Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Grafik: Jens Herskind.

Grafik: Jens Herskind.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

10 børn er blevet udvist til Somalia

10 søskende fra Solrød er udvist til Somalia. Red Barnet og politikere frygter for deres sikkerhed. Ifølge regeringens egen fact finding-rapport bliver børn tvangsrekrutteret til bevægelsen Al-Shabaab i Somalia.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I efteråret sidste år fik en somalisk familie med ti børn i alderen 1 til 17 år brev fra Udlændingestyrelsen om, at deres midlertidige opholdstilladelse ville blive inddraget, og at de inden for en måned skulle forlade deres hjem i Solrød og rejse tilbage til Somalias hovedstad, Mogadishu.

Det viser en række sagsakter, som Politiken har fået indsigt i. Udvisningen af familien skete på trods af, at Udlændingestyrelsen isin egen fact finding-rapport om situationen i Somalia beskriver, at især børn er udsat og blandt andet risikerer at blive tvangsrekrutteret til oprørsbevægelsen Al-Shabaab. Red Barnet er stærkt kritisk og advarer om forældrenes tvivlsomme mulighed for at kunne beskytte børnene i Mogadishu.

»Sikkerheden er hamrende uforudsigelig. Der er en stor risiko for, at de her børn udsættes for vold og et ekstremt højt konfliktniveau. Ikke alene deres udvikling og trivsel, men også deres liv kan være i fare«, siger generalsekretær i Red Barnet, Jonas Lindholm, som har boet på Afrikas Horn og arbejdet med somaliske flygtninge gennem flere år.

Familien havde boet sammen i Solrød siden 2013, efter at faren havde fået moren og børnene familiesammenført til Danmark. Efter at have modtaget udvisningsbrevene forsvandt familien fra deres rækkehus i Solrød fra den ene dag til den anden. Om de er rejst til Somalia eller opholder sig illegalt i Danmark eller i et andet land, er uvist.

Familiens sag er en af fem sager om inddragelse af midlertidige opholdstilladelser, der blev afgjort af Udlændingestyrelsen og stadfæstet af Flygtningenævnet i efteråret sidste år.

Afgørelser, som har dannet grundlag for, at Udlændingestyrelsen i øjeblikket er ved at genbehandle 800 herboende somalieres midlertidige opholdstilladelse, hvoraf foreløbig fire har fået den inddraget og er blevet udvist trods kraftige advarsler fra FN.

Udlændingestyrelsen begrunder udvisningerne med, at situationen i Mogadishu er forbedret i en sådan grad, at somaliere kan sendes hjem, uden at man bryder menneskerettighedskonventionen.

Af familiens sagsakter fremgår det også, at Udlændingestyrelsen har vurderet, at situationen var sikker nok, til at familien kunne sendes hjem, og at børnenes tilknytning til Danmark ikke kunne ændre ved beslutningen.

»Det forhold, at dine ældste børn har tilbragt tre af deres formative år i Danmark og går til fritidsaktiviteter, kan ikke føre til en ændret vurdering, da længden af deres ophold i Danmark ikke er tilstrækkelig til at kunne opnå et selvstændigt tilhørsforhold her til landet«, skriver styrelsen i afgørelsen, som Flygtningenævnet senere har blåstemplet.

Børnene gik i folkeskole, de talte flydende dansk, og flere af drengene gik til fodbold i den lokale klub, fortæller personer med kendskab til familien.

Fodboldtræner: De var integrerede

Det har ikke været muligt at få kontakt til familien, men Politiken har talt med skolekammerater, fodboldtrænere og familiens danske venner. De beskriver familien som nogle, »der virkelig ville Danmark« og var meget engagerede i det lokale liv.

Et af de ældste børn, AQ, gik i 9. klasse, spillede fodbold og var pigeglad. Han kunne næsten alle Kim Larsens sange udenad. Han havde nemlig fundet ud af, at hvis man gik til sang i skolen, foregik det sammen med pigerne, fortæller en ven af familien

AQ’s venner beskriver ham som meget betænksom:

Ikke alene børnenes udvikling og trivsel, men også deres liv kan være i fare

»Han er noget af det mest sympatiske, jeg nogen sinde har mødt. Han satte altid andre før sig selv«, fortæller Emil Vang Madsen, som var en af AQ’s nærneste venner.

AQ var det »store barn i flokken, som tog sig af sine søskende«. Han var bekymret for, hvordan hans mindre søskende ville klare sig, hvis de skulle tilbage til Somalia, fortæller Emil Vand Madsen.

»De mindste børn kunne dårligt tale somalisk. Han sagde, at de ville få det svært i Somalia, fordi de ikke rigtig kunne sproget«, siger Emil Vand Madsen.

En af fodboldtrænerne i klubben, Preben Nilsson, fortæller, at børnene prøvede at »falde ind og gøre ligesom de andre, så godt de nu kunne«.

»Man kan jo altid diskutere, hvornår man er dansker. Men i forhold til deres hverdag, var de jo danskere. De levede ude på landet og passede deres skole, ligesom alle danske børn. De gjorde alle de samme ting, som danske børn gør. De var integrerede«, siger Preben Nilsson, der forklarer, at »det var tydeligt, at de havde langt flere og barskere oplevelser på cv'et end de danske drenge på holdet«:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Den første gang, vi havde AQ med til kamp, sad han bag i bilen. I det samme, jeg tænder for bagviskeren, er han næsten ved at springe om på forsædet. Der kom en lyd, han ikke var klar på. I starten var han meget mærket af det, han kom fra. Men han gjorde sig virkelig umage for at lære sproget og blev mere åben og bedre til at deltage i samtaler. Når han var i spillertrøjen, var han virkelig i sit es. For så var han ligesom de andre«.

Styrelse: Ny lov bag udvisninger

Flere eksperter har i de forgangne uger advaret om, at situationen i Somalia er blevet forværret og grundlaget for udvisningerne, som bygger på oplysninger fra 2015, derfor er forældet. Udlændingestyrelsen vedkender, at situationen fortsat er »alvorlig og skrøbelig«, men begrunder udvisningerne med, at et flertal i Folketinget forrige år vedtog en lovændring, der gør det langt lettere at udvise også somaliere.

Lovændringen går ud på, at der ikke længere »stilles krav om, at der skal være sket fundamentale, stabile og varige ændringer (forbedringer, red.) i hjemlandet«, for at opholdstilladelser kan inddrages.

Ifølge Udlændingestyrelsens egen fact-finding rapport konkluderer flere kilder, at »teenagedrenge og piger såvel som børn er det primære mål for tvangs- og frivillig rekruttering af Al-Shabaab«. I rapporten fremgår det også, at der fortsat er »meldinger om tvangsægteskaber mellem piger og Al-Shabaab krigere i Al-Shabaab kontrollerede områder. Den almindelige alder er mellem 14 og 18 år. Hvis pigerne eller deres familier nægter kan de blive dræbt«, fremgår det af et bilag.

Ifølge Unicefs børnedødelighedsprogram har Somalia verdens tredje højeste dødelighed blandt børn under fem. Og en tredjedel af ofrene for voldtægt i Somalia er ifølge Unicef mindreårige.

Jonas Lindholm fra Red Barnet mener, at der er »god grund til bekymring over, hvad de her børn ender i«.

»Jeg er af den opfattelse, at lovændringen fra 2015 potentielt bringer børn og børnefamilier i fare og forbryder sig mod hensynet til barnets tarv, når det alene er mindre forbedringer i forholdene i farlige og skrøbelige stater som Somalia, der skal til«.

Krav om fuld stop for udvisning

Enhedslistens udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen kalder udvisningerne »dybt uforsvarlige«.

»Og det er endnu værre, når der er tale om børn, fordi børn har sværere ved at beskytte sig selv, end voksne har. Somalia er et voldsomt usikkert land. Og så undrer det mig, at børnenes tilknytning til Danmark ikke har spillet en større rolle«, siger Schmidt-Nielsen, der henviser til en regel i udlændingelovgivningen, hvor der i sager om inddragelse af opholdstilladelsen skal tages hensyn til, om det kan virke særligt belastende, hvis man eksempelvis har stærk tilknytning til Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Alternativet mener, at alle udsendelser til Somalia bør »standses brat«. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiet, men i Dansk Folkeparti siger udlændingeordfører Martin Henriksen, at man »bliver nødt til at nå til et nyt punkt i udlændingepolitikken, hvor det bliver nemmere at udvise folk til de lande, hvor de oprindeligt kom fra«.

I Berlingske lørdag slog han fast, at Danmark bør udvise flygtninge, selv om de risikerer at blive dræbt.

Udlændingestyrelsen og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har i løbet af de to seneste uger afvist at stille op til interview om sagen og afviser det fortsat. Politiken fik fredag fat i udlændingeordfører fra Venstre Marcus Knuth, som indvilligede i et interview, men efter at have været i kontakt med Udlændinge- og Integrationsministeriet, ville han kun citeres for, at han »har fuld tillid til styrelsens vurderinger«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden