Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om FV19

Danske soldater fra jægerkorpset træner på skydebanen i Aalborg.
Foto: Joachim Adrian

Danske soldater fra jægerkorpset træner på skydebanen i Aalborg.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen vil sende specialstyrker til grænseområdet mellem Irak og Syrien for at bekæmpe IS

Regeringen vil fredag bede om politisk accept af at sende specialstyrker til grænseområdet mellem Irak og Syrien for at bekæmpe Islamisk Stat.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den danske regering ønsker at gå længere i kampen mod Islamisk Stat ved at indsætte danske specialstyrker på landjorden i det dødsensfarlige område på grænsen mellem Irak og Syrien.

Det bekræfter flere forskellige kilder over for Politiken. Planen er at levere den præcise melding på styrkebidraget fredag på et møde i Folketingets udenrigspolitiske nævn, hvor forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V), og udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), ventes at redegøre for de nye opgaver under punkterne »Internationale operationer« og »Syrien/Irak«.

I dag drager en række IS-krigere fra Irak over grænsen til relativ sikkerhed i Syrien.

For så vidt angår vores jægersoldater, så har vi jo i Folketinget fået et mandat til både Irak og Syrien

En række partier var torsdag indkaldt til en tophemmelig briefing i Forsvarsministeriet, hvor der blev redegjort for planerne forud for nævnsmødet.

Ifølge Politikens oplysninger vil der være tale om historisk vidtgående opgaver for specialstyrkerne. Ideen er at bekæmpe Islamisk Stat meget direkte i samarbejde med de irakiske styrker, de gennem det seneste år har trænet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken udenrigs- eller forsvarsministeren før nævnsmødet. Ifølge Politikens oplysninger havde briefingen en karakter, hvor de fremmødte politikere blev bedt om at lægge deres telefoner, før de gik ind i mødelokalet. Folketingets partier har ikke ønsket at give deres holdning offentligt til kende før mødet.

Kampen mod Islamisk Stat har hidtil været koncentreret om byen Mosul, der ligger tæt på grænsen til Syrien i det nordvestlige hjørne af Irak, men det aktions- og arbejdsområde kan udvides.

Da statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), i december besøgte de danske soldater i Irak, lod han forstå, at der vil være tale om en langvarig operation.

»For så vidt angår vores jægersoldater, så har vi jo i Folketinget fået et mandat til både Irak og Syrien, men vi skal drøfte det med partierne, hvis vi konkret går ind i Syrien, og det kan man bestemt ikke udelukke«, sagde Løkke ved den lejlighed til DR, og udtalte samtidig:

»Så tror jeg også, at det stopper der. Jeg kan ikke se for mig, at vi skal have almindeligt engageret militær på landjorden i Syrien«.

I beslutningsforslaget, der ligger til grund for den danske indsats mod Islamisk Stat i Irak og Syrien, er der fastlagt en specialstyrkeoperation i et omfang på cirka 60 personer, herunder de nødvendige støttefunktioner til logistik og sikring.

»Omfanget, opgaver og placering vil kunne variere som følge af udviklingen i koalitionens behov samt den nærmere afklaring af de konkrete opgaver«, hedder det i beslutningsforslaget, der blev fremsat i marts 2016.

Her står der videre, at Folketinget vil blive inddraget, »hvis det bliver aktuelt for styrkebidraget omfattende specialoperationsstyrker at deltage i opgaver i Syrien, eller hvis der sker væsentlige ændringer i forhold til opgaver eller samarbejdspartnere«.

Hvis danskerne kommer over grænsen og ind i Syrien, bliver opgaven både markant farligere og mere kompliceret. For det første er der tale om flere kæmpende parter i Syrien med meget indviklede indbyrdes forhold. For det andet kan danskerne komme i nærheden af de områder, hvor russiske fly og specialstyrker er indsat i samarbejde med præsident Assads soldater og deres støttegrupper.

Selv om danskerne og den internationale koalition ikke skal bekæmpe Assads styrker, vil der være en risiko for misforståelser og fejltagelser, der i yderste konsekvens kan betyde sammenstød mellem danske og russiske soldater.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I september deltog danske fly i et fejlangreb mod formodede IS-styrker i Syrien, det viste sig i stedet at være Assad-venlige styrker.

Danmark har i dag udsendt op mod 290 soldater fordelt på diverse opgaver.

Et styrkebidrag omfattende specialoperationsstyrker på op til 60 personer inklusive støttefunktioner.

Et C130J-transportflybidrag omfattende op til 60 personer afhængigt af konkret placering og muligheden for at trække på eksisterende støttefunktioner. Et kapacitetsopbygningsbidrag, hvor danske soldater rådgiver, uddanner og træner irakiske sikkerhedsstyrker. Dette omfatter cirka 120 personer.

Et radarbidrag på op til 30 mand, der bidrager til koalitionens luftoperationer.

Tidligere har danske F-16 fly i to perioder deltaget i den internationale koalitinos luftangreb mod Islamisk Stat.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden