Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Åbningen af Kulturby 2017 i Aarhus blev skudt i gang med en festlig morgencykeltur.
Foto: Ivan Riordan Boll

Åbningen af Kulturby 2017 i Aarhus blev skudt i gang med en festlig morgencykeltur.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cyklister tramper Kulturby-året i gang i lir af lyskæder

Cyklister over hele Region Midtjylland trillede 2017 i gang. Og cyklerne blev pimpet med lys og strudsefjer: Aarhus er kulturhovedstad, og der skal festes.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De har talt ned med ure på biblioteket, de har holdt borgermøder om, hvordan en dansk kulturhovedstad 2017 skal se ud, og de sidste dage har kunstnere og idemagere speedet rundt i byen for at tjekke lyset her og lyden der.

I dag var det så endelig blevet dagen, og hvordan åbner man en EU-begivenhed til en halv milliard, når man er en by i Danmark?

’Dawn Ride’, som Aarhus 2017-arrangementet kaldes, går ud på at lave lysende bånd af cykelkæder hen over det meste af Region Midtjylland.

Det gør man på cykler.

I de tidlige morgentimer, længe inden den officielle ceremoni om aftenen, ligger den kommende kulturhovedstad i Europa stille hen, endnu rugende på festens overraskelser.

Men lidt før halvotte begynder de første skarpt blålige og gamle, gullige cykelllygter at dukke ud af mørket ved Filmby Aarhus på havnen.

Dørene til Studie 1 bliver slået op, og ind manøvrerer morgenfriske cyklister på tohjulede varianter over lette fiberracere, terrængående mountainbikes, lyserøde ønskecykler med mariehønseringklokker og udrangerede damecykler i materialer fra magnesium over titanium til kul, stål og rustent jern.

Kun fantasien begrænser udsmykningen af cyklerne til 'Dawn Ride'.
Foto: Ivan Riordan Boll

Kun fantasien begrænser udsmykningen af cyklerne til 'Dawn Ride'.

I første omgang kan forsamlingen tage sig ud som en motionsklub, der mødes, men det er kun, indtil folk har fundet deres medbragte lir af lyskæder og julepynt frem eller været forbi langbordet i studiets ene ende: ’Pimpestation’, står der med tusch på et hjemmelavet skilt over et bord, der flyder med lyskæder, knæklys, balloner og lysende piberensere til at vikle om eger og stel.

’Dawn Ride’, som Aarhus 2017-arrangementet kaldes, går ud på at lave lysende bånd af cykelkæder hen over det meste af Region Midtjylland for at markere, at kulturåret er i gang. I løbet af 2017 vil Aarhus og omegn byde på over 400 kunst- og kulturoplevelser, og fra Ulfborg til Grenaa tramper folk af sted mod ’pimpestationerne’ i varme overtræksbukser og stramme cykelbukser for at være med samtidig med aarhusianerne.

Boa og julepynt

I Aarhus hjælper Tom Birch Hansen sin datter, Asta på 8, med at pynte en lyserød pigecykel.

»Vi hørte om arrangementet for nogle dage siden, og jeg synes, det kunne være sjovt at gøre dagen til en fest«, siger Tom Birch Hansen, mens datteren vikler farvede rør om bagagebæreren.

Hun vågnede som den første i morges, fortæller hun. Det var nu ikke, fordi hun var spændt på cykeltur eller kulturhovedstad:

»Nej, det var, fordi jeg skulle på wc«.

En del ser ud til at have afmonteret årets juletræ og fordelt guirlander og glimmerbånd over sadler og rør i stedet, og en kvinde har monteret et kæmpekræ af et rensdyrhoved på styret, fordi ’Rudolf skal med’.

Vi hørte om arrangementet for nogle dage siden, og jeg synes, det kunne være sjovt at gøre dagen til en fest

Otte-ti cykler længere inde i studiet er et par i cykeltøj og sikkerhedsveste i færd med at installere lyserød fjerboa på en hvid cykel.

»Det er fint at få flere ud på cyklerne i en by som Aarhus, og det er en god ide at få fokus på cyklismen, samtidig med at man fester«, siger Peter Maribo.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Susanne Stilling Rasmussen har haft cykler og mand med hele vejen fra Roskilde for at være med til at åbne kulturhovedstaden i Jylland. Hun var til børnenes åbningsforestilling, ’Flaskepost til fremtiden’, i Musikhuset fredag aften, lørdag aften skal hun ind og se vikingeoptoget og høre færøske Eivør, men først skal hun cykle med, og hun har lånt en syret lyskæde, der skifter farve, og som udløser anerkendende nik fra Nishiki’er og Centurion’er omkring hende.

De påsatte lyskæder på deltagernes cykler lyser op i de tidlige morgentimer.
Foto: Ivan Riordan Boll

De påsatte lyskæder på deltagernes cykler lyser op i de tidlige morgentimer.

Omkring et par hundrede mennesker har valgt at stå op før solopgang for at være med i Aarhus, og arrangøren fra Aarhus Mountainbikeklub, Helle Møller Holm, er glad for, at også familier med børn er mødt frem.

»Aarhus er en cykelby, trods bakkerne, og cykelture er ikke bare for folk i stram lycra. Det er for hele familien. Med ’rethink’ som kulturårets tema har vi valgt at gentænke cykelturen, og det er dejligt, at så mange kommer«, siger hun.

Hun kigger på uret og går ud og kalder til afgang. Den spraglede cykelslange gør klar til otte kilometer gennem byen, og mens morgenhimlen tager farve, sætter cykelløbet i gang.

Feltet ligner en mellemting mellem karneval i Rio og en glad aften på Roskilde Festival, mere end det ligner et cykelløb, men det er også meningen. Her er fest. Og den er åbnet på to hjul.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden