Stine Avnesø.
Foto:

Stine Avnesø.

Danmark

Stines sag ligger stadig i bunken: »Du kan ingenting gøre«

Efter snart 7 års ventetid har Stine Avnesø ikke stor forståelse for sagsbehandlingen i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

Danmark

Det er snart syv år siden, at Stine Avnesø op til påske stod på sit arbejde og pustede blomsterløg af med en trykluftpistol. Højre hånd gjorde mere og mere ondt, så hun skiftede til venstre. Sidst på ugen var blomsterløgene fri fra mug og klar til at blive solgt og sat i jorden. Men Stine Avnesøs arme viste sig at være så ødelagte, at hun ikke siden har kunnet arbejde som gartner. Hun kan faktisk ikke en gang røre en sovs eller stå med et hakkejern i sin egen have lille have, fortæller hun.

Lige siden hun i 2010 anmeldte skaden til Arbejdsskadestyrelsen, som i dag hedder Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, har hun ventet på at få sat punktum i sagen, og tålmodigheden er ved at slippe op.

»Det er jo helt forrykt, at jeg sidder og venter på syvende år. På s-y-v-e-n-d-e år. Det er så irriterende at skulle bruge så meget energi på noget, man i princippet har ret til. Jeg sidder i en alder af 35 år, mine arme er smadret for altid, og jeg kan have et fleksjob syv timer om ugen. Det er jo ikke sjovt«, siger Stine Avnesø.

»Du kan ingenting gøre«

Ifølge Stine Avnesø traf Arbejdsskadestyrelsen første gang afgørelse i hendes sag i 2013, men fik den i 2014 retur fra Ankestyrelsen, som bad dem kigge på sagen igen, efter at hun havde klaget over, at styrelsen ville give hende erstatning for blot 15 procents tabt erhvervsevne.

Hvis man bare kunne få en eller anden forklaring på, hvorfor de skal bruge så lang tid på det. Er det fordi, de læser fire linjer ad gangen og lægger sagen til side i en måned og så læser fire linjer igen?

Ifølge loven må det tage to år at behandle Stine Avnesøs sag, fordi det er en slidskade. Så da den i 2014 kom tilbage fra Ankestyrelsen, havde Arbejdsskadestyrelsen på ny tid til sagsbehandlingen.

Men Stine Avnesø har svært ved at forstå, hvorfor det skal tage så lang tid.

»Jeg fatter simpelthen ikke deres system. Det kan jo ikke passe, det skal tage så mange år, når tingene ligger lige til højrebenet. Hvis man bare kunne få en eller anden forklaring på, hvorfor de skal bruge så lang tid på det. Er det fordi, de læser fire linjer ad gangen og lægger sagen til side i en måned og så læser fire linjer igen? Mine speciallægeerklæringer er 4-5 sider, så hvor svært kan det være?«

Stine Avnesø venter på en ny afgørelse fra AES i sin arbejdsskadesag.
Foto:

Stine Avnesø venter på en ny afgørelse fra AES i sin arbejdsskadesag.

»Det kan godt være, jeg ikke skal forstå det, men det er stadigvæk frustrerende«, siger Stine Avnesø, der ellers var blevet stillet en afgørelse i udsigt i april i år, men det har hun ikke længere forhåbninger om, fortæller hun:

»Jeg ringede i mandags for at høre, hvad status var, og så sagde hende, jeg fik fat på, at jeg vil få et brev i januar, om at de udsætter sagen«.

Arbejdsskadestyrelsen har tidligere fået kritik både for fejl i en række sager og for lange sagsbehandlingstider, der ifølge en ny opgørelse fortsætter med at stige, så den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i sager om erhvervsevnetab nu ligger på 28 måneder.

I dag bor Stine Avnesø i en lejlighed i den lille by Ørbæk på Fyn. Halvdelen af tiden bor hendes tre døtre på 2, 5 og 12 år der også. Og hun beskriver de seneste snart syv år som en »uhørt venteposition«:

»Du er stoppet ned i en eller anden kasse, og så kan du sidde der. For det er jo dem, der har magten, og længere er den ikke. Du kan ingenting gøre«, lyder det opgivende.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce