Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sagerne om ejendomsskat har i lang tid hobet sig op hos Skat, men nu kommer der turbo på.
Foto: Jens Dresling

Sagerne om ejendomsskat har i lang tid hobet sig op hos Skat, men nu kommer der turbo på.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skat lyntjekker 40.000 boligejere, der skylder ejendomsskat

Flere tvangsauktioner på vej, når Skat i år behandler tusindvis af boligsager fra 2015 og 2016. Fra 1. februar overtager kommunerne inddrivelsen .

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ved at være sidste udkald for rundt regnet 40.000 boligejere, der ikke har betalt ejendomsskat de sidste to år.

Deres sager har hobet sig op hos skattemyndighederne efter sammenbruddet i det digitale inddrivelsessystem EFI, men nu sætter Skat turbo på behandlingen.

Alle ejendomsskattesager fra årene 2015 og 2016 bliver lynbehandlet, så de er endeligt afgjort og afsluttet i løbet af 2017. Betaler boligejerne ikke, hvad de skylder, er konsekvensen uundgåeligt, at deres boliger bliver sat til salg på en tvangsauktion.

Vores erfaring er, at en meget stor del af de her sager ender lykkeligt,fordi folk i sidste ende finder de penge, der skal til for at betale regningen

Det oplyser underdirektør i Skats inddrivelsesafdeling Søren Christensen.

»Vores erfaring er, at en meget stor del af de her sager ender lykkeligt, fordi folk i sidste ende finder de penge, der skal til for at betale regningen. Men det er klart, at når vi speeder processen op, så vil der være en del flere tvangsauktioner i 2017 end forventet«, siger han til Politiken.

Kommunerne overtager opgaven

Baggrunden for Skats lyntjek af de mange tusinde boligsager er den politiske beslutning om at lade landets kommuner overtage ansvaret for at inddrive de skyldige ejendomsskatter, den såkaldte grundskyld, hos deres egne borgere.

Den ordning træder allerede i kraft 1. februar, men kommunerne skal alene tage sig af alle nye sager, mens de gamle skal gøres færdige i Skat.

»For at undgå, at flere myndigheder behandler de samme sager og samme borgere, har vi aftalt med kommunerne, at vi færdiggør vores sager så hurtigt som overhovedet muligt. Den proces starter nu, og vi forventer at have afsluttet alle vore sager løbende inden årets udgang«, siger Søren Christensen.

Det lyder, som om I sparker folk ud af deres huse med kort varsel, fordi I skal til bunds i bunkerne?

»Nej, slet ikke. De her boligejere er helt i overensstemmelse med reglerne blevet rykket flere gange, og de får også flere chancer for at betale det, de skylder, inden vi sender sagen videre«, siger han.

Ifølge proceduren overlader Skat sagerne til en advokat, hvis ejendomsskatten til trods for rykkere og henstillinger ikke bliver betalt.

Og så er det advokaten, der i givet fald sender sagen videre det sidste stykke til fogedretten, hvis ejendommen skal sælges på en tvangsauktion.

»Man skal huske, at en del af de her sager har ligget længe og ventet på at blive gjort færdige, fordi vi har haft problemer med inddrivelsessystemet, så det kommer ikke som en tyv om natten, og vi behandler selvfølgelig folk ordentligt«, siger Søren Christensen.

Tvangsauktioner på lavt niveau

Han vurderer på baggrund af sin erfaring, at det højst er 3.000 af de i alt 40.000 boligsager, der ender i en egentlig tvangsauktion. Ifølge hjemmesiden Tvangsauktioner.dk har antallet af tvangsauktioner ligget lavt de seneste år.

I 2016 nåede det samlede antal tvangsauktioner op på knap 5.000 af slagsen, men kun omkring 800 af dem blev udløst af skattekrav.

»Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at se en tydelig stigning i antallet af tvangsauktioner i år, når Skat tager fat på hele bunken af ældre sager. Men det kan jo også være, at antallet af tvangsauktioner netop har holdt sig på et lavt niveau de forløbne år, fordi Skat ikke har været i stand til at behandle disse sager«, siger Trine Peters, afdelingsleder i Tvangsauktioner.dk.

Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at se en tydelig stigning i antallet af tvangsauktioner i år

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nordeas boligøkonom, Lise Nytoft Bergmann, kalder det helt afgørende, at myndighederne giver de berørte familier tid til at finde fodfæste og en ny bolig.

»Man skal huske på, at en tvangsauktion er et dybt og voldsomt indgreb i den enkelte families leveforhold. Omvendt skal regningen jo betales, og har man vidst det længe, er der jo en konsekvens på et eller andet tidspunkt. Men statistikken viser, at de fleste tvangsauktioner bliver realiseret i landområderne, selv om det er her, boligerne er billigst, og hvor ejendomsskatterne derfor også er lavest«, siger hun.

Udsigten til flere tvangsauktioner bliver også nævnt i regeringen nye kvartalsopgørelse af borgere og virksomheders voksende gæld til de offentlige kasser.

Gæld passerer de 95 milliarder

Opgørelsen viser, at den samlede gæld nu har passeret 95 milliarder kroner i en ny og trist gældsrekord, der i høj grad kan forklares med det store sammenbrud i Skats EFI-system i efteråret 2015 .

I redegørelsen konstaterer skattemyndighederne blandt andet, at inddrivelsen af ejendomsskatter ved lov overgår til kommunerne per 1. februar, og at loven forudsætter, at Skat »afslutter sagsbehandlingen af de fordringer, der er oversendt til Skat indtil 1. februar 2017«.

Af samme grund forventer skattemyndighederne, at »antallet af tvangsauktioner i 2017 vil stige«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden