Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om FV19

Danmark har tvangshjemsendt to somaliere i hemmelighed

Der er hverken sluppet informationer om hjemsendelserne ud fra politiet, regeringen eller domstolene.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Debatten om hjemsendelser af somaliere er blusset op, efter det er kommet frem, at udsendelsen er til fare for deres sikkerhed.

Nu viser det sig, at to hjemsendelser i september sidste år er foregået i al hemmelighed. Det viser oplysninger, som Berlingske er i besiddelse af.

Der er hverken sluppet informationer om hjemsendelserne ud fra politiet, regeringen eller domstolene.

Konkret blev to somaliere sat på et fly til Somalia efter et forløb, hvor hverken regeringen eller politiet har villet sige noget, og hvor domstolene har behandlet sagerne for dobbeltlukkede døre.

End ikke organisationen Dansk Flygtningehjælp, som rådgiver afviste asylansøgere, er blevet orienteret.

Mørklagt sag

Sagen kommer for dagens lys, mens det bliver ivrigt debatteret, om det overhovedet er muligt at tvangshjemsende somaliere.

I dette tilfælde er der tale om asylansøgere fra Somalia. Men som Politiken har beskrevet i den forgangne uge, har man også besluttet at hjemsende herboende somaliere, der allerede én gang har fået opholdstilladelse. Der er dermed tale om to forskellige grupper.

I sidste uge kom det frem, at regeringen foreløbigt har besluttet at hjemsende mindst fire herboende somaliere. Ingen af dem er ifølge Politikens oplysninger endnu fysisk hjemsendt.

Dansk Flygtningehjælp rådgiver afviste asylansøgere og holder i den forbindelse møder med politiet og repræsentanter fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Men organisationen har aldrig fået kendskab til de to tvangsudsendelser til Somalia i efteråret 2016. Det oplyser Eva Singer, der er asylchef i Dansk Flygtningehjælp, til Berlingske.

»Det undrer mig, at vi ikke er blevet orienteret om de to tvangsudsendelser til Somalia, når vi har holdt møder om netop denne slags problemstillinger. Det er problematisk, fordi vi ikke kan rådgive de afviste asylansøgere på et oplyst grundlag«, siger Eva Singer til Berlingske.

Ingen vil sige noget

Ingen af de ansvarlige myndigheder har ønsket at kaste lys over mulige hjemsendelser over for Berlingske.

Det sker blandt andet efter ønske fra somaliske myndigheder, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet til avisen.

Det har tidligere været fremme, at regeringen vil hjemsende 800 somaliere på grundlag af en rapport fra Udlændingestyrelsen, hvis delegation i Somalia ifølge Politiken kun var én dag i Mogadishus lufthavn.

Danmark arbejder på at få en tilbagesendelsesaftale med det krigsramte land.

ritzau/pol

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden