Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Den islamistiske oprørsorganisation al-Shabaab hævder at stå bag bombeangreb, som onsdag ramte et hotel i Somalias hovedstad og dræbte mindst 28.
Foto: Farah Abdi Warsameh/AP

Den islamistiske oprørsorganisation al-Shabaab hævder at stå bag bombeangreb, som onsdag ramte et hotel i Somalias hovedstad og dræbte mindst 28.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Billedet er taget i går: Regeringen hjemsender somaliere trods FN-advarsel om vold og drab

Mange herboende flygtninge står til at få inddraget opholdstilladelsen og blive sendt til Somalia. De første fire skal sendes ud inden for en måned.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Udlændingestyrelsen inddrager din tidsbegrænsede opholdstilladelse (...), da grundlaget for din opholdstilladelse ikke længere er til stede«.

Sådan indleder Udlændingestyrelsen et brev, som en håndfuld herboende somaliske flygtninge for nyligt har modtaget.

I en historisk stor genbehandling af tidligere tildelte opholdstilladelser til somaliere er der således nu truffet afgørelse i de første af 800 sager, og foreløbig er det 4 flygtninge, der får inddraget deres opholdstilladelse, og som dermed skal rejse hjem til Somalia inden for en måned.

Det oplyser Udlændingestyrelsen.

Inddragelserne sker, på trods af at adskillige rapporter og flere organisationer advarer mod at sende somaliere hjem. Blandt andet er FN’s Flygtningeorganisation, UNHCR, stærkt kritisk og mener, at de pågældendes liv kan være i fare.

»Sikkerhedssituationen i Somalia er stadig omskiftelig, og civile er fortsat i alvorlig grad påvirket af vold og konflikt. Der rapporteres om drab, udbredt seksuel- og kønsbaseret vold samt tvangsrekruttering af børn«, skriver UNHCR i en mail til Politiken.

Langt flere skal udvises

I alt er det omkring 800 herboende somaliere, der skal have genbehandlet deres sager, fordi de danske udlændingemyndigheder mener, at sikkerhedssituationen i Somalia er blevet forbedret, siden de fik asyl i Danmark.

Indtil videre har Udlændingestyrelsen behandlet 22 sager, hvoraf det altså er 4 personer, der har fået brev om inddragelse, mens 18 personer har fået forlænget deres tilladelse til at opholde sig i Danmark. De 4 personer har klaget over afgørelsen til Flygtningenævnet.

Udlændingestyrelsen forventer desuden, at mange flere somaliere vil få inddraget opholdstilladelse, og at forholdet mellem antal inddragelser og forlængelser vil ændre sig markant de kommende måneder.

Det skyldes, at styrelsen i første omgang har taget fat på de sager, hvor personerne har været i Danmark i længst tid – nogle tilbage fra 2002 – hvorfor det er sværere at inddrage deres opholdstilladelse, end det vil være ved dem, der kun har været her i et par år.

Risiko for tortur

Arbejdet med at genbehandle de 800 sager blev igangsat i efteråret sidste år, efter der kom nogle principielle afgørelser fra de danske udlændingemyndigheder om, at de generelle forhold i og omkring hovedstaden skulle være forbedret i en sådan grad, at det ikke længere ville være i strid med menneskerettighederne at sende flygtninge tilbage dertil.

Den vurdering er UNHCR imidlertid uenig i og advarer direkte mod udsendelse til landet i sin seneste rapport fra 2016.

Det samme mener Dansk Flygtningehjælp, og ifølge FN’s Torturkomité er der sandsynlighed for, at Danmark vil bryde torturkonventionen ved at sende somaliere hjem.

»Når UNHCR, som er FN’s ekspertorganisation i hele FN-systemet, advarer imod det, må det få nogle advarselslamper til at blinke«, siger formanden for FN’s Torturkomité, Jens Modvig.

Udlændingemyndighederne erkender, at forholdene i Somalia fortsat er »alvorlige og skrøbelige«, men ifølge en lovændring fra 2015 kan de danske myndigheder inddrage opholdstilladelser, så længe situationen i hjemlandet er forbedret – også selv om den fortsat er alvorlig og uforudsigelig.

Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Peter Albrecht kalder det »farligt« og »helt sort« at udvise somaliske flygtninge.

»Man risikerer at sende dem tilbage til at blive slået ihjel. Og de danske myndigheder har ikke mulighed for at følge dem og vide, hvad der rent faktisk sker«.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er »opmærksom på kritikken fra UNHCR«.

»Men at en person på et tidspunkt har fået prædikatet flygtning, er efter regeringens mening absolut ikke det samme, som at man for tid og evighed skal være i Danmark«, skriver hun i en mail.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden