »foruroligende mangel« på synlig og konsekvent skattekontrol.

»Kan man som snyder se, at den generelle kontrol er svag, så kan man også fristes til at lade helt være med at betale allerede eksisterende regninger. Og Skats egne analyser viser jo, at op mod hvert 10. selskab bevidst snyder, så det kan meget vel tænkes, at disse snydere benytter sig af, at Skats medarbejdere ikke kan følge med på inddrivelsen, og derfor bevidst forhaler betalingerne af deres regninger«, siger Tom Vile Jensen.

Når en virksomhed udbetaler løn til de ansatte, så skal arbejdsgiveren tilbageholde en andel, der svarer til den skat, medarbejderne skal aflevere i statskassen. Og så er det arbejdsgiverens opgave og pligt at overføre de ansattes skattebetalinger til de statslige skattemyndigheder.

70.000 snyder

Det er ikke kun FSR, der er bekymret over den manglende skattekontrol. Både Rigsrevisionen og de politisk valgte statsrevisorer har flere gange kritiseret en svag og utilstrækkelig skattekontrol.

Virksomhederne skal som alle andre betale den skat, de skal

Og så sent som i november anbefalede LO, Dansk Byggeri, Dansk Erhverv og FSR i fællesskab regeringen at gennemføre en markant oprustning af skattekontrollen.

Ifølge de fire organisationer har Skat kun kapacitet til at kontrollere omkring 23.000 virksomheder årligt, selv om »Skat selv har konstateret, at 10 procent eller 70.000 danske erhvervsdrivende og virksomheder bevidst snyder«, hedder det i det fælles opråb.

»Det bliver jo grotesk tydeligt, at kontrollen halter, når nogle virksomheder tror, de kan slippe af sted med at beholde medarbejdernes skattepenge,« siger LO’s formand, Lizette Risgaard.

Hun kalder det skuffende, at der ikke er sat flere penge af til skattekontrol i regeringens genopretningsplan for det kriseramte skattevæsen.

Ifølge Dansk Erhverv søger den dårlige moral derhen, hvor den kan arbejde i fred:

» Det er svært at finde naturlige forklaringer på så voldsomme stigninger i de her restancer. Det her handler også om EFI’s sammenbrud og om den generelle mangel på kontrol. Man kan bestemt ikke udelukke, at de virksomheder, der vil snyde, gør det der, hvor risikoen for at blive opdaget er meget lille«, siger skattepolitisk chef Jacob Ravn.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) anerkender problemet:

»Virksomhederne skal som alle andre betale den skat, de skal. Ellers undergraver man vores skattefinansierede velfærdssamfund, og det er helt uacceptabelt. Men der er også en hel del virksomheder, der laver fejl, fordi vi har komplicerede regler på det her område.

Og derfor er det mit ønske, at vi med de milliarder, vi har aftalt at bruge på at bygge et nyt skattevæsen, her får forenklet skattesystemet og indretter det, så det både er nemmere at forstå og vanskeligere at snyde«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce