Foto: Aslak Elias Kelkka
Danmark

Regeringen vil sende somaliere hjem: Somalisk børnefamilie er gået under jorden

Dansk Flygtningehjælp havde kontakt til familien, men pludselig dukkede de ikke længere op til møderne.

Danmark

En af de familier, der for nyligt har fået inddraget deres opholdstilladelse og skal udvises til Somalia, er nu gået under jorden.

Det oplyser asylchef ved Dansk Flygtningehjælp, Eva Singer, til Politiken.

»Familien er forsvundet. Vi havde kontakt med dem i forbindelse med rådgivning, men pludselig hørte vi ikke mere fra dem«, siger hun.

Eva Singer oplyser, at en kontaktperson til familien har bekræftet over for Dansk Flygtningehjælp, at familien er forsvundet.

Én af fem sager - der nu er blevet til 800

Familien med flere børn fik i efteråret sidste år nægtet forlængelse af deres opholdstilladelse i Danmark og skulle derfor rejse hjem til Somalias hovedstad, Mogadishu.

Begrundelsen lød, at forholdene i hjemlandet var forbedret.

Det afgjorde først Udlændingestyrelsen, hvorefter familien klagede over afgørelsen til Flygtningenævnet. Flygtningenævnet stadfæstede styrelsens afgørelse.

Familiens sag er en af fem såkaldte prøvesager, der blev taget op i Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet i efteråret sidste år, og som siden har dannet grundlag for genbehandling af omkring 800 herboende somalieres opholdstilladelse.

Udlændingestyrelsen havde i sidste uge truffet afgørelse i 22 af de 800 genbehandlingssager. Heraf var det foreløbigt fire somaliere, der vil få inddraget deres opholdsgrundlag, hvis Flygtningenævnet også stadfæster den afgørelse.

Det siger alt om sikkerheden i Somalia

Eva Singer er stærkt kritisk over for at udvise til Somalia og mener, at den somaliske families forsvinden er et klart udtryk for, »hvor dårlig sikkerheden er i Somalia, og hvor svært det ville være for dem at vende hjem«.

»At en familie med mange børn foretrækker at gå under jorden frem for at få støtte til at komme hjem, siger jo alt om sikkerhedssituationen i Somalia«, siger hun.

»Børnene vil ikke længere have adgang til lægehjælp og skole, og familien vil få brug for hjælp til at klare sig. Det er et utroligt usikkert liv«.

Det er ulovligt, når en udvist familie går under jorden og lever illegalt. De skal vel overholde loven, selv om de er bange for situationen i Somalia?

»Man skal selvfølgelig følge myndighedernes afgørelser. Den her familie har så følt, at det ikke var muligt for dem, fordi sikkerhedssituationen er så dårlig«.

Én af fem sager - der nu er blevet til 800

Styrelsen forventer at inddrage markant flere opholdstilladelser fra somaliere i de kommende måneder, men ifølge FN og flere organisationer er forholdene i Somalia så farlige, at de advarer »indtrængende« mod at sende somaliere hjem.

Udlændingestyrelsen fastholder, at situationen er forbedret nok til at kunne sende somaliere hjem til Mogadishu. En af de centrale rapporter, styrelsen bruger til at konkludere det, er den såkaldte factfinding-rapport om Somalia.

Men som Politiken kunne fortælle i går, er den rapport blandt andet - grundet sikkerhedshensyn - baseret på kun én dag i et lufthavnsområde i Mogadishu, hvilket har vakt kritik fra eksperter og flere politikere på Christiansborg.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

DF vil have redegørelse fra Støjberg

Rigspolitiet, der er ansvarlig for selve hjemsendelsen af udviste somaliere, har desuden mørklagt sagen og vil heller ikke kommentere sagen om den forsvundne familie.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, vil bede ministeren om en redegørelse for myndighedernes nuværende »redskaber til at kunne holde styr på de her mennesker« samt en drøftelse af, hvordan mulighederne for det kan forbedres.

»Den her families forsvinden viser med al tydelighed, at vi bør undersøge, om reglerne på området er gode nok. Vi ønsker jo, at de bliver sendt hjem«, siger Martin Henriksen.

Politiken arbejder på at få en kommentar fra Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg (V).

Artiklen er 2. februar 2016 klokken 13.30 opdateret med flere kommentarer fra Eva Singer, kommentar fra Martin Henriksen samt informationen om, at Rigspolitiet ikke vil kommentere sagen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce