Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er klar til at lade offentligheden læse kammeradvokatens gennemgang af udbyttesagen, men nu er det en af de hjemsendte skattechefer som siger nej til åbenheden.
Foto: Joachim Adrian

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er klar til at lade offentligheden læse kammeradvokatens gennemgang af udbyttesagen, men nu er det en af de hjemsendte skattechefer som siger nej til åbenheden.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister er klar til at offentliggøre mørkelagt rapport om skandale i Skat

Men offentliggørelsen af 200 sider lang rapport fra kammeradvokaten bliver overraskende blokeret af en af de hjemsendte skattechefer.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er dømt rolleskift i det fortsatte drama om den store, stygge udbyttesag.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er klar til at offentliggøre en 200 sider lang og hidtil hemmeligholdt rapport om myndighedernes håndtering af udbyttesagen, forfattet af statens egen advokat kammeradvokaten.

Som Politiken kunne afsløre søndag, giver rapporten et rystende indblik i den manglende kontrol og rene gætterier, der prægede Skats håndteringen af sagen.

Jeg ønsker fortsat denne rapport offentliggjort, og skulle den pågældende medarbejder ændre holdning, er vi klar til at offentliggøre redegørelsen hurtigst derefter

Oplysninger, som kan være med til at forklare, hvordan udenlandske kriminelle på få år slap af sted med at lænse den danske statskasse for 12,3 milliarder kroner, uden at der blev grebet ind.

Men selv om skatteministeren er klar til at offentliggøre rapporten, kan det ikke lade sig gøre.

Frikendt skattechef blokerer

Noget overraskende bliver offentliggørelsen nemlig blokeret af en af de tre skattechefer, der oprindeligt blev udpeget som hovedansvarlige for myndighedernes svigt i udbyttesagen - og sendt hjem på ubestemt tid i efteråret 2015.

Blokeringen er opsigtsvækkende, fordi kammeradvokatens rapport netop frikender de hjemsendte skattechefer, og konkluderer, at der ikke er noget grundlag for at trække dem igennem en række tjenstlige forhør.

Men da rapporten omfatter de tre chefers sager, kan den ikke gøres offentlig uden deres udtrykkelige samtykke.

»Jeg ønsker fortsat denne rapport offentliggjort, og skulle den pågældende medarbejder ændre holdning, er vi klar til at offentliggøre redegørelsen hurtigst derefter«, siger Karsten Lauritzen til Politiken.

Ifølge flere kilder tæt på sagen forekommer blokeringen lettere absurd, eftersom de tre skattechefer netop gjorde åbenhed til selve omdrejningspunktet i deres fælles kamp for at bevise, at de ikke kunne og skulle bære ansvaret for systemets utilstrækkelighed i udbyttesagen.

Skattechefer uenige om åbenhed

Frem til kammeradvokatens frikendelse i september 2016 følte de tre skattechefer sig dømt på forhånd af deres egne arbejdsgivere, og netop derfor insisterede de på at få deres sager afgjort i fuld offentlighed, så de ikke risikerede en ofring bag nedrullede gardiner i de lukkede tjenstlige forhør.

Kammeradvokaten frikendt dem alle. Men til trods for frikendelsen kan rapporten indeholde mindre flatterende beskrivelser af deres indsats og handlinger, og det kan være forklaring på, at ikke alle vil have rapporten ud i det åben landskab, lyder en forklaring.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de tre tidligere hjemsendte skattechefer, men ifølge Politikens oplysninger er de ikke enige, når det gælder offentliggørelsen af kammeradvokatens redegørelse.

Og det indtryk bekræfter formanden for Dansk Told- og skatteforbund Jørn Rise, der organiserer de nu frikendte skattechefer.

»Det er egentlig meget enkelt; der er tale om en rapport, der er tavshedsbelagt, fordi den omfatter personsager og derfor må og kan vi ikke sige ja til en offentliggørelse, uden et klart samtykke fra de personer den omfatter - og det samtykke har vi ikke fra alle«, siger han.

Så der er ikke enighed i kredsen?

»Der er ikke samtykke fra alle, det besvarer vist spørgsmålet«, siger Jørn Rise.

Ny advokatundersøgelse skal placere ansvar

Forude venter endnu en advokatundersøgelse, der med afsæt i kammeradvokatens 200 sider redegørelse, nok en gang, skal forsøge at placere et politisk og administrativt ansvar for en af historiens største skatteskandaler.

Dermed må de tre skattechefer indstille sig på en ny tur i vridemaskinen. Og derfor har de brug for et pusterum, lyder vurderingen fra advokat Jacob Aaes, der repræsenterer en af de tre skattechefer:

»Man skal være opmærksom på, at sagen ikke er slut. Der kommer en advokatundersøgelse, hvis kommissorium siger, at kammeradvokatens konklusioner skal lægges til grund, med mindre der kommer nye oplysninger frem. Så der kommer en skriftlig fremstilling, som er endelig, og som bliver offentliggjort«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden