Overarbejde er udbredt blandt mange af FOAs medlemmer, men de færreste indberetter det.
Foto: Miriam Dalsgaard

Overarbejde er udbredt blandt mange af FOAs medlemmer, men de færreste indberetter det.

Danmark

Plejepersonale skjuler overarbejde: »Ledelsen har sagt, vi ikke må notere det«

Personale i ældreplejen og sygehusvæsenet tør tilsyneladende ikke indberette et voksende overarbejde. Nu vil Kommunernes Landsforening have det hele frem i lyset.

Danmark

Hjemmehjælpere, plejere og sosuassistenter må i stigende grad arbejde over for at nå deres opgaver i ældreplejen og sygehusvæsenet.

Men det er de færreste ansatte, der indberetter overarbejdet til deres arbejdsgivere og får betaling for indsatsen.

Det fremgår af en ny stor FOA-undersøgelse, der slår fast, at næsten 4 ud af 10 ansatte arbejder over for egen regning mindst en gang om ugen.

Jeg forstår simpelthen ikke, at der kan være medarbejdere, der tror, at de ikke må registrere deres overarbejde

Men det duer ikke, at medarbejderne skjuler deres overarbejde. Sådan lyder meldingen fra en tydeligt overrasket formand for Kommunernes Landsforenings løn- og personaleudvalg, Michael Ziegler (K).

Indberet dit overarbejde

Han vil have alt overarbejde frem i lyset, så kommunerne kan se, om der en fornuftig sammenhæng mellem arbejdsopgaverne og antallet af medarbejdere.

»Jeg forstår simpelthen ikke, at der kan være medarbejdere, der tror, at de ikke må registrere deres overarbejde. Og jeg forstår slet ikke, hvis der er ledere, der sender det signal, at medarbejderne ikke må indberette og registrere deres overarbejde«, siger Michael Ziegler, der til daglig er borgmester i Høje Taastrup.

Den nye FOA-undersøgelse giver ingen specifikke forklaringer på, at medarbejderne skjuler deres overarbejde for de kommunale arbejdsgivere.

Men en række anonyme ansatte siger både til Fagbladet FOA og til Politiken, at det ikke er god tone at arbejde over.

Flere fortæller, at de kommunale chefer ikke ønsker noget overarbejde registreret; de ansatte skal nå deres opgaver i arbejdstiden.

Ingen skal arbejde gratis

Men den udlægning giver ikke mening, mener Michael Ziegler.

»Hvis ikke overarbejdet kommer frem i lyset, kan vi jo ikke se, hvor meget opgaverne fylder, og om der er en fornuftig sammenhæng mellem arbejdstid og opgaver«.

»Det er altid godt med engagerede medarbejdere, det er der brug for, men jeg vil godt understrege meget klart, at alt arbejde skal registreres også overarbejdet, vores ansatte skal ikke arbejde gratis. Ingen har gavn af et skjult overarbejde, for det betyder at medarbejderne brænder ud og bliver syge, og så falder vagtplanerne fra hinanden«, siger kommuneformanden.

Mere overarbejde i dag

Næsten 5.000 FOA-medlemmere har deltaget i den nye undersøgelse, og næsten hver anden oplever, at der er mere overarbejde i dag end for fem år siden.

Typisk bliver de mellem 10 til 29 minutter mere, men hver femte af de medlemmer, der arbejder over, oplyser, at deres overarbejde når op over 30 minutter.

De fleste bliver længere på jobbet, end de får betaling for. Og andre møder tidligere, end de er vagtsat til, eller klarer opgaverne hjemmefra.

Og det skjulte overarbejde kan være et problem, mener Anne Helene Garde, der er psykofysiolog og arbejdsmiljøforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

»Alt andet lige giver længere arbejdstid mindre mulighed for, at folk møder restitueret op på arbejde, og potentielt set påvirker det ens helbred«, siger Anne Helene Garde, der dog understreger, at hun ikke selv har set undersøgelsen.

Det har til gengæld forbundssekretær Jens Nielsen fra FOA.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han forklarer det voksende overarbejde med en lang række af effektiviseringer, der har gjort det stadig mere vanskeligt for de ansatte at nå alle opgaver.

Det er svært at få nogle af Jeres medlemmer til at stå frem med navn og fortælle, hvorfor de skjuler deres overarbejde. Hvad er forklaringen på det?

»I første runde er de bange for, hvad kollegaerne siger, for hvis der er nogle, der godt kan nå opgaverne inden for den normale arbejdstid, så kan man se lidt skidt ud i flokken. Og når man heller ikke går til arbejdsgiveren og indberetter sit overarbejde, er det, fordi man tror, at man er den eneste, der arbejder over, og at man derfor kommer til at se skidt ud i arbejdsgivers øjne. Og det viser jo med al ønskelig tydelighed, at vi ikke får snakket sammen«, siger han.

DJØF: Løn afspejler overarbejde

Hos den faglige organisation DJØF kender de også til overarbejde for egen regning.

I en lang årrække har der været tradition for, at de medlemmer, der er privatansatte, ikke får løn for deres overarbejde.

»Den normerede arbejdstid er 37 timer hos vores medlemmer, mens den reelle arbejdstid for medlemmerne er 42 til 43 timer. Det bliver kompenseret ved en høj løn, fordi de ved, at de kan forvente overarbejde«, siger Helene Rafn, lønforhandlingschef hos DJØF.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden