Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
»Jeg er stadigvæk kritisk over for, at man brød den fælles front ved at gå i spidsen og give tilladelse for Nord Stream 1, og jeg mener ikke, at man kan gøre det med Nord Stream 2«, siger Uffe Ellemann-Jensen. Det var Lars Løkke Rasmussen, der godkendte den første Nord Stream-gasledning tilbage i 2009.
Arkivfoto: Finn Frandsen

»Jeg er stadigvæk kritisk over for, at man brød den fælles front ved at gå i spidsen og give tilladelse for Nord Stream 1, og jeg mener ikke, at man kan gøre det med Nord Stream 2«, siger Uffe Ellemann-Jensen. Det var Lars Løkke Rasmussen, der godkendte den første Nord Stream-gasledning tilbage i 2009.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uffe Ellemann advarer mod russisk gasledning

Det er »fantasifuldt« at gå med tanker om at udleje arealer til Nord Stream 2 på Rønne Havn, når Østersøen er et højspændt område, lyder det fra den tidligere Venstre-udenrigsminister.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstres tidligere formand, forhenværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen sender en klar advarsel til den danske regering mod ensidigt at godkende den russiske gasledning Nord Stream 2.

Nord Stream 2, der er ejet af den russiske energigigant Gazprom, har bebudet en officiel ansøgning om at benytte dansk farvand til en gasledning mellem Rusland og Tyskland i første kvartal af 2017. Samtidig foregår der forhandlinger mellem Rønne Havn og Nord Stream 2, som har vist interesse for at udnytte ledig kapacitet på Rønne Havn til opmagasinering af gasrør, der senere skal bugseres ud på havbunden.

Det advarer Uffe Ellemann-Jensen imod:

»Tanken om at skulle leje Rønne Havn ud på et tidspunkt, hvor Bornholm nærmest er demilitariseret, synes jeg, er temmelig fantasifuldt i den situation, der eksisterer i østersøregionen i øjeblikket«, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Han mener, at debatten om Nord Stream 2 bærer præg af »tornerosestemning«, og at østersøregionen må betragtes som et »højspændingsområde«.

»Det er vi nødt til at indrette os på. Det gælder også dem, der sidder med drømme om at tjene penge på at leje kajplads ud«, siger han.

Han har tidligere kritiseret Lars Løkke Rasmussen (V) for, at han tilbage i 2009 før Sverige og Finland godkendte den første Nord Stream-gasledning.

»Jeg er stadigvæk kritisk over for, at man brød den fælles front ved at gå i spidsen og give tilladelse for Nord Stream 1, og jeg mener ikke, at man kan gøre det med Nord Stream 2«, siger han.

100 millioner kroner på spil

Rønne Havn vurderer, at udlejningen af omtrent 5 hektar havneareal vil kunne tilføre op mod 100 millioner kroner til bornholmsk økonomi.

Vi vil ikke blande os i det udenrigspolitiske spil

»På havnen får vi en god del af de 100 millioner, men hovedparten ligger i den spinoffeffekt, det vil give Bornholm«, siger bestyrelsesformand Thomas Thors fra Rønne Havn A/S.

Kommunaldirektør i Bornholms Regionskommune Johannes Nilsson lægger vægt på, at Nord Stream 2 kan give øen et økonomisk boost.

»Vi gør ikke noget, før vi får grønt lys fra de relevante ministerier. Hvis vi omvendt får grønt lys, er der ikke noget til hinder for, at vi kan drive det. Om vi servicerer et russisk skib, der sejler forbi, eller servicerer en polsk eller dansk vindmøllepark, spiller ingen rolle. Vi vil ikke blande os i det udenrigspolitiske spil«, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). Topministre med Lars Løkke Rasmussen i spidsen har gennem de seneste måneder forgæves forsøgt at få Nord Stream 2-projektet på dagsordenen i håb om, at EU kan tale med fælles stemme. Medlemslandene er delte.

Eskalerende interesse

I december beordrede den svenske regering Gotlands kommune til at sige nej efter flere måneders flirt mellem Gotland og Nord Stream 2, der ønskede at anvende den gotlandske havn Slite.

På tirsdag ventes kommunalbestyrelsen i den svenske havneby Karlshamn at tage stilling til et lignende spørgsmål. Ifølge direktør i Rønne Havn Thomas Bendtsen har der været en eskalerende interesse fra Nord Stream 2 siden den svenske beslutning.

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) er »et langt stykke af vejen« enig med Uffe Ellemann-Jensen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Når det handler om Nord Stream 2, er det historisk dårlig timing at gennemføre den investering lige nu«, siger han.

Udenrigsordfører Nick Hækkerup (S) opfordrer regeringen til at betragte Nord Stream 2 som et sikkerhedspolitisk projekt.

»Spændingen fra et stadig mere aggressivt Rusland er stor. I den situation skal man spørge sig selv, om det er hensigtsmæssigt at gøre sig potentielt afhængig af russisk gas«, siger han.

Udenrigsordfører Søren Espersen (DF) går ind for godkendelse af Nord Stream 2 og mener, at Uffe Ellemann-Jensen betragter projektet med alt for kortsigtede briller. Han peger på, at Nord Stream 2 først vil stå færdig i 2020.

»Er vi på det tidspunkt stadig dybt involveret i en kold krig med Rusland? Det tvivler jeg på, at vi er. Der er så mange tegn i sol og måne på, at USA med en ny præsident vil have en helt anden indstilling til Rusland og måske ophæve sanktionerne«, siger Søren Espersen.

Udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (V) nævner, at regeringen fra begyndelsen har anerkendt, at Nord Stream 2 har geopolitisk betydning: »Derfor har vi fra start sagt, at vi gerne vil have EU som rygdækning. Det er der, den er nu«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden