Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Et forkert løft af en svejsemaskine på NKT i Kalundborg ødelagde Tenna Skjoldans ryg og nakke i 2011. Efter fem års kamp fik hun tilkendt førtidspension sidste år.
Foto: Jacob Ehrbahn

Et forkert løft af en svejsemaskine på NKT i Kalundborg ødelagde Tenna Skjoldans ryg og nakke i 2011. Efter fem års kamp fik hun tilkendt førtidspension sidste år.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Støvsugning og hækleklub: Syge borgere må selv betale for udsigtsløse aktiveringsprojekter

Støvsugning og hækleklub: Forsikringsselskaber og socialrådgivere anklager myndigheder for at sende syge borgere i meningsløse ressourceforløb, som de selv må betale for.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hun fik at vide, at hun skulle være plejehjemmets selskabspapegøje, hygge om de ældre, spille kort og drikke kaffe.

»Men beboerne var senildemente, flere af dem kunne ikke en gang huske, hvordan man går på toilettet. Og de andre ansatte blev jo skide irriterede over, at jeg ikke kunne hjælpe til med at løfte og vaske og alt det, man gør på et plejehjem. Men hallo, jeg kan dårligt stå på benene, det er derfor jeg selv går i gangstativ«.

38-årige Tenna Skjoldan har omsider fået sin førtidspension. Men det holdt hårdt. Som tusinder af andre alvorligt syge måtte hun først gennemgå et årelangt ressourceforløb, som omkring 15.000 borgere er sendt ud i lige nu. Det er en slags aktivering eller arbejdsprøvning, der blev indført i 2013 i et politisk forsøg på at begrænse antallet af førtidspensioner og hjælpe borgerne tilbage til arbejdslivet.

Men siden ordningens start har borgere overalt i landet berettet om mere eller mindre groteske ressourceforløb. Varmtvandsbade. Massage. Hundeluftning. Hygge-hækling. Og manden, der måtte gennemgå et ressourceforløb, der omfattede en ugentlig vejledning i at støvsuge. Eller kvinden, der blev tvunget til at arbejde fem minutter om ugen, mens taxaen holdt og ventede udenfor.

Folks private forsikringer mod tabt erhvervsevne bliver simpelthen beslaglagt

Socialrådgivere og forsikringsselskaber retter nu en skarp kritik mod ressourceforløbene. De bliver nogle steder brugt som et billigt alternativ til førtidspension, og samtidig må syge borgere selv betale en stor del af regningen for ressourceforløbene, lyder kritikken.

»Folks private forsikringer mod tabt erhvervsevne bliver simpelthen beslaglagt af kommunerne, oven i købet som betaling for et ressourceforløb, der for mange steder er under al kritik, og som dermed ikke fører nogen steder hen«, siger socialrådgivernes formand, Majbrit Berlau.

De fleste danskere har via deres arbejdsmarkedspensioner tegnet en særlig forsikring mod tabt erhvervsevne. Den giver dem en fast indtægt, hvis de bliver for syge til at arbejde. Det er denne forsikring, kommunerne har ret til at modregne 100 procent i den ydelse, borgerne modtager fra det offentlige.

Eksempelvis modtager en sygeplejerske typisk omkring 14.800 kroner fra det offentlige hver måned, hvis hun er i et ressourceforløb. Med en forsikring mod tabt erhvervsevne kan hun hæve yderligere 11.500 kroner om måneden. Men i et ressourceforløb kan kommunen modregne hele dette beløb i den offentlige ydelse og dermed begrænse den offentlige udgift til 3.300 kroner om måneden.

Dermed risikerer syge borgere også en økonomisk deroute, lyder det fra Forsikring & Pension, der sammen med socialrådgiverne opfordrer regeringen til at gribe ind.

»Ressourceforløb må ikke være en billig, midlertidig parkeringsplads«, hedder det i et debatindlæg i dagens Politiken af Majbrit Berlau og adm. direktør i Forsikring & Pension Per Bremer Rasmussen.

Begge organisationer bakker op om formålet med ressourceforløbene. Men de giver kun mening, hvis kommunerne giver dem et reelt indhold:

»Heldigvis er der også kommuner, der gør et godt og seriøst arbejde. Men det er ikke alle, og det er ikke i orden, at det offentlige finansierer disse forløb ved at hugge folks private forsikringsordninger«, siger Majbrit Berlau.

Det er også meldingen fra flere pensionsselskaber, der forsøger at ændre deres produkter og udbetalinger for at slippe uden om modregningsreglerne.

»Vi kan ikke leve med, at kundernes forsikringer på den måde lander i de offentlige kasser«, siger Pia Vestlig Larsen, skadechef i pensionsselskabet SamPension:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Derfor giver vi dem en præmiefritagelse i den periode, de er på ressourceforløb, og så aktiverer vi ordningen igen, når de kommer videre«, siger hun.

Kommunernes Landsforening vil ikke kommentere reglerne om modregning, det er et anliggende for regering og Folketing, lyder begrundelsen.

»Men de her ressourceforløb er ikke en parkeringsplads. Omkring hver tredje borger er flyttet over i job, fleksjob eller uddannelse, så det er altså ganske mange mennesker«, siger Thomas Kastrup-Larsen (S), formand for arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalget i KL.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har ikke haft mulighed for at kommentere sagen, men Politiken erfarer, at han vil samle forligspartierne til et møde om ressourceforløbene.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden