Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Udlændingeminister Inger Støjberg (V) har den politiske vilje til at hjemsende afviste asylsøgere til Somalia. Men findes der også en praktisk vej?
Foto: Jens Dresling

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) har den politiske vilje til at hjemsende afviste asylsøgere til Somalia. Men findes der også en praktisk vej?

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyhedsanalyse: Støjberg kan få brug for faldskærm ved Somalia-udsendelser

Regeringen gør et nyt forsøg på at hjemsende somaliske asylsøgere med tvang. Det har været prøvet før og er lettere sagt end gjort.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I årtier har det været en ambition for skiftende regeringer at få somaliere til at rejse hjem til deres kaotiske og krigshærgede land på Afrikas Horn. Helst frivilligt, men ellers med tvang.

Allerede i 1997 var der en intens politisk diskussion om integrationsproblemer, Ali i Ekstra Bladet med de mange børn og de 631.724 kroner i bistand, og hvordan man hurtigst muligt fik gruppen af asylsøgere ekspederet ud af Danmark.

»Somaliere skal hjemsendes nu. Om det så sker med faldskærm på ryggen, vil det ikke genere mig«, sagde det senere konservative folketingsmedlem Tom Behnke, da debatten dengang nåede sit højde- eller lavpunkt.

I dag kan man konstatere, at opgaven ikke er blevet meget lettere, selv om regeringen er borgerlig, og udlændingeministeren hedder Inger Støjberg (V).

For grundlæggende har forsvindende få af de knap 21.000 herboende somaliere lyst til at rejse tilbage til hjemlandet, hvor der ifølge Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning fra november er »meget stor risiko for terrorangreb«.

Så hellere gå under jorden i Danmark eller prøve lykken i et andet europæisk land.

Men regeringen arbejder ikke desto mindre »intenst« på opgaven, selv om det er »en meget svært proces«, som Inger Støjberg erkendte forleden her i avisen.

Om hun har mere held med forehavendet end sine forgængere, er til gengæld uklart. Regeringen har mørklagt sagen, og Rigspolitiet vil ikke engang svare på, om det er praktisk muligt at tvangsudsende afviste asylsøgere til Somalia.

Ministeriet oplyser blot, at »samarbejdet om udsendelse til Somalia foregår i fortrolighed efter ønske fra de somaliske myndigheder«.

Tidligere var det ellers meget let for offentligheden at danne sig et overblik over, hvor svært det var for politiet at udsende afviste asylsøgere til deres hjemlande.

Indtil 2015 udsendte Rigspolitiet en årlig status over arbejdet med udsendelserne, men af uvisse årsager er redegørelsen holdt op med at udkomme.

Betjente med på flyet

I den seneste rapport kan man læse, at det »gennem en årrække – på baggrund af den politiske og sikkerhedsmæssige situation i Somalia – ikke (har, red.) været muligt tvangsmæssigt at udsende til andre områder i Somalia end Somaliland«.

Det lykkedes dog i foråret 2015 under den tidligere regering at udsende fire mænd til hovedstaden Mogadishu, der måtte ledsages på flyet af danske betjente.

Somaliere skal hjemsendes nu. Om det så sker med faldskærm på ryggen, vil det ikke genere mig

Om der er sket tvangsudsendelser til Somalia siden, er ikke godt at vide, for hverken Udlændingeministeriet eller Rigspolitiet vil levere oplysningen. Dansk Flygtningehjælp tvivler dog på, at det er tilfældet, for normalt rygtes det meget hurtigt i miljøet.

Trods kritik fra FN giver de danske udlændingemyndigheder mange ansøgere fra Somalia afslag på asyl med henvisning til, at de ikke er personligt forfulgt, og at forholdene i landet har udviklet sig til det bedre.

Samtidig er Udlændingestyrelsen nu begyndt at genbehandle de første 800 sager med herboende somaliere, der har opholdstilladelse. Fire af dem har fået den inddraget og brev om, at de skal forlade Danmark inden for en måned.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når en asylansøger har fået endeligt afslag på at kunne blive i Danmark, skal han ifølge loven rejse hjem frivilligt. Men det forekommer nærmest ikke, selv om en enkelt somalisk kvinde siges at have taget imod regeringens tilbud om støtte til at begynde forfra. I alt befinder ca. 30 afviste asylsøgere sig for tiden i det, politiet kalder udsendelsesposition til Somalia.

Vilje og vej

Så ét er Inger Støjbergs politiske vilje, noget andet, om tvangsudsendelserne finder sted i virkelighedens verden. Forhandlingerne med de somaliske myndigheder bliver formentlig ikke lettere af, at det er så farligt at opholde sig i hovedstaden Mogadishu.

Under en fact finding mission for nylig om forholdene i Somalia foregik samtalerne i Kenya, og på en tidligere rejse i 2015 turde de danske udlændingemyndigheder kun opholde sig i lufthavnen i Mogadishu i en enkelt dag.

»Ufatteligt. Tænk at afgøre menneskers skæbne på så løst et grundlag. Hvad er meningen? De kan jo ikke bo i lufthavnen«, som Radikales leder, Morten Østergaard, skrev på Facebook onsdag, da Politiken omtalte sagen.

Uden en tilbagesendelsesaftale med Somalia kommer de afviste asylsøgere ikke gennem lufthavnskontrollen, og så er vi tilbage ved Tom Behnkes frustration i 1997, da han luftede muligheden for en faldskærm. Det er lettere sagt end gjort at købe en enkeltbillet til Mogadishu og vinke farvel til asylsøgeren ved gaten i Kastrup.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden