Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Danske embedsmænd kunne af sikkerhedsmæssige hensyn ikke opholde sig i Somalia i mere end en dag, da de var af sted for at undersøge landet. Det fremgår af dette uddrag af rapporten.

Danske embedsmænd kunne af sikkerhedsmæssige hensyn ikke opholde sig i Somalia i mere end en dag, da de var af sted for at undersøge landet. Det fremgår af dette uddrag af rapporten.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overblik: Hvad taler for og imod at sende somaliere hjem?

Danske myndigheder taler om forbedrede forhold i Somalia, mens de svenske myndigheder og EU taler om forværring.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vi vurderer, at menneskerettigheds- og sikkerhedssituationen i Mogadishu nu har forbedret sig på en sådan måde, at du som følge af din blotte tilstedeværelse i Mogadishu ikke (længere, red.) risikerer at blive udsat for overgreb i strid med den europæiske menneskerettighedskonvention«.

Sådan lyder det i et brev fra Udlændingestyrelsen til en af de fire herboende somaliere, der nu står til at få inddraget deres opholdstilladelse og blive udvist til Somalias hovedstad, Mogadishu.

Men hvordan er styrelsen nået frem til, at forholdene er forbedret?

I brevet til de udviste somaliere lægger styrelsen hovedsagelig vægt på tre rapporter samt en afgørelse fra Flygtningenævnet. Her følger et overblik.

Danmark: Oprørsbevægelse er ude

Den primære årsag til, at Udlændingestyrelsen vurderer, at forholdene i Somalia er blevet bedre, er, at den islamistiske oprørsorganisation Al-Shabaab – ifølge styrelsen – ikke længere kontrollerer hovedstaden Mogadishu, som den ellers har gjort tidligere.

I stedet er det de fredsbevarende Amisom-styrker, der »siden 2013 de facto har udøvet kontrollen i Mogadishu«.

Af den danske factfindingrapport, som Udlændingestyrelsen udarbejdede efter en rejse i maj 2015 og offentliggjorde i september, fremgår det, at Al-Shabaab primært retter sine angreb mod profilerede personer og internationale styrker og organisationer.

Omvendt står der også i rapporten, at selv om civile somaliere ikke bliver angrebet direkte af Al-Shabaab, bliver de ofte dræbt som følge af organisationens angreb.

EU: Ja, de er ude, men angreb er nu mere omfattende

I en efterfølgende rapport fra februar 2016 fra EU’s asylstøttekontor er opfattelsen af Al-Shabaab imidlertid en noget anden.

Her fremgår det i lighed med Udlændingestyrelsens rapport, at Al-Shabaab har mistet kontrollen over flere byer. Men samtidig påpeges det, at bevægelsen i stigende grad udfører mere omfattende og komplekse angreb mod blandt andet de fredsbevarende Amisom-styrker og kortvarigt overtager militærbaser.

Desuden fremhæver EU’s asylstøttekontor, at klankonflikter samt stigende indflydelse fra terrororganisationen Islamisk Stat også påvirker sikkerhedssituationen betydeligt.

Sverige: Situationen er forværret

Også i en svensk landerapport over Somalia, som blev offentliggjort i juni 2016, fremhæves det, at selv om Al Shabaab har mistet en del kontrol med nogle af byerne, er organisationen til stede lige uden for de pågældende byer.

Herfra infiltrerer de ifølge rapporten byerne, primært om natten. Desuden fremgår det, at sikkerhedssituationen i Mogadishu er forværret siden 2015, og at Al-Shabaab udfører flere angreb mod store byer og oftere retter dem mod civile mål.

Menneskerettighedsdomstol: Farligt, men ikke ulovligt

Da Flygtningenævnet i efteråret sidste år afgjorde fem ankesager om udsendelse til Somalia, stadfæstede nævnet Udlændingestyrelsens beslutning om at sende de pågældende somaliere hjem. De afgørelser bruger Udlændingestyrelsen nu som en del af begrundelsen for at kunne inddrage flere opholdstilladelser.

Flygtningenævnet lagde i afgørelserne vægt på nogle af de førnævnte rapporter samt en dom fra den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fra 2015. En dom, der fastslog, at den generelle sikkerhedssituation i Mogadishu fortsat er alvorlig og skrøbelig, men at tilstedeværelse i byen ikke i sig selv er i strid med menneskerettighederne.

Flygtningenævnet nåede på baggrund af rapporterne samt EU-dommen frem til, at de generelle forhold i Mogadishu er forbedret, men at de »fortsat er alvorlige og må betegnes som skrøbelige og uforudsigelige«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden