PAR. Ved Folketingets åbningsdebat viste Kristian Thulesen Dahl og Socialdemokraternes Mette Frederiksen også varme følelser for hinanden. Arkivfoto: Jens Dresling
Foto: DRESLING JENS

PAR. Ved Folketingets åbningsdebat viste Kristian Thulesen Dahl og Socialdemokraternes Mette Frederiksen også varme følelser for hinanden. Arkivfoto: Jens Dresling

Danmark

Sammen i regering? Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl i ny pardans

I et nyt fællesinterview med Fagbladet 3F bekræfter S' og DF's ledere, at det langt fra er umuligt, at de kan danne regering sammen.

Danmark

Det er ikke for meget sagt, at der er ret varme vibrationer mellem de to partiledere fra hver sin politiske blok - Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl og Socialdemokratiets Mette Frederiksen - i det lille videointerview, som fagorganisationen 3F's magasin Fagbladet har lavet med overskriften »Inviterer Frederiksen DF over i rød blok?«.

Her får Kristian Thulesen Dahl vist, at han bestemt ikke længere er tro væbner for regeringen, selv om han pegede på Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

»Godt for Danmark«

»Betyder det så, at tingene er fastfrosset eller støbt i cement i evig tid i forhold til, hvor positionerne er? Nej, selvfølgelig gør det ikke det. Vi vil bruge al vores energi på at skabe muligheden for Dansk Folkeparti til at kunne lave et flertal med flere partier i Folketinget«, siger Thulesen Dahl.

»Derfor er jeg også utroligt glad for, at vi har fået en dialog op at køre, der gør det muligt for Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti at samarbejde på et helt andet niveau, end vi har gjort tidligere. Det, tror jeg er godt for Danmark, det tror jeg er godt for lønmodtagerne, og det skal vi da bare udvikle«.

Kristian Thulesen Dahl illustrerer det med, at han har talt mere med Mette Frederiksen de seneste måneder, end han gjorde med den daværende socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt i en hel regeringsperiode.

Bogstavlege

Mette Frederiksen afviser i 3F-interviewet ikke en kommende regering med S og DF som grundstamme, idet hun direkte adspurgt siger, at »jo tættere vi kommer på et valg, jo flere bogstavlege vil der være«.

Og så kommer følgende ros fra den socialdemokratiske leder til den politiske modstander - og måske kommende samarbejdspartner« - fra DF:

»Egentlig oplever jeg, at Kristian og jeg arbejder meget på samme måde. Når der er et problem, der skal løses, så sørger vi for at finde et ordentligt svar. Og det er faktisk lykkedes os på en række områder at gøre i fællesskab. Jeg er glad for samarbejdet, og hvad fremtiden bringer, det får fremtiden jo at vise«, siger Mette Frederiksen.

De rykker tættere på hinanden

Politikens politiske redaktør Anders Bæksgaard hæfter sig ved interviewets karakter af venlighed og samarbejdsvilje mellem de to partiledere.

»Det sammenhold mellem dem, som interviewet er udtryk for, har ganske vist været undervejs længe. For et halvt år siden gik Mette Frederiksen i medierne og fortalte om et spirende godt forhold til DF: Hvordan det skulle udvikle sig på det tidspunkt var hun dog ikke ikke parat til at sige, og om det kunne bruges parlamentarisk. Men man kan sige, at de rykker sig tættere på den virkelighed«.

Hvor meget tættere?

»Jeg har efter at have set interviewet talt med centrale kilder i DF, og man beretter om, at de to partier har holdt møder strategisk mellem deres rådgivere det seneste halve år og talt om: Hvad skal vi gøre, den dag vore partiledere måske vil gøre alvor af truslen om et mere formelt samarbejde«.

Er vi ved begyndelsen til begyndelsen til et samarbejde - eller længere end det?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi er et godt stykke inde i begyndelsen, men det er vigtigt at huske på, at de to stadig skal finde ud af, hvordan de kan gå i regering sammen og skaffe et parlamentarisk grundlag. DF har ikke meget til fælles med Radikale og Enhedslisten og kan næppe se dem som parlamentarisk grundlag. Omvendt kan S næppe se Liberal Alliance og Konservative som parlamentarisk grundlag«, siger Anders Bæksgaard.

»Det er et problem for Løkke, dette her, for det udstiller et nedkølet forhold mellem Venstre og DF, og intet er som i de gode gamle dage, da DF stod last og brast med V. En forklaring på det er, at med Mette Frederiksens tilsynekomst som leder af S, er DF blevet presset, fordi S er rykket tættere på DF«.

Så det er Mette Frederiksens taktik, der er ved at lykkes?

»Det vil man klart mene i S, al den stund, at partiet nu er er med til at udstille den manglende sammenhængskraft i blå blok. Men Dansk Folkepartis taktik lykkes også, for denne pardans med Socialdemokratiet kan DF bruge som et signal, der skal presse løkke i forhandlinger i den kommende tid«.

Men er der felter, hvor de to partier fortsat vil få mere end svært ved at samarbejde?

»På de to vigtige mærkesager, fordelingspolitik og udlændinge, står de nu utrolig tæt. Men der er på spørgsmålet om asyl og flygtninge steder, hvor DF er klar til at gå meget længere end S. Som når Martin Henriksen (DF's udlændingeordfører, red.) siger her forleden, at partiet er klar til at sende asylsøgere hjem, også selv om de risikerer at blive dræbt«, fastslår Anders Bæksgaard.

Hævede øjenbryn

Efter offentliggørelsen af interviewet er der allerede kommet flere kommentarer fra andre politikere:

Politisk ordfører Nicolai Wammen (S) skriver på Twitter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Spændende melding fra Thulesen Dahl. S sætter pris på godt samarbejde om blandt andet topskat, pensionsalder og kollektiv trafik«.

Hos Alternativet hæver lederen Uffe Elbæk øjenbrynene:

»En markant politisk markering fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. En ny FT-alliance vi andre nu må tage højde for«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce