0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skat godtog vrøvleforklaring på svindel for over 12 milliarder kroner

Kammeradvokaten fastslår i hemmelig rapport, at Skats kontrollanter gentagne gange i et år lod sig nøje med et »ikke underbygget gæt« som forklaring på, hvorfor milliarder i refusion af udbytteskat fossede ud af landet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Arkivfoto: Thomas Borberg

Medarbejdere i Skat lod sig stille tilfreds med forkerte forklaringer i et år. Derudover valgte de at takke nej til et tilbud om yderligere oplysninger.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skats medarbejdere så til, mens svindlere drænede statskassen for 12,3 milliarder kroner.

De, der skulle føre kontrol med udbetalingerne af udbytteskat, spurgte måned efter måned, hvor de mange penge forsvandt hen. Men de lod sig berolige af den samme forkerte forklaring i et år uden at reagere og sagde endda nej tak til et tilbud om flere oplysninger. Det viser en hemmelig rapport om sagen fra statens advokat, Kammeradvokaten, som Politiken har adgang til.

Forklaringen fra en funktionsleder i Skat om, at udbetalingerne var refusioner til amerikanske pensionskasser, blev gentaget med samme ordlyd og accepteret af Skats kontrollanter 11 gange. Senest i juli 2015, da Skat havde fået det tip udefra, som førte til, at milliardsvindlen blev opdaget. Men da var de danske skatteydere blevet lænset for mindst 12,3 mia. kr. af svindlere, der foregav at være udenlandske aktionærer i danske selskaber med ret til refusion af skat af aktieudbytte.

Et spørgsmål kunne have reddet penge

Ifølge Kammeradvokaten lød funktionslederens forklaring på de enorme udbetalinger således:

»Flere amerikanske pensionskasser køber op i danske selskaber. De amerikanske pensionskasser betaler ikke dansk skat, så derfor de meget store refusioner på udbytteskat«.

Her er et par eksempler fra Politikens dækning af skandalen i Skat.

Hvis Skats kontrollanter havde spurgt ind til forklaringen, kunne en stor del af de mange penge formentlig være reddet. For så havde de opdaget, at funktionslederen ikke havde belæg for sin forklaring.

Den »har som bekendt vist sig at være forkert, idet der ikke er tale om refusioner til amerikanske pensionskasser, men derimod svindel. Det fremgår ikke af det for mig foreliggende materiale, hvordan (funktionslederen) har kunnet tro«, at amerikanske pensionskasser var forklaringen, skriver Kammeradvokaten.

I sin rapport slår statens advokat fast, at forklaringen »fremstår nærmest som et ikke underbygget gæt«. Rapporten fra Kammeradvokaten blev sat i værk for at undersøge, om tre hjemsendte ledere i Skat kunne drages til ansvar for skandalen. De blev alle frikendt i efteråret 2016 – den ene er den funktionsleder i Skat i Høje-Taastrup, der stod bag den forkerte forklaring. Rapporten er hemmelig, fordi undersøgelsen betragtes som en personalesag.

Funktionslederen i Skat ønsker ikke at udtale sig til Politiken. Ifølge Kammeradvokaten blev hun frifundet, fordi hun havde tilbudt »en overordnet leder« at undersøge milliardudbetalingerne nærmere. Men chefen afslog tilbuddet.

Af Kammeradvokatens rapport fremgår det, at chefen med ansvar for kontrol med udbetalingerne »ikke i den ret lange periode, der gik fra første gang, forklaringen blev givet, indtil svindlen blev opdaget, bad om dokumentation for forklaringen eller i øvrigt bad om yderligere undersøgelser«.

Derfor blev regnskaberne måned for måned sendt videre med blanke påtegninger fra Skat til Skatteministeriet, hvor der heller ikke blev stillet spørgsmål ved den eksplosive stigning i udbetalingerne.

Formanden for Statsrevisorerne, Peder Larsen, er rystet over de nye oplysninger.

»Det er helt vildt, at man gang på gang gentager den samme udokumenterede forklaring«, siger Peder Larsen, der ikke mindst er kritisk over for kontrollanternes passivitet.

Et flertal i Folketinget besluttede før jul at lade en advokatundersøgelse kulegrave sagen og forsøge at placere et ansvar i løbet af i år.

Læs mere:

Annonce