Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Noor Mohammad Abdi håber, at han og hans familie kan blive i Danmark. Han vil gerne færdiggøre sin uddannelse til social- og sundhedshjælper for at kunne hjælpe andre mennesker.
Foto: Jacob Ehrbahn

Noor Mohammad Abdi håber, at han og hans familie kan blive i Danmark. Han vil gerne færdiggøre sin uddannelse til social- og sundhedshjælper for at kunne hjælpe andre mennesker.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Noor venter på svar: »Hvis jeg bliver sendt ud nu, er det død, død, død«

33-årige Noor Mohammad Abdi har været i Danmark siden 2003. Nu er hans opholdstilladelse til overvejelse i Udlændingestyrelsen, og han frygter for fremtiden, for sig selv og sin familie.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Noor Mohammad Abdi går hver dag og venter.

I september fik den 33-årige somaliske flygtning et brev om, at Udlændingestyrelsen overvejer at inddrage hans opholdstilladelse. Nu venter han på en afgørelse. Han ved ikke, hvornår den kommer, men han ved, at den kan vende op og ned på hans liv. Eller gøre en ende på det.

»Det ville være meget farligt for mig. Jeg ville blive slået ihjel«, siger han om risikoen ved at blive sendt tilbage til Somalias hovedstad Mogadishu, hvor han kommer fra.

Noor Mohammad Abdi har været i Danmark siden 2003 og fik asyl i 2012. Han er en af 800 herboende somaliere, hvis opholdstilladelse netop nu bliver genbehandlet af Udlændingestyrelsen. Som Politiken i sidste uge kunne fortælle, er de første 22 sager blevet afgjort. 4 personer har fået inddraget deres opholdstilladelse, fordi styrelsen vurderer, at de generelle forhold i landet er forbedret. Det sker, til trods for at FN’s flygtningeorganisation UNHCR og flere eksperter direkte advarer mod at sende flygtninge retur og melder om risiko for vold og drab i det afrikanske land, der er præget af klanopgør, borgerkrig og islamistisk ekstremisme.

»Situationen i Somalia er ikke god. Levesituationen er forfærdelig«, fortæller Noor Mohammad Abdi.

Han bemærker, at der så sent som i sidste uge eksploderede to bilbomber ved et hotel i Mogadishu, hvor knap 30 mennesker blev dræbt.

Kender ikke nogen

Siden Noor Mohammad Abdi i september fik brevet fra Udlændingestyrelsen, har han gennem sin advokat argumenteret for, hvorfor han skal have lov til at blive i Danmark. Ud over den ustabile sikkerhedssituation i Somalia har han også understreget, hvad han har gjort for at blive en del af Danmark. Han har modtaget danskundervisning. Været på højskole for at lære om dansk sprog og kultur. Taget grundforløbet af sosu-uddannelsen med pæne bemærkninger fra de virksomheder, han har samarbejdet med. Arbejdet som rengøringsassistent. Da Politiken spørger, om en fotograf må besøge ham i hjembyen Nykøbing Falster, skal han først tjekke, hvornår han har fri fra skole.

»Jeg er enormt glad her. Selvfølgelig. Jeg arbejder halvt og lærer dansk som andetsprog«, siger han.

Han har også stiftet familie i Danmark. Han bor med sin kæreste, som også er fra Somalia, men som han har mødt i Danmark. Hun venter ligeledes på en afgørelse fra Udlændingestyrelsen, som også har taget hendes sag op igen.

Det ville være meget farligt for mig. Jeg ville blive slået ihjel

Det er især tanken om hans familie, der gør ventetiden ulidelig, fortæller Noor Mohammad Abdi.

»Vi er meget nervøse, for vi har en lille dreng, og min kæreste er gravid. Jeg er bange for at blive sendt tilbage. Du ved ikke, om det bliver i morgen eller i overmorgen. Vi ved slet ikke noget«.

Hvis han får inddraget sin opholdstilladelse, skal han i udgangspunktet forlade Danmark inden for 30 dage, men har mulighed for at klage til Flygtningenævnet. I Somalia har han ikke noget netværk at vende tilbage til. En del af hans familiemedlemmer er døde, andre har fået asyl i andre EU-lande, men dem har han ikke længere kontakt til. Han flygtede hertil alene.

»Jeg kender ikke nogen, for mange mennesker er døde siden 2003. Jeg har ikke noget familie der«, siger han.

Uddannelse færdig

Hvis Noor Mohammad Abdi selv kunne bestemme over sin fremtid, ville han blive i Danmark. Han vil gerne gøre uddannelsen til social- og sundhedshjælper færdig, så han kan forsørge sig selv og sin familie.

»Jeg skal hjælpe andre mennesker«.

Lige nu har han dog svært ved at fokusere på fremtiden, før han har vished for, hvor den kommer til at foregå.

»Hver dag tænker jeg over, om jeg skal herfra. Der er mange ting, jeg tænker på. Jeg vil ikke være negativ, men jeg ved ikke, hvordan vi skal leve. Det er meget synd«, siger han og fortsætter: »For hvis jeg bliver sendt ud nu, er det død, død, død«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden