Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om FV19

Myndighederne forsøger at forberede sig på den dag, terroren atter rammer, gennem øvelser som denne, hvor en bus er bombet og 'kvæstede' venter på hjælp.
Foto: Jens Dresling

Myndighederne forsøger at forberede sig på den dag, terroren atter rammer, gennem øvelser som denne, hvor en bus er bombet og 'kvæstede' venter på hjælp.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Terrortrussel i Danmark: Kvinder og hjemvendte krigere udgør en særlig risiko

PET advarer om, at krigsvante og voldsparate Islamisk Stat-frivillige kan returnere til Danmark med vilje til at begå terrorangreb.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I årene fra 2011 til 2014 var der i gennemsnit et terrorangreb eller angrebsforsøg om måneden i Vesten.

I 2015 var tallet 4 angreb eller forsøg hver måned.

Nu er der knap 5 terroraktioner eller forsøg om måneden.

Og i flere tilfælde har sikkerhedsmyndighederne i forvejen kendt til den eller de personer, der slog til mod deres værtslande.

Det viser Politiets Efterretningstjenestes seneste vurdering af terrortruslen mod Danmark.

Syrienskrigere en særlig risiko

Den peger på, at de vestlige lande står over for en ny fare: Hjemvendte terrorkrigere, der har opholdt sig hos militante muslimske grupper såsom Islamisk Stat.

De »kan være radikaliserede, brutaliserede og voldsparate ved deres hjemkomst«, advarer efterretningstjenestens Center for Terroranalyse.

Personerne kan, vurderes det, »gennem kamperfaring og træning have opnået øget kapacitet til at begå terror og en høj grad af sikkerhedsbevidsthed«.

Flere kvinder er aktive i islamistiske miljøer

Og så er kvinder en stigende risiko, antyder PET i sin redegørelse for den fare, Danmark og de øvrige vestlige lande står over for.

»Flere kvinder spiller en aktiv og selvstændig rolle i de islamistiske miljøer«.

Det kan vise sig, at angreb eller angrebsforsøg, udført af kvindelige terrorister i andre vestlige lande, »kan inspirere kvindelige militante islamister i Danmark«.

Ifølge efterretningstjenestens oplysninger er mindst 145 personer rejst til Irak og Syrien siden sommeren 2012, hvor Islamisk Stats fremgang har lokket mange fra de europæiske lande til at tilslutte sig terrorbevægelsen.

»Kvinder udgør nu cirka en tredjedel af de personer fra Danmark, der befinder sig i konfliktzonen«, fremgår det.

Islamisk Stats kollaps kan sende tilhængere til Europa

Imidlertid er Islamisk Stat presset i defensiven, efterhånden som de områder, organisationen har holdt besat, indtages af regeringsstyrker i Irak og Syrien.

Det kan få de voldsvante krigere til at returnere til lande som Danmark.

Men foreløbig er risikoen for det, der beskrives som simple angreb med lettilgængelige midler og kort planlægning det mest sandsynlige, der kan ramme befolkningen her i landet.

Målene er at dømme efter opfordringerne fra miljøet ubeskyttede civile mål, blandt dem steder og arrangementer, der har mange mennesker samlet.

Islamisk Stat har imidlertid vilje og kapacitet til at forsøge sig med voldsommere angreb som dem, der ramte Paris i november 2015 på spillestedet Bataclan eller lufthavnen i Bruxelles i marts sidste år, hvor terrorister sprængte bomber ved indchecknings-skrankerne.

»Angreb kan finde sted, uden at der på forhånd foreligger efterretningsmæssige indikationer herpå«, skriver PET.

»Angreb, der forberedes i ét land, men gennemføres i et andet land, kan være vanskeligere at afdække og afværge«, tilføjer tjenesten.

Og selv om Islamisk Stat har anvendt kemiske våben i Mellemøsten, så er der ifølge Center for Terroranalyses vurdering begrænset kapacitet til at kunne udføre terror med kemiske stoffer i Danmark.

Terrortruslen mod landet er - ganske som den har været det i lang tid - alvorlig.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden